Ősz a konyhában – alapanyagok és főzés


Az érett nyár, illetve a kora ősz nagyon gazdag termést kínál zöldségből, gyümölcsből. A kínai öt elem tana szerint ez az időszak képviseli a beteljesülésben nyugvó energiát, vagyis a „föld elemet”, és ezért minden növény, mely a föld közelében terem, kedvező hatású.

Ide tartoznak a főként kerek formájú, sárga, barnás színű és édes zöldségek, például a káposztafélék, a tökfélék, az édesgyökér gumója, a csicsóka, a krumpli, az őszi zöldborsó, a bab, a lencse, a csicseriborsó, a paradicsom és a padlizsán.

A gyümölcsök közül főként a mazsola, az édes alma, a diófélék, majd a gesztenye, a szeder, a ringlószilva, az őszibarack, a sárgabarack. Az egzotikus gyümölcsök közül a kókuszdió, a datolya, a banán, az ananász, a mangó, a füge és a licsi.

Az ősz gabonáit ilyenkor többször főzzük, így kölest, kukoricát, kicsi, kerek szemű édes rizst, és hajdinakását. A tápióka, vagy manióka gyökér kivonatát sűrítésre használjuk, kitűnő puding-szerű édességet készíthetünk belőle, mézzel édesíthetjük. A méz, édes ízével szintén az őszhöz tartozik, mint az egyéb adalékanyagok, például a tojás, a vaj, a tejszín, a nádcukor, a juharszirup, a gabonamaláták.. (lásd egyik kedvencünket, a tápiókagyöngyös gyümölcsöt desszert ajánlatként*)

Az őszi időszakban konyhánkban előnyben részesülő fűszerek a következők: az édesgyökér, a sáfrány, a kurkuma, a curry, a vanília, a fahéj.

Az olajok közül az ételek készítéséhez leginkább dióolajat, olívaolajat, szezámolajat, szójaolajat használunk

Főzés ősszel

A főzési és ételkészítési módok az időszakra jellemző „föld elemet” támogatják. Főzéshez a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, (lásd: nishime) és kevés olajban vagy kevés vízben fedő alatt gőzöljük. Ebben az időszakban jó hatással van az ételeinkre a szabad tűz, vagy a fával, szénnel fűtött tűzhely tüze. Kiváló ilyenkor tábortűznél, forró hamuban sütni almát, kukoricát, tököt, gesztenyét, krumplit. Ha tehetjük, főzzünk szilvalekvárt, rézüstben, hosszú ideig kavargatva – lehetőleg szabad tűzön, amíg kellően besűrűsödik. Cukrot külön nem kell hozzáadni, mert édességét saját cukortartalmától kapja. A föld elemhez tartozik az olajban tartósítás is.

Milyen főző- és tárolóedényeket ajánlunk? A „föld elem” időszakának megfelelően előnyben részesíthetjük a porcelán-, az üveg-, a kerámia- és a cserépedényeket.