Novemberi kultúrkavalkád a Kultúrkúriában


Hangolódjon az Adventre, tegyen utazást a 60-as, 70-es évek zenei világába, tekintse meg az elmúlt 30 év plakátjait vagy Budapestet a gyermekkönyvekben, illetve kapcsolódjon ki egy hangutazásos hangfürdőn! Mindezt novemberben a Kultúrkúriában!

2017. november 26. vasárnap 15:00

Adventi koszorúkészítés

Kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak

A résztvevők egyedi, saját ízlésüknek megfelelő koszorúkat készíthetnek szakképzett virágkötő segítségével. Vezeti: Roskó Gábor virágkötő

Az alapanyagok a helyszínen megvásárolhatók.

Adventi koszorú anyagköltsége: 3000 Ft

Ajtókopogtató anyagköltsége: 2200 Ft

2017. november 24. péntek 19:00

Hedry Mária: Zrínyi Ilona

Színmű egy hangra

A monodráma hitelesen mutatja be Zrínyi Ilona sokarcú, izgalmas alakján, drámai sorsán keresztül a magyar történelem egyik legbonyolultabb s egyben legvitatottabb korszakát. Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab fő gerincét. Mint nő, mint anya, s egyben a hazaszeretet példátlan emblematikus személyisége jelenik meg az előadásban, s teszi hitelessé a konfliktusok közötti emberi nagyságát.

Az előadás hiánypótló szerepet játszik a történelmi drámák sorában, amelyek a színház eszközeivel gyarapítják a nézők történelmi ismereteit.

A darab lényegében felöleli Zrínyi Ilona felnőtt életének minden fontos korszakát. Ily módon egy időutazásnak lehetünk tanúi.

Az első jelenetben hajón vagyunk, Zrínyi Ilona kíséretével és Thökölyvel száműzetésének utolsó és legtávolabbi állomása, Kis-Ázsia felé halad.

Egyedül van a fedélzeten, s az éjszaka csendjében megidézi életének állomásait. A darab során vissza-visszatérünk a hajóra, s ez a színhely a keretjátéka az előadásnak.

Alakján keresztül képet kapunk a XVII. századi Magyarország politikai állapotáról, katonai eseményeiről, a kuruc korszak kezdeteiről. Emlékeiben megidézi apját, Zrínyi Pétert, akit hős katonaként az osztrák császár perbe fogott, és árulás koholt vádjával kivégeztetett.

Látjuk esküvőjén Munkács várában, s a Thököly iránti szenvedély ellentmondásos stációiban.

Thököly Imre kezdeti katonai sikerei, mint a felvidéki, partiumi várak elfoglalása, meghódolása boldogsággal tölti el, s a csatákba is követi élete szerelmét. Később a zuhanás idején, Thököly török elfogatásakor már Munkács várát védi, mint „Európa legbátrabb” asszonya.

A korabeli krónikák rajongással beszélnek róla, s ő volt az a személy, aki nő létére is utolsó pillanatig védte a rá bízott várat, noha a reménytelenség nyilvánvaló volt a túlerővel szemben, de ő ilyen módon akart hazájának becsületet szerezni.

A vár kénytelen feladása után Bécsbe kerül gyermekeivel, ahol a megállapodás ellenére elszakítják tőle Ferenc fiát. Az osztrák árulás másodszor is kettétöri életét. 4 évi tartózkodás után Thököly kiváltja két elfogott osztrák generálissal, s engedélyezik, hogy kövesse urát török birodalmi helyekre.

Így él majd Bulgáriában, Konstantinápolyban, s végül Nikodémiában, ahova a darab elején a hajó viszi.

A darab tömören ragadja meg életének fontos pontjait, s ezekből fonja meg egy rendkívüli személyiség portréját a dráma lehetőségeit kihasználva.

Játékidő: szünet nélkül 80 perc

Producer: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. – Klebelsberg Kultúrkúria, Marczibányi Téri Művelődési Központ

Az előadás létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap és a Zrínyi Emlékbizottság támogatta.

Jegyár: 2000 Ft

Diák jegyár: 1000 Ft

2017. november 30. csütörtök 18:30

Biblia élőben

Adventre készülve a Meglepetés Színházzal

A Meglepetés Színház bibliai történeteket jelenít mega közönség kérése szerint. Mivel a történetek és szereplőik archetipikusak, általuk mindenki és minden kor érintve érezheti magát. A Biblia személyesen szólít meg bennünket. Fellelhetők benne saját kérdéseink, kétségeink, és válaszokra, vigasztalásra, tanúságtételekre is találhatunk. Az előadás sodró dinamikáját a közönség, a rögtönző színészekés a társulat zenészei adják – egy játékmester segítségével. Ha szeretnéd, a TE bibliai történeted is színre kerülhet!

A belépés díjtalan.

2017. november 10. péntek 19:00

Grazioso Zeneszalon

Házigazda: Detvay Mária Marcella Meghívott vendég: Szalontay Ágnes, Szilvásy Nándor Munkácsy - díjas festőművész özvegye

Szilvásy Nándor 1927 - 2011. Festő, grafikus, tervezőgrafikus. 1949-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, majd 1952-ben a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Mesterei Koffán Károly, Hincz Gyula, Barcsy Jenő, Ék Sándor és Miháltz Pál voltak. 1952-től vannak egyéni kiállításai (Műcsarnok, Miskolc, Székesfehérvár) és csoportos megjelenései is (Műcsarnok, Nemzeti Szalon, Ernst Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Pécs, Székesfehérvár, Párizs). Az 1950-es években gyerekkönyvekhez készített illusztrációkat, 1959-től készít plakátokat. Kereskedelmi, kulturális és politikai plakátjai mellett készít emblémákat, és foglalkozik kiállítás grafikával. Több alkalommal elnyerte az Év legjobb plakátja díjat, és külföldön is elismerték. Munkásságáért 1962-ben Munkácsy-díjat, 1978-ban Érdemes Művész kitüntetést kapott.

A zeneszalonban különböző művészeti ágak találkozása egy kellemes esten, mintha a régi híres párizsi szalonok vendégei lennénk, ahol híres művészek léptek fel, s a vendégek a kor legjobb tudósaival, filozófusaival vitatkozhattak.

A belépés díjtalan.

2017. november 12. vasárnap 15:00

Az operairoda-lom gyöngy-szemei

Rossini: Armida

A New - Yorki Metropolitan Operaház előadása

2017. november 05. vasárnap 19:00

Dalnokklub

Vendég: a Dalinda énekegyüttes

Házigazda: a Radványi Balázs - Balog Péter – Lányi Adél trió

A Dalinda énekegyüttes tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi ének szakán ismerkedtek össze 2008-ban, ekkor kezdtek együtt énekelni különböző produkciókban. Közös zenei anyanyelvük a magyar népdalkincs. Az egyetemi évek után az énekesek külön-külön is kibontakoztak népzenei és világzenei formációkban. Orbán Johanna az Illangó énekegyüttes alapítója, Paár Julianna a Bazseva és Tárkány Művek énekesnője, Tímár Sára a Sebő-együttes, a Forgó és saját autentikus zenekarának énekese. Az elmúlt évek közös munkája érlelte ki jelenlegi műsorukat, ami autentikus magyar népi énekeken alapszik és aminek alappillérje a többszólamúság.

2017. november 25. szombat 18:00

Echo II. koncert

Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a 60-as, 70- es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A műsorban meghívott vendégek is felléphetnek. Várunk mindenkit, aki táncolni, vagy csak zenét hallgatni szeretne.

2017. november 26. vasárnap 17:00

Hangutazás és hangfürdő

Bársony Bálinttal és 40 hangtálával - Stresszoldó kikapcsolódás a gyógyító hangtálakkal

Bársony Bálint pesthidegkúti illetőségű zenész és zeneszerző, több éve tevékenykedik már hangterapeutaként is. Tudását Nepálban szerezte a hangtálak autentikus mestereitől és készítőitől.

Nagy érdeklődés esetén a foglalkozásokat 19.00 órától megismételjük!

FONTOS! Ne késsen! Sajnos a késve érkezőket nem tudjuk fogadni, mert megzavarnák a már beindult folyamatokat. Mobiltelefonját a foglalkozás előtt kapcsolja ki! Gyerekeknek 14 év alatt a foglalkozást nem javasoljuk. Megértésüket köszönjük.

www. hangutazok.hu

www.facebook.com/hangutazas

Nagyné Tóth Kinga +36 20/ 249 1580 kingat@kulturkuria.hu

Jegyár: 2500 Ft

2017. november 24. szerda - 2017. december 06. szerda

Plakát a plakát után - válogatás a kortárs plakátművészet elmúlt 30 évéből

Csoportos grafikai kiállítás a 130 éves plakáttörténet tiszteletére

130 év, 130 művész 130 plakátja

A Plakát a plakát után című kötet bemutatójával egybekötött kiállításmegnyitó 2017. november 23-án 18 órától Az esemény házigazdája a könyv művészeti vezetője és tervezője Kulinyi lstván, aki egy nyilvános szakmai beszélgetésen látja vendégül a kortárs magyar plakátművészet legjobbjait és minden érdeklődőt, aki szívén viseli ennek az izgalmas műfajnak a jelenét és a remélhető jövőjét.

2017. november 02. csütörtök - 2017. november 26. vasárnap

Meseváros Budapest

A főváros a gyermekkönyvek illusztrációiban - csoportos tárlat

A kiállítás a főváros sajátos nézőpontját tárja fel Budapestnek, a gyerekeknek szánt könyvek illusztrációin át. Milyen a mesekönyvek, gyerekkönyvek illusztrációiból kibontakozó fővárosunk képe? A felnőttek számára zajos, nyüzsgő közeg, a benne élő kicsiknek csupa meglepetés és felfedésre váró látnivaló, az ide érkező látogatók számára pedig a világ egyik legszebb városa. Kiállításunk mintegy húsz neves hazai gyermekkönyv illusztrátor alkotását mutatja be.

A tárlat díjtalanul látogatható.

2017. november 13. hétfő 19:00

Arany János és a Szent László-legenda

Dr. Szörényi László prof. emeritus, az MTA BTK Irodalomtudo-mányi Intézet tudományos tanácsadójának előadása

Márciusban hangzott el ez az izgalmas előadás a Belvárosi Plébániatemplomban, melynek keretében a 200 éve született Arany Jánosról szóló megemlékezést a Szent László-emlékév eseményeivel kapcsolták össze. Arany János rendkívüli módon érdeklődött a magyar szentek története iránt. Szent Istvánról nagyobb költeményt tervezett, azonban ebből csak egy töredék maradt ránk, Szent Lászlót viszont kétszer is szerepelteti műveiben. Az előadás során Szörényi László irodalomtörténész Arany János Szent László ábrázolásáról mesél.

Az Arany-emlékévhez és a Szent László-emlékévhez kapcsolódó rendezvényen a részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a honlapon az esemény leírásánál lehet.

2017. november 07. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Jézus megkeresztelése és Keresztelő Szent János

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Jézus János által való megkeresztelése, mint szakrális tett a keresztény egyházhoz való tartozás szimbóluma lesz. Nem véletlenül kedvelt festői téma. A két szereplő sorsa ezután elválik és Keresztelő Szent János halála szintén fontos képzőművészeti témaként élt tovább.

Jegyár: 800 Ft

2017. november 21. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Csodás tettek

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Jézus életében fontos szerepet kaptak a csodák, mert ez követői számára isteni eredetét igazolta. A kánai menyegző, ötezrek megvendégelése, a vak meggyógyítása és Lázár feltámasztása, mind-mind kedvelt képzőművészeti téma, amelyet kiváló festők örökítettek meg. Ezekkel ismerkedhetünk a vetített képek segítségével.

Jegyár: 800 Ft

2017. november 08. szerda 18:30

Tudatos Táplálkozás Fórum

A szénhidrátalapú táplálkozás következményei

Előadó: Dr. Samu Terézia sebész-érsebész szakorvos, életmód tanácsadó

A részvétel díjtalan.

2017. november 22. szerda 18:00

Kezedben az egészséged

Hidegben az ízületek is jobban fájnak... lehet, hogy nem csak az autónak kell télen alaposabb olajozás?

Szeretettel várok minden "reggel nehezebben induló" érdeklődőt!

Kautzky Adrienn, okl.természetgyógyász, fitoterapeuta-reflexológus

2017. november 26. vasárnap 17:00

Portré+ Kondor Katalin beszélgető műsora

Vendég: Maróth Miklós Széchenyi-díjas orientalista, egyetemi tanár, az MTA tagja

A Széchenyi-díjas orientalista, egyetemi tanár, az MTA tagja talán maga sem gondolta volna, hogy ezekben az években nem az ókori görög műveltségről, kultúráról fogják faggatni, hanem az iszlám térhódítási szándékairól, a muzulmán terjeszkedésről. Miként jutottunk idáig, milyen az iszlám kultúra és filozófia, mi az ISIS, mi az arab tavasz, s mit nevezhetünk jó migráns politikának.

Jegyár: 500 Ft