Ez fájni fog a magyar családoknak: megroggyan a családi kassza


Évek óta egyre hangsúlyosabbá válik hazánkban az augusztus a személyi kölcsön hitelezésben. A családi nyaralás, a gyerektáborok és más költségek miatt kongó családi kasszából kéne kifizetni az iskolakezdés költségeit, de a statisztikák szerint ez sok családnak nem megy. Honnan lehet segítséghez jutni, ha nincs pénzünk, de nyakunkon a szeptember?

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) havonta publikál adatokat arról, hogy mekkora összegben vesz fel hiteleket a lakosság a pénzintézetektől. A személyi kölcsönökről szóló adatsorban érdekes trendet figyelhetünk meg. Az augusztus hónap ugyanis egyre hangsúlyosabbá válik a teljes évi hitelkihelyezés szempontjából. Eszerint – jelzi a Pénzcentrum – a kimutatásokon jól látszik, hogy míg 2013-ban mindössze 1 százalékkal volt erősebb egy átlagos hónapnál az augusztusi folyósítás, addig 2014-ben már 2, egy évre rá 5, tavaly pedig már 20 százalékon állt ez a mutató.

Szűkös augusztus

A nyár végi szűk anyagi lehetőségek valószínűségét erősíti, hogy a válaszadók 88 százaléka a nyaralásra költ a legszívesebben, ezt követi a szórakozás (75%) és a gyerekek táboroztatása (71%). E jellemzően nyári költségekkel kapcsolatban pedig fölvetődik, hogy könnyebben túlköltekezünk akkor, ha valamire szívesen költünk. Erre lehet legalábbis következtetni abból, hogy a megkérdezettek 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családi nyaralás esetén fordult elő a leggyakrabban, hogy túlszaladtak az előre megtervezett büdzsén.

Bűnös szeptember

Augusztusban jelentős pénzügyi megterhelést jelent a családoknak a szeptemberi iskolakezdésre való felkészülés, így ez magyarázhatja a szokásosnál nagyobb összegű személyi kölcsön hitelfolyósítást - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Palkó István, a Portfolio vezető elemzője. A szakember azt is hozzátette, hogy sok családnál lecsökken a megtakarítások mértéke a nyaralási illetve tábotoztatási szezon végére, így ez is sokakat kényszeríthet rá hitelfelvételre. Az elemző által elmondottakat támasztja alá egy friss hazai kutatás is. A Cofidis Hitel Monitor reprezentatív mérése szerint a válaszadók nagyobb összegű növekedésről számoltak be a nyári, mint a karácsonyi költekezések terén. A megkérdezettek 28 százalékát érintették nyaralási, 17 százalékot pedig iskolakezdési költségek. A százalékos értékek lehet, hogy nem tűnnek kiemelkedőnek, de azt nem szabad elfelejteni, hogy mindkét érték mögött milliós társadalmi csoportok állnak hazánkban.

A nagy összegű és halaszthatatlan kiadások miatt sok családnál vetődhet föl a különböző hitelek iránti igény. Az elmúlt években a CIB Bank tapasztalatai szerint az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt. A legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel ilyenkor - írta hétfői közleményében a CIB Bank, amely szintén megerősíti a Portfolio szakértőjének véleményét illetve az MNB adataiból kiolvasott megállapításokat is. A bank a Központi Statisztikai Hivatalt is idézte közleményében, melynek adatai szerint gyermekenként 17 500, a Cofidis felmérése szerint pedig családonként 30 ezer forint extra költséget jelent az iskolakezdési időszak.

Hitelt, de mennyiért?

Bár ez a költség még nem indokolna személyi kölcsön felvételt, de ha egyszerre kell a tanulósarkot kialakítani az iskoláskorba lépett gyermeknek, laptopot, tan-, sport- és esetlegesen hangszereket is vásárolni, az már több százezres azonnali kiadást jelenthet a magyar családoknak. Ha megnézzük, milyen feltételekkel vehetünk föl személyi kölcsönt, akkor a Pénzcentrum kalkulátorával 17 bank ajánlatait hasonlíthatjuk össze. 400 ezer forintot ötéves futamidőre 8 477 forintos havi törlesztőrészlettel vehetünk föl a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönével, az MKB Mosoly Személyi Kölcsöne esetén pedig 8 326 forintot kell fizetni havonta. A két bank ajánlatában megegyezik a kezdeti költség mértéke, mely mindkét intézetnél négyezer forint.

Amennyiben ilyen tételt nem szeretnénk fizetni, akkor választhatjuk a CIB Előrelépő Személyi Kölcsönét, melynek havi részlete 9 136 forint, ehhez viszont kérnek 100 ezer forint jóváírást egy CIB-es bankszámlán minden hónapban. További megoldás lehet a K&H személyi kölcsöne, melyért 9 305 forintot kell fizetni havonta. Szintén tízezer forint alatt van a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönének törlesztőrészlete (9 514 forint), amelynek sajátossága, hogy ingyen előtörleszthetjük, valamint, hogy évente egy részletet elhalaszthatunk, igaz, a négyezer forintos kezdeti költséget náluk nem úszhatunk meg. A legnagyobb magyar bank Akciós OTP Személyi kölcsöne most havi 10 374 forintba kerül, ehhez viszont online kell érdeklődnünk, akkor kapjuk ugyanis meg az 1 százalékos kamatkedvezményt.