Húszéves a SENECTUS, a teljeskörű gondoskodás otthona


"A végén majd nem az számít, hogy mennyi éved volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben." - Abraham Lincoln bölcsességét a húsz esztendővel ezelőtti nyitóünnepség és a szépkorúak tiszteletére azon alkalomból idéztük, hogy kerek évfordulót ünnepelt Pesthidegkút közössége. Boldog születésnapot, SENECTUS!

Kerek húsz esztendeje,1997-ben dr. Murvai László és Legény Béla kezdeményezése nyomán megnyitotta kapuját a SENECTUS Idősek Otthona. Az ezüstkor és arany alkony tiszteletre, elismerésre méltó ötletét kedvezően fogadta a kerület és polgárai. Az egykori Rozmaring Szövetkezetből indult magánkezdeményezés 56 apartmannal és 49 lakóval vette kezdetét.. Ma már az eltelt évtizedekben (80 főre garapodó) bővítéseknek, valamint korszerűsítéseknek köszönhetően emelt szintű idősotthonként működik, melyben az apartmanok előszobával, saját zuhanyfülkés fürdőszobával, nővérhívóként is szolgáló telefonnal rendelkeznek. Az otthonlakók, igényeik szerint, saját bútoraikkal rendezhetik be lakrészeiket; napidíjas ellátás esetén pedig igény szerint bútorozott szobában tölthetik idejüket. Mindamellett 24 órás szolgálat, teljeskörű egészségügyi ellátás, saját háziorvosi szoba, gyógytorna és tornaterem, saját kisbusszal történő bevásárlás stb. biztosítja a teljes gondoskodást. Az intézmény vállal pár napos elhelyezést, s egyszersmind lehetőséget nyújt kórház utáni rehabilitációra is.

Az intézmény első vezetői dr. Vass Ágnes és Legény Márta voltak.

A Patakhegyi úti, kívül-belül akadálymentesített SENECTUSt több mint ötezer m2-es, virágos ősfás park öleli körül, lehetőséget kínálva kikapcsolódásra, kertészkedésre, pihenésre. Az otthonon belül egy nagyméretű világos társalgó áll a lakók rendelkezésére ahol közös programok és egyéni, valamint csoportos foglalkozásokon vehetnek részt. Ezen belül biliárdasztal, zongora és több száz kötetes könyvtár is rendelkezésre áll. De kártyázhatnak, társasjátékozhatnak, vagy akár szorgoskodhatnak a Gyöngyfűző-körben.

Nemkülönben kirándulások, kulturális programok garmadája. Saját családi rendezvények szervezhetők; hetente filmet vetítenek, évente több alkalommal kerti parti, teadélután, farsangi mulatság, szüreti bál színesíti az életüket. Fölléptek itt már az Operaház énekesei, szerepelt Lukács Sándor színművész, Sas József kabarédoyen és sokan mások. És: képzőművészeti galériát alakítottak ki, melyhez Schéner Mihály adta a nevét. Az sem véletlen, hogy az otthon aulájában a SENECTUS lakóinak alkotásaiból nyílt kiállítás az évfordulós megemlékezés jegyében. Műsorral pedig Pelsőczy László színész járult hozzá az ünnepség emelkedett hangulatához.

Szép, immár két évtizedes sikeres múltra tekinthettünk vissza az idei Idősek Világnapja alkalmából rendezett megemlékezésen, amelyet nemcsak a sikeres működés felett érződő elégedettség hatott át, hanem az is, hogy az otthon lakói valóban magukénak érzik a SENECTUSt, amint a városrész vezetése szintúgy a kerület szerves részének tekinti az intézményegyüttest. Ezt Láng Zsolt polgármester hangsúlyozta, mikoron szép ünneplést és jókívánságokat tolmácsolva CD-lejátszót nyújtott át ajándék gyanánt.

Varga Mihály a kerület országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter fényképezőgépet ajándékozott, majd köszöntötte az alapítókat, aláhúzván: "életet ad az éveknek a SENECTUS Otthon". Kifejtette: aki jól akar megöregedni, annak időben kell hozzákezdenie. Ez azt jelenti, hogy az idősek, a pénzügyi gondolkodásmód mellett, a gazdag élettapasztalat, a nyugalom, a biztonság s a derű révén felül tudnak emelkedni esetleges – elsősorban egészségügyi – nehézségeiken, s könnyebb a beilleszkedés. Ennek érdekében közösségi alkalmakat kell teremteni, amihez a SENECTUS példát mutat. A képviselő, miniszter a hit, remény, szeretet biztató érzetéhez jó egészség „társulását” kívánta az otthon lakóinak, illetve munkatársainak.

Ezt követően Haraszti Enikő intézményvezető köszöntötte az itt lakókat, akik önálló életüket fölcserélték a biztonságra és a szakszerű gondoskodásra. Elismeréssel szólt arról a négy otthonlakóról, akik húsz esztendeje élnek a SENECTUSban.

Az jubileumi ünnepségen részt vett az intézményalapító, Murvai László lánya, Murvai Mónika, illetve fia, Murvai László, aki szintén köszöntő szavakkal illette az itt új otthonra lelt szépkorú hölgyeket s urakat. Külön köszöntötte a SENECTUS Otthonban dolgozó munkatársakat, akik szakszerű, odaadó gondoskodással igyekeznek  zökkenőmentessé tenni a lakók beilleszkedését, illetve mindennapjaik minél tartalmasabb eltöltését.

Végezetül a lakók is kifejezték köszönetüket, hálájukat az intézmény munkatársai által végzett tartalmas munkáért. Nevükben Bernáth István fogalmazta meg elismerő gondolatait.

Szem előtt tartván, hogy semper in civitate nostra senectus venerabilis fuit – azaz a mi városunkban az öregség mindig tiszteletre méltó volt, a SENECTUS Idősek Otthonával folyamatos partneri viszonyban álló KILÁTÓ Magazin kiadója, szerkesztősége nevében egy erőteljes senectus crudus et mollis köszöntést, vagyis jó erőben lévő, csöndes öregséget kívánjunk! 

Boldog születésnapot SENECTUS!

    

Tamás Éva – Oszlánszki Tamás Tibor