Az MTI kihagyta ünnepi tudósításából a részt, amikor a püspök a kormányt bírálta


Ritkán történik olyan, hogy egy ország legnagyobb ünnepén a katolikus egyház egyik vezetője ünnepi beszédében nyíltan bírálja az aktuális magyar kormányt. Amikor megesik, azt akár hírértékűnek is gondolhatnánk. Most, hogy megesett...

Az augusztus 20-i, a budapesti Szent István Bazilikánál tartott szentmise fő szónoka Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt. Az ünnepélyes felszólalás közepe táján Veres váratlan bírálatot fogalmazott meg a kormánnyal szemben, adták hírül még szabad-független hírportálok, így a 444. Veres András teljes beszédét a katolikus portál, a Magyar Kurír közölte.

„Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…” . (Vö.: minden bizonnyal az, hogy a programban több embriót hoznak létre mesterséges körülmények között, mint amennyit beültetnek, a számfeletti embriókat pedig idővel elpusztítják.)

Veres önmagával és hitbéli társaival sem elégedett, szerinte ugyanis az európai társadalom szekularizációjáról részben „korunk keresztényei” is tehetnek, akik „nem teszik magukévá teljesen Isten törvényeit. Langyos keresztények pedig nem tudnak meggyőző erővel tanúságot tenni az evangéliumról, és másokat Krisztus követésére hívni”.

Az MTI tudósítása: Veres András: Európa a teljes önfeladás küszöbéhez érkezett

A keresztény értékrend elhagyásával Európa a teljes kulturális és politikai önfeladás küszöbéhez érkezett - mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén, vasárnap Budapesten.

Veres András homíliájában kiemelte: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelőség nehezedik minden keresztény ember vállára. Azt kérte, hogy „bátor őszinteséggel” vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és cselekvési lehetőségeit, valamint azt, hogy mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez, az evangéliumi értékrend kiszorulásához a mindennapi életből. Az MKPK elnöke Szent II. János Pál pápát idézte, aki szerint „egy olyan hit, amelyik nem válik kultúrává, rosszul befogadott, rosszul megélt és rosszul továbbadott hit”. Hozzátette: nemcsak a múlt hibái vezettek a társadalom szekularizációjához, korunk keresztényei sem teszik magukévá teljesen Isten törvényeit. „Langyos keresztények” pedig nem tudnak meggyőző erővel tanúságot tenni az evangéliumról és másokat Krisztus követésére hívni - figyelmeztetett. Kitért arra: nagy felelősség egy országot, egy gyárat, egy intézményt vezetni, de sokkal nagyobb „lelkeket vezetni”, gyermekeket nevelni. A hit továbbadása és a hitre nevelés a legfontosabb feladat, mert elbizonytalanodott, sok vonatkozásban értékvesztett világunkban csak ez tud biztos alapot, erőt, bátorságot adni az embernek.