Lényeglátó: az új pártokról, a Remete levele


Kedves komám! Képzeld már el, újra feltámadtak az agitátorok, mint kocsmába járó, sok szomjas torok. Oszt meg akarnak győzni, lépjek be a pártjukba, támogassam őköt, mint nyomorékot az ő mankója!

 

Rögtön az jutott öszömbe, „szegény az eklézsia, oszt maga harangoz a pap!” Maga jár a pártelnök a maga elbolondítható hívei után!

Egymásnak adják a kilincset, akarom mondani a vízfelé lógó faágat amibé kapaszkodnak, hogy átgázoljanak, dekungomhoz kívánva jutni! Gondolják tán, itt még nem járt másik párt szélhámos, biztos madár vagyok, mint a felettem lakó fészeklakó, osztán az ű kívánsága szerént fütyűlöm az ő, bül-bül édességű ostobaságát majd! Csak be kell ugranom néki, mint békának a vízbe, ha róka közeledtét meglátja! No, azt se mondja Adjonisten, csak azzal kezdi, mit ad, az ő pártja nékem, csak hívének szavazójának kéne lennem, hogy a jelölőlista pízt felvehesse! Abból juttatna néköm is! No, itt van a döglött kutya elhantolva, vigyorogtam befele magamba! Kibújik a szög a zsákból, mint nőt kívánó vizelője, ha szaporító szándéka felébred!

Azér hagytam, hadd beszéljen. Mög kiváncsi lettem ű mekkorát mer hazudni? Gondoltam, colostokot kérjem e mindjárt, mint Gazsi cigány. Megmérni, mekkora lóizét fogok én tőlök kapni szavazatomért! Tudom én, engem néz madárnak, aztán úgy tesz, mint felettem elrepülő. Magasrúl szar le! Szóval szaporodnak, mint patkány a terménytárolóba, betakarítás szagára, ezök meg a választásra! Azt hiszi a sok marha, híg agyú, rögtön elhiszik, amit ű mond, az olyan igaz, mint a lottónyeremény biztossága! Tudod, édösegy komám! Ez, a majom, azt se tudja, „Mindenki olyan hülyének néz mást, amilyen maga”! Akkora bátorsággal néz hülyének, majd kiröhögtem a szemibe! Mögtűrtőztettem magam, ahogy attúl is, belé ne rúgjam a Bódvába!

Igy aztán békében, kölcsönös ígérgetésekkel váltunk el, mint házastársak, pokolba kívánva a másikat!

Veled mi van? Te, hogy tűröd,viseled el e frissen támadt baromfiakat? Isten adjon nékünk türelmet! Minden marhát agyonütni nem lehet! De fejét addig kéne ütni, míg pártalapítási nyavajáját kiheveri, két év kórházi ápolás után!

No, Isten megáldjon, írhatnál néha! Élsz-e halsz e, megvagy e még, magad csendes, dühöngésed közepette!