Könnyebb nem, de más az iskolatáska – végre vannak változások is


Számos szabály módosult szeptember 1-jétől, és a most kezdődő tanév miatt is számos változásra kell felkészülnünk. Persze a korkívánatos korszerűsítés átfogó reformja még várat magára. Meddig? Sürgető körülmények szorítanak! Hol késnek korunk Klebelsbergjei, követői, hívei?

 

Szeptemberben emelik a tanárok bérét, ami körülbelül 175 ezer pedagógust érint, és 24 milliárd forintot fordítanak rá a költségvetésből. Egy 19 éve dolgozó, a pedagógus I. kategóriában lévő, főiskolai diplomával rendelkező tanárnak bruttó 274 ezer forintra nő a bére, egy pedagógus II. kategóriában lévő, főiskolai diplomával rendelkező tanárnak 301 ezer forintra.

A most kezdődő tanévtől ingyenesen nyelvvizsgázhatnak a diákok. Az állam 34,5 ezer forintig téríti meg a tanulók költségeit az első sikeres komplex vizsga esetén.

Az iskolai büfék csak egészséges ételeket árulhatnak. Ez eddig ajánlás volt, péntektől kimondottan tilos lesz a csipszadó hatálya alá eső termékeket árusítani - ilyen például a csipsz, a cukros üdítő, a szörp, az energiaital és a csomagolt sós termék.

Szeptember 1-től lép életbe az új porszívószabályozás: maximum 900 wattos gépek kerülhetnek forgalomba. Az uniós porszívószabályokat a takarékosság jegyében vezették be. A gyártók szerint az új szabályoknak megfelelő, kisebb teljesítményű gépek nem lesznek rosszabbak a porszívás szempontjából.

Korszerűsítik a közúti járművezető képzéshez kapcsolódó T (mezőgazdasági vontató) kategóriás elméleti vizsgakérdéseket. A mezőgazdasági vontatóknál gyors műszaki fejlesztés ment végbe az utóbbi években, a korszerűsítés nyomán nagyot nő a lehetséges vizsgakérdések mennyisége.

Szeptembertől a gázcsatlakozásokhoz hasonlóan az áram- és víziközmű szektorban is lehetőségük lesz a családoknak és a kisvállalkozásoknak, hogy maguk válasszák ki a közműcsatlakozási munkák kivitelezőit. Létrejön ugyanis a villanyszerelők és vízszerelők központi nyilvántartása, amelybe mostantól várják az érintettek szakmák képviselőinek jelentkezését.

Pénteken indul az OECD nemzetközi felnőtt képesség- és kompetenciamérési programjának (PIAAC) magyarországi felmérése Magyarországon. Magyarországon körülbelül 8 hónapon át tart majd az adatgyűjtés. A KSH kérdezőbiztosai személyesen keresik fel a 250 településről kiválasztott hatezer embert. A válaszadás önkéntes és név nélküli, minden kitöltő ötezer forintos ajándékutalványban részesül.