X. Felvidéki Magyar Sziget – és Csattogó-völgyi Magyar Sziget tizenharmadszor!


„A Magyar Sziget, mint a kárpát-medencei magyarok legfontosabb találkozóhelye, mára fogalommá vált, és így vagy úgy mindenki, aki nemzetben gondolkodik, már hallott róla. Az évek során bebizonyosodott, hogy a legjobb reklám a szájhagyomány útja... Ennek köszönhető az, hogy évről évre találkozunk a sátrak között a régiekkel", akik büszkén mesélik, hogy milyen új barátaikat, családtagjaikat hozták el idén. Így nő a szigetlakók száma.” Tizedik születésnapját ünnepelte a hétvégén a Felvidéki Magyar Sziget. A XIII. Magyar Sziget (Duna-kanyar, Verőce, Csattogó-völgy) július 3-án kezdődő háromnapos csodáinak, kincseinek részletes ismertetése a cikk után olvasható.

 

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) által életre hívott fesztivál útját mindig is viszontagságok kövezték. Mindez sem szegte részvételi kedvét tucatnyi pesthidegkútinak, hogy fölkerekedjen a kies, közelinek mondható Felvidékre, közelebbről a nádszegi Szőlősre. Korábbi élmények: rendőri zaklatások, nyitrai szlovák soviniszták támadása vagy éppen utolsó pillanatban visszalépő területtulajdonosok. Ám hiába nehezítették a szervezők dolgát, mindezek dacára a HVIM felvidéki tagjainak sikerült egy színvonalas rendezvényt összehozni idén is. – adott számot Dobay Gergely tolltársunk a X. Magyar Sziget lélekemelő, magyarságtudat-építő eseményeiről, barátságról, együttlétről, rockzenéről. Olyasféle csapat, hangulat ez, mint a dunaszerdahelyi DAC-focicsapat és mérkőzéseik, valamint a helyi himnusszá, sőt Kárpát-medencei magyar imádsággá emelkedett Nélküled című rockszám az Ismerős Arcok együttestől, amellyel Felvidék- vagy Erdélyszerte együtt zúgják a rocknótát mindenütt, ahol zúg az a négy folyó...

„A Magyar Sziget, mint a kárpát-medencei magyarok legfontosabb találkozóhelye, mára fogalommá vált, és így vagy úgy mindenki, aki nemzetben gondolkodik, már hallott róla. Az évek során bebizonyosodott, hogy a legjobb reklám a szájhagyomány útja, hiszen természetes dolog, hogy mindenki a barátainak, ismerőseinek hisz a leginkább, nem pedig a csillogó-villogó reklámoknak. Ennek köszönhető az, hogy évről évre találkozunk a sátrak között a „régiekkel”, akik büszkén mesélik, hogy milyen új barátaikat, családtagjaikat hozták el idén. Így nő a szigetlakók száma.”

A kétnapos nádszegi rendezvény szilárd közönséggel rendelkezik, így a sátorozásra kijelölt terület már péntek estére kis híján megtelt. A korai időpont ellenére, a nyitónap délutánján tartott első előadást is több tucatnyian hallgatták. Incze Béla, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke a „valódi jobboldaliságról” tartott tanulságos, mély mondanivalóval rendelkező előadást. Az esti zenekarok sorát a Felvidék egyik legtehetségesebb rockbandájaként közkedvelt, dunaszerdahelyi feltörekvő fiatalokból álló Rockmachine DS kezdte, akiket a visszatérő vendégnek számító Hungarica követett. A hazafias dalokba becsempészett lengyel versszakok különösen nagy örömet szereztek a rendezvényre ellátogató lengyel vendégeknek, akik 500 kilométerről érkeztek Felvidékre. Az est fő fellépője a 45 éves magyar rocklegenda, a Lord volt. A méltán híres zenekar profi előadása nem okozott csalódást a felvidéki közönségnek. Éjszaka lépett színpadra a Rockin’ RockCats, Magyarország legrégebbi rockabilly zenekara. Alig csaptak a húrokba, máris felbolydult az álmos közönség és az első szám végére már több száz ember ropta a színpad előtt. Ilyen rock’n’roll bulit még nem láttak Nádszegen!

Másnap már délelőtt elkezdődtek az előadások. Először Dunajszky Géza adott elő a přerovi és pozsonyligetfalui mészárlásokról. Előadása hiánypótló, hiszen a felvidéki magyarságot ért véres atrocitásokról mindmáig oly kevesen tudnak. Utána következett a nap összecsapása Puzsér Róbert és Zagyva György Gyula között. A két nagyszájú közéleti szereplő nem kímélte egymást, de a közönség legnagyobb megdöbbenésére több kérdésben is egyezett a véleményük.

A kétórásra nyúlt csörte után Toroczkai László következett volna, ám Ásotthalom polgármestere halaszthatatlan teendői miatt nem tudott megjelenni. Mindezek ellenére nem maradt előadó nélkül az összegyűlt tömeg, hiszen Beke István, a terrorizmus koholmánnyal megvádolt székely hazafi tartott beszámolót az őt és társát több hónapot át ért atrocitásokról. A majd’ egy évre bukaresti börtönbe zárt vármegyés vezető részletesen beszámolt a koncepciós perről és a bukaresti fogva tartási körülményeiről. (Kálváriájuk máig tart. Hány anyaországi ifjúsági szervezet állt ki mellettük, hm, Fidelitas?...

Délután Felvidék talán legpörgősebb bandájával, a Phoenix RT-vel indult a buli, akit az örök visszatérő vendégnek számító Romantikus Erőszak követett. A nemzeti rock zászlóshajója ezúttal sem okozott csalódást senkinek, a hangulat meglehetősen forradalmi volt, főleg az „Előre mind felvidéki srácok!” dallamnál amit a Sziva Balázs által feltüzelt tömeg egy emberként énekelt. A nemzeti rock után újra egy magyar rocklegenda vette át a színpadot: a profi produkciós Pokolgép klasszikusaitól visszhangzott a nádszegi Szőlős.

A szervezők sikeresnek értékelték az idei, jubileumi Felvidéki Magyar Szigetet, melyen a szórakozás mellett jól megfértek a komoly előadások, az airsoft, a rovásoktatás, a mindig nyüzsgő gyereksarok vagy éppen az éjjeli dudaszó melletti nótázás. A Felvidék és az Anyaország minden pontjáról voltak itt táborozók, de érkeztek vendégek Délvidékről, Székelyföldről és Lengyelországból is.

Két napra valóban leomlottak a határok...

+

XIII. MAGYAR SZIGET

Verőce, 2013. July 03 - 07.

A Kismaros és Verőce közötti Csattogó-völgyben, július 3-án startoló MAGYAR SZIGET, a megszokott programjain túl, idén is tartogat olyan meglepetést, amely ismét összehozza nemzetünk legjavát.

A koncertekből most sem lesz hiány. A teljesség igénye nélkül, fel fog lépni a Kárpátia, a Palmetta, az Ismerős Arcok, a Titkolt Ellenállás, az OI-Kor, a Romantikus Erőszak, a Historica a Magozott Cseresznye, a Fejbőr és még sokan mások. De a lényeg nem csak ebben áll, hiszen a nemzeti rock csupán hab a tortán.

Idén először ebek hada is ellepi majd a Csattogó-völgy szívét. A szigetlakók megismerkedhetnek egy régi magyar fajta, a komondor igazi hűségével, de az agarakkal is összemérhetjük a gyorsaságunk, mert futóversenyt és bemutatót rendezünk.

Ütközetek és emberfeletti küzdelmek újfent lesznek a Magyar Szigeten, hiszen ismét megrendezzük a nagy sikerű Szigeti veszedelem küzdősport gálát, ahol RIA-RIA-HUNGÁRIA üdvrivalgás közepette igazi betyárok is szorítóba fognak lépni.

A hiánypótló előadások mellé számos érdekes programmal keltjük életre a magyarság legszebb hagyományait. A borkóstolók, a népi ruha-, tánc- és dalbemutatók mellett felsorolni is nehéz lenne, hogy milyen kincseket tartogat még számodra a 2013-as Magyar Sziget ládája.

Jöhetsz sátorral vagy foglalhatsz szállást, mi garantáljuk, hogy kedvező áron, egy helyen bejárhatod és megismerheted a Kárpát-medencét! Tudnivalók: Infó Sátor.

Program: egész nap lesz gyereksarok, kézműves foglalkozás és íjászat!

Július 3., Szerda

Atilla Király Nagyszínpad

13:00 - Megnyitó

13:30 - dr. Varga Tibor – Hazugságok a történeti alkotmányról

15:00 – A Kárpát-medence első Wass Albert múzeumának meglátogatása Verőcén, tárlatvezetéssel, W. A. munkásságának megidézése – Juhász Ákos W. A.-verseket szaval - Találkozó az Infó Sátornál

16:45 – Vona Gábor – Külpolitikai stratégia ** INTERJÚ **

Hamvas Béla Előadóterem

13:30 – Obrusánszky Borbála – A hun–magyar rokonság történeti bizonyítékai

15:00 – Baráth Zsolt – Tiszaeszlár utóélete

16:30 – Komondor bemutató

17:30 – Sin City – Élő adás a Magyar Szigetről

Koncertek:

18:30 - bOIs (lemezbemutató) - ** INTERJÚ **

19:45 - Szkítia

21:00 - Ismerős Arcok - ** INTERJÚ **

23:00 - Magozott Cseresznye ** INTERJÚ **

Július 4., Csütörtök

Atilla Király Nagyszínpad

10:00 – Nyomolvasó túra Zábrácki Lászlóval, a „legzöldebb betyárral”

15:45 – Harcművészeti bemutató –Farkas Zoltán, Jancsi József, Molnár Gábor (Betyársereg)

16:00 – Szigeti Veszedelem küzdősportgála - MMA (ketrecharc) és K1 szabályrendszerben

Hamvas Béla Előadóterem

11:00 – D. Fekete Balázs - Tévhitek a keresztény középkorról: Keresztes hadjáratok, inkvizíció, feudalizmus

13:00 – Barcsa-Turner Gábor – Incze Béla - Toroczkai László: „Mi Magunk” (A HVIM szellemisége, és gyakorlati tevékenysége)

14:15 – Küzdelem az élettérért - kerekasztal - Tyirityán Zsolt, Budaházy György, Dér Zsolt, Jóna Tibor

Koncertek:

19:00 - Cool Head Klan

20:45 - Kárpátia - ** INTERJÚ **

22:15 - Stratégia

23:15 - Nemzeti Front

Július 5., Péntek

Atilla Király Nagyszínpad

11:00 – Kosaras Péter Ákos – Magyar önkéntesek a II. világháborúban

13:00 – Tejfalusi András – Népirtás a XXI. században vízzel és sóval

14:15 – ifj. Tompó László - A magyar fajvédelem kialakulása, és hőskora

15:30 – A magyar népi hagyományokat felelevenítő gyönyörű ruhabemutató Hajdú Péter vőfély közreműködésével

16:45 – Lipusz Zsolt – Modern dogmák - Holokauszt

17:30 HKE katonai hagyományőrzői - (II. világháborús katonai habidemutató)

Hamvas Béla Előadóterem

11:00 – Sneider Tamás – Hazánk demográfiai térképe az Árpád-kortól napjainkig

13:30 – Dér Zsolt – Emlékezés a délszláv háború hőseire

15:00 – Kerekasztal - KdN (Kobieta dla Narodu lengyel hazafias női szervezet), Budaházy Edda, Bertha Szilvia

16:15 - Hadak Útja - beszélgetés a HKE katonai hagyományőrzőivel (II. világháborús katonai hagyományőrzők)

Koncertek:

18:30 - Szebb Napok

19:45 - Egészséges Fejbőr** INTERJÚ **

21:15 - Radical Hungary (lemezbemutató koncert) - ** INTERJÚ **

23:00 - Titkolt Ellenállás - ** INTERJÚ **

Július 6. Szombat

Atilla Király Nagyszínpad

11:00 – Siklósi András javaslatai Magyarország megmentésére a zsidó-kamatrabszolgaságból

13:00 – Budaházy György - „Koncepciós eljárások, börtönélmények, közjogi koncepciók”

15:30 – „Nyuszimesék” - Gárdonyi Géza művei nyomán színjátszó előadás a Fantáziamalom társulat közreműködésével

14:30 – dr.Gaudi-Nagy Tamás– Z. Kárpát Dániel – Közös Kárpát-medencei jövőnk

16:00 – SajtóKlub - Horváth Ádám (Barikád), Magvasi Adrián, Pál Gábor (Jobbik sajtóosztály), Siklósi András

17:30 – Magyar Agár futtatás és bemutató

Hamvas Béla Előadóterem

10:00 – Simon Péter irodalmi emlékóra

11:00 – Varga István- „Vegyük kézbe pénzügyeinket” - Helyi pénzek a gyakorlatban (Hogyan kerüljük ki a pénzügyi rabszolgatartókat)

13:30 – Tóth Bence – A Kitörés hősei

15:00 – Orosz Mihály Zoltán (Érpatak polgármestere)- A liberális demokrácia bűnei, az organikus társadalom tükrében

16:15 – Baranyi Tibor Imre – A kis és a nagy Szent Háború

17:40 – Borkóstoló Tokár Zsolttal

Koncertek:

18:00 - Palmetta - ** INTERJÚ **

19:30 - Romantikus Erőszak

21:00 - Oi-Kor - ** INTERJÚ **

22:30 - Historica

Pontos helyszín: Csattogó-völgy

Belépők:

Napijegy: 3000.- Ft, amely tartalmazza az adott napon (reggel 11 órától másnap reggel 11 óráig) az összes program látogatását és a tábor infrastruktúrájának igénybevételét.

Hetijegy: 10500.- Ft, mely a sátorral érkezőknek tartalmazza a sátorhelyet, az összes program látogatását és a tábor infrastruktúrájának igénybevételét.

Információk:

Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom

20/667-0617, 30/364-4303

jegy.magyarsziget@hvim.hu

Honlap: magyarsziget.hu