XXI. Egri Bikavér Ünnep: Franco Nero lesz a díszvendég


A neves olasz filmsztár lesz a július 6. és 9. között megrendezendő idei, XXI. Egri Bikavér Ünnep díszvendége a hevesi megyeszékhelyen - jelentette be a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón a térség országgyűlési képviselője.

A tervek szerint Franco Nero július 6-án, csütörtökön érkezik meg a hevesi megyeszékhelyre, és már részt vesz az aznapi megnyitón is, másnap pedig - az 1552-es ostromra emlékezve - 15 óra 52 perckor díszlövést ad le – mondta el Nyitrai Zsolt.

A képviselő kiemelte: fontosnak tartják, hogy minél több ismert személyiség népszerűsítse a 2023-as Európa kulturális fővárosa címre aspiráló város rendezvényeit. Franco Nero jól illik ebbe az elképzelésbe. Nyitrai Zsolt közölte: az olasz sztár Koltai Lajos operatőr-rendezővel is találkozik, és mindketten szerepelnek majd egy Egert népszerűsítő filmben.

Habis László, a város polgármestere hangsúlyozta, hogy intenzív munka folyik a kulturális fővárosi pályázat összeállítása érdekében, amelyben Koltai Lajos igen fontos szerepet játszik.

A borfesztiválról Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke úgy tájékoztatott, hogy harminc borászat száznál is több borával, közöttük bikavérekkel, egri csillagokkal és rozékkal várják a közönséget. Lesznek superior és grand superior borok is. A gasztronómiai kínálatot pedig 16 étterem, közöttük egy hajdúszoboszlói és egy budapesti biztosítja.

Pál Sándor közölte: idén is díszvendége lesz a rendezvénynek: a Tokaji Borvidék, amelynek vendégségét az egriek a tokajiak őszi szüreti rendezvényén viszonozzák.

Thummerer Vilmos többszörös díjnyertes borász az Egri Bikavér márciusi hungarikummá nyilvánítására utalva úgy fogalmazott, hogy a rang kötelez: az eddigieknél még jobban kell ügyelni arra, hogy akármilyen bor ne kerülhessen piacra bikavér néven.