Szerelés helyett hangszerelés: Eiffel Műhelyház és Bánffy Kisszínház


A Magyar Állami Operaház 134. évadát nyitotta meg Ókovács Szilveszter főigazgató ünnepélyes keretek között szeptember 7-én, az Erdélyben és a Partiumban bemutatkozó nagyszabású Kárpát-Haza Túra résztvevőinek erdélyi bejelentkezése és az Erkel Színház Bánk bán bemutatója kíséretében. Az évadnyitó alkalmával elhelyezték,a Népliget szomszédságában, a Kőbányai úton található ingatlanon „kultúrtörténeti jelentőségű beruházásként” készülő műhely- és raktárbázis jelképes alapkövét is, ...

....amely „a várhatóan jövő év végégig 14,1 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló beruházás egy új korszak beköszöntét jelzi”. Ókovács Szilveszter megjegyezte: hazánkban „nemcsak stadionok, hanem színházak is épülnek és ezzel nem mindig tudnak mit kezdeni az emberek külföldön”, ahol egyre több színházat zárnak be.

Az évadnyitány szeptember 9-én kezdődött Donizetti és Menotti kisoperáival, illetve a Wagner nyomában I. című koncertsorozattal. Az ünnepi programra este a Bánk bán bariton előadás-változata, kettős szereposztása tette föl a koronát. Az Operaház előtt óriáskivetítőn is megtekinthették az előadást az operakedvelők.

Ipartörténeti tény: a készülő – 30 ezer nm-re tervezett – korszerű (pl. XXI. szd-i világítástechnikájú, közművesítésű) komplex bázis 1886-ban épült acélszerkezetű épület a magyar vasúttörténet legnagyobb (22.000 m2-es, öthajós csarnokkal, két oldalépülettel és egy komplett vasútállomással ellátott) csarnokrendszereként Északi Járműjavító néven ismertük. 2009 óta üresen állt. A megnyitón elhangzott: hazánk legnagyobb alapterületű ipari emlékművéről 2015 nyarán született döntés, hogy az Operaház rendelkezésre bocsátja a 22 hektáros telek 6,7 hektáros részét... a beruházás mérföldkő a főváros kulturális életében, hiszen egyik rozsdaövezete megújításával Budapest egy egész Közép-Európában iránymutató, XXI. századi, többfunkciós művészeti központtal gazdagodik.

Mint ismeretes, többéves előkészítést követően csaknem 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét 2017–2018-ban. A munkálatok során 21 ezer négyzetméternyi tetőfelület, 60 tonnányi tető acélszerkezet újul meg, utóbbi 42 ezer négyzetméternyi felületkezelést is kap.

A rekonstrukció alatt a művészek az Erkel Színházban és az addigra elkészülő Eiffel-csarnokban fognak játszani, ahol a díszlet- és a jelmezraktárak mellett helyet kapnak benne többek között 9 gyártóműhely, 8 eddigi raktárat egyesítő új raktár, operastúdió; kortárs művek bemutatására, kísérletezésre alkalmas 370 fős színházterem méretazonos próbaszínpad és rekreációs tér, sőt és egy több hektáros közpark is helyet kap. Nem csupán átmeneti otthon lesz, hanem az Operaház és az Erkel műhelyházaként és próbacentrumaként is szolgál majd Eiffel Műhelyház néven. Ezen belül fogják kiépíteni a Bánffy Kisszínházat 340 ülőhellyel és nagyzenekari árokkal, megtervezett akusztikával. Egyébiránt Ókovács Szilveszter elmondta, az Eiffel Műhelyház olyan típusú háttérbázis lesz, ami a világban minden komoly operaház mögött megvan. Éppen ideje, hogy nálunk is legyen egy háttérintézmény, logisztikai bázis. Fontos megjegyeznünk, hogy az épület mindig a vasúttörténeté marad és továbbra is a közjót fogja szolgálni a jövőben is. Az átépített komplexumban emléktermet szentelnek Feketeházy János, a csarnok építészének, aki egyébként az Operaház tetőszerkezetét is tervezte.

Ókovács Szilveszter arról is tájékoztatott, hogy a rekonstrukció alatt a művészek az Erkel Színházban és az Eiffel-csarnokban fognak játszani. A 134. évad hatalmas kihívás elé állítja az Operaházat, de a részleges bezárás ellenére 12 premiert rendez az Erkel Színházban, a Müpában s a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Ezen kívül 14 operát, 12 balettprodukciót s más műveket adnak elő kínálatukban. Az Opera és a Magyar Nemzeti Balett ősszel Japánban vendégszerepel, februárban pedig folytatják a Kárpát-Haza Opera Túrát a szomszédos országokban.