Grillpartikról váltsunk szót, ennek van ideje


Minden időben, vagyis nem csak nyáron lehet kellemes összejöveteleket rendeznünk a grillsütő mellett! A roston sült ételek megfelelő elkészítés mellett mindig egészségesek, és a hűvösődő időben kifejezetten jól esnek a tűzről frissen levett falatok.

Mindenekelőtt tisztázzuk: mit jelent az „egészséges elkészítés” a grillezés esetében?

A legtöbb grillezett ételt ott rontjuk el, hogy feleslegesen sok olajat használunk hozzá. Holott elég csak fűszerolajjal bekenni a zöldségeket, húsokat, de használhatunk olajsprayt is. Napraforgóolaj helyett pedig válassunk olivaolajat, vagy más egészséges, hidegen sajtolt olajfajtát. Válasszunk megfelelő alapanyagokat! Mivel a grillezés jól kihozza az ételek ízét, ezért javasolt hozzá megfelelő forrásból származó ennivalókat vásárolni, lehetőleg házi termelőktől, piacról. Figyeljünk rá, hogy ne égessük meg a grillen sült ételeket! Sajnos az odaégetett étek rákkeltő hatású lehet, ezt mindenképpen kerüljük!

Mit grillezünk? Íme néhány ínycsiklandozó ötlet:

Sajtot mindenek felett! Nincs finomabb a kissé olvadó, meleg, grillen sült sajtnál! Figyelem: mindenképp grillezésre kifejezetten alkalmas sajt fajtát válasszunk, különben a finomságnak búcsút mondhatunk, mert átfolyik a rácsokon. Ha erre mégsincs lehetőségünk, akkor grilltálat használjunk. A fűszeres sajtok különösen javasoltak grillezéshez! Ezt se rontsuk el azzal, hogy adalékanyagokkal teli sajtfajtát vásárolunk. A húsokhoz különféle szószokat készíthetünk, a cukormentes dijoni mustár például finom bevonója lehet a csirkének. De a sűrű paradicsomos-fokhagymás szósz is isteni! Ha pedig gyorsabb vagy egyszerűbb megoldást keresünk, akkor maradjunk a már emlegetett fűszeres olajnál. A zöldségek szinte mindegyike finom grillen sütve: répa, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, hagyma... Itt a lehetőség, hogy pirítós helyett tűzön pirítsuk meg a kenyeret! Nagyon finom lesz, ha vékonyan bekenjük, beitatjuk vajjal, és így sütjük meg. Ennek nehéz ellenállni... Válasszunk teljes kiőrlésű magvas kenyeret, így még finomabb lesz!                                                      Spájzgörl