„Minőségi konyha és bor”! Második olasz gasztronómiai világhét


November 20-26. között immár másodszor rendezték meg az Olasz gasztronómiai világhetet, amelyben a teljes olasz külképviseleti-konzulátusi hálózat, valamint az Olasz Kultúrintézetek, több mint ezer program szervezésével vesznek részt Budapesten.

Mégpedig az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Külkereskedelmi Intézettel, az Olasz Turisztikai Ügynökséggel (ENIT), a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával, az Olasz Gasztronómiai Akadémiával közösen dolgozott ki egy sor, a minőségi olasz konyhát és az olasz vidék bemutatását előtérbe helyező programot. Ebben közreműködött az UniVerde Alapítvány és a Consorzio Tutela del Vino Conegliano Valdobbiadene Prosecco is. A Második Olasz Gasztronómiai Világhéten a következők kerültek középpontba: 
 
A „minőségi konyha és bor” elválaszthatatlan párosítása, a kezdeményezéshez csatlakozott étteremek degusztációs vacsorái keretében.  
Olaszország történelmi kisvárosainak bemutatása. Ezek a kistelepülések a felbecsülhetetlen művészeti és építészeti örökség és az egyre ritkább kulturális és gasztronómiai hagyomány egymásra találásában megtestesülő olasz kultúra jelképei. A borgasztronómiai hagyomány facebook-kampányon és kiváló olasz termékek sorsolásával megvalósuló bemutatása/promóciója.
Az összehasonlíthatatlan és kiemelkedő értékű minőségi olasz ételekről szóló kerekasztalbeszélgetés, az egyöntetűen egészségesnek és táplálónak tartott, a sejtöregedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen hatékony, az Unesco szellemi világörökség részét képező mediterrán diétán alapuló olasz táplálkozáskultúra bemutatása;
A „Nápolyi pizza mesterség”, valamint a „Valdobbiadenei Prosecco dombok” UNESCO szellemi világörökségre való jelölésének támogatása a magyar vendéglátó-ipari egységek bevonásával történő tájékoztatással;
Fabio Cristiano, harmadik generációs pizzakészítő mester, a „Scuola di pizzaiolo” (Pizzakészítő iskola) alapítójának budapesti programokon való részvétele. 
 
A további programok között film- és dokumentumfilm vetítések, az “Egy kattintásnyi étel” című fotókiállítás található. Ezen túl, premierként vetítésre kerül a 2017-es Velencei Filmfesztiválon bemutatott, a “Míg a prosecco tart, a remény is él” című film is, amelyet a híres bor kóstolója követ. 
A teljes program a “Második Olasz Gasztronómiai Világhét” című brosúrában megtalálható, valamint a http://www.ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/resource/doc/2017/11/prg__ii.sett.cuc.it.mondo.pdf,, illetve a program szervezésében közreműködő olasz állami és magán intézmények honlapjain elérhet.