Nyeregbe, magyarok! Ki viszi haza az Arany Sarkantyút és a vándorszablyát?


Idén szeptember 15–17. fő kérdése: ki lesz a győztes ló és lovasa, s persze az benevező önkormányzatok, határon túli közösségek, amelyek közül valakinek a Nemzeti Vágta (az 1840-es évekből való huszárszablya) vándorszablyája lóg az oldalán s ötmillió forint fődíj lapul majd a lódingjában! 

Mert biza’ nagy dicsőség ám a határainkon túl ívelő, hídépítő, évenkénti összmagyar lovastalálkozó, önazonosság- és imázserősítő nemes vetélkedés! (nemkülönben kistestvére a Székely Vágta! S mondhatni azóta a Kárpát-medence minden szegletébe eljutott a vágta, nemzeti sporttá fejlődött (Bakonyi, Borsodi, Ceglédi, Felvidéki, Hevesi, Hírös Hortobágyi, Kishuszár, Nyírségi, Muravidéki, Tisza-tavi, Vajdasági vágta stb.)

Már nagyon be sem kell mutatni a pesti Hősök tere körül és az Andrássy úton zajló háromnapos, nagyszerű felvonulással, előfutamokkal kezdődő, történelmi hangulatú Nemzeti Vágtát, hiszen hagyományos, sőt jubileumi, idén X. a magyar ló, lovas, lovasverseny, lovassport, amely egyben a magyar falvak s városok ünnepe is. 

A tradíciókat a tetszetős viseletek, csákók, szablyák mellett a különböző korok korabeli lovasságának látványos bemutatása fémjelzi, ilyenek például a Nádasdy- és a Hadik-huszárok. Ők és a verseny mindinkább újfent fölemeli hazánkat a lovas nemzetek sorába, ahol hajdanán éllovasokként vágtattunk. Emlékezzünk csak legelsőként mátyás király huszárjaira, aztán Damjanich vörössipkásaira vagy az I. világháború „vörös ördögeire”! Korunk győztes lovasai is vitézek, lovagiasak: alapítványokat támogatnak versengésük által. Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója elmondta, hogy „mindig minden résztvevőt az önzetlen, segítő szándék vezérel, hiszen a kemény munkáért a sztárok semmilyen fizetséget nem kapnak. Elképesztő látni, hogy mekkora energiával vetik bele magukat a sztárok a több hónapig tartó felkészülési edzésekbe, hogy a tőlük telhető legjobban tudjanak majd helytállni a Nemzeti Vágtán. Az első rendezvényeken még előfordult, hogy valaki a verseny hevében életre-halálra nyerni akart. Most már sokkal inkább tartják szem előtt a küldetésüket mintsem az önös érdekeket, jobban odafigyelnek egymásra és alázatosabbak. Ez egy igazi sportteljesítmény. Nem túlzás azt mondanom, hogy hétköznapi hősök, hiszen nem profi versenyzők, akik napi rendszerességgel ülnének lóháton. Ők azért ülnek nyeregbe, azért edzenek hónapokon keresztül munkájuk mellett, hogy önzetlenül segítsenek.”

A jubileumi vágta ezúttal, a 10. alkalom révén is népünnepéllyé emelkedik, hiszen a szédületes galoppverseny, OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam mellett színes, látványos programokban, új tartalmakban, eszem-iszomban-dínom-dánomban is bővelkedik Budapest szívében. Hazánk legnagyobb táncháza várja az érdeklődőket. Az Országkonyhán megkóstolhatjuk a vidék jellegzetes magyar ételeit, sőt finom pálinkáit, borait is, ami idén különleges születésnapi ízekkel bővül.

 

További információk: www.vagta.hu