„Rajtad is múlik, hogyan is múlik, avagy ételed az életed!”


Vagyis az étel s az életvitel döntően befolyásolja életminőségünket! Ez a hippokratészi eskühöz hasonló örökérvényű belátás kellene hogy vezéreljen bennünket, tömöríti tacitusi módon a lényeget dr. Bende Tibor, Pesthidegkút egyik, most nyugalomba vonult háziorvosa. 

Vendégünk: dr. Bende Tibor háziorvos

Az étel, az étrend s az életvitel, a globálissal szemben a lokális élelmiszer s fogyasztás döntően befolyásolja életminőségünket. nagyüzemi helyett helyi termelői piac, étterem helyett otthoni, házi koszt, műizé helyett természetes termék... Ez a hippokratészi eskühöz hasonló örökérvényű belátás kellene hogy vezéreljen bennünket, tömöríti tacitusi módon a lényeget dr. Bende Tibor, Pesthidegkút egyik háziorvosa kitűnő képzettsége (mindössze két gyengébb tanárra emlékszik) és 51 esztendőnyi szakmai tapasztalata birtokában. Nem véletlenül, hiszen az orvosi ismeretekhez, a megelőzéshez 1972-es Szent János Kórház-beli pályakezdésekor az intézményi ételkóstolás a szakma szerves része volt. Ételed az életed! S hogy teljességében lássa a születéstől halálig tartó gyógyítás folyamatát, az egyetem előtt kórboncnokként is dolgozott. Nála biztosan bevált, hiszen eleddig mindössze három napig kényszerült táppénzre. Tanúsága pedig a sok ezernyi beteg, akiket hozzásegített a gyógyuláshoz.

A konkrét gyógyszerhez társuljon a lelki gyógyír (bölcs meghallgatás, derűs beszélgetés), azaz a „rajtad is múlik...” tételével pedig a test és lélek egységét hangsúlyozza Bende doktor. Ennek alfája a népességszaporulat, a meddőség kutatása, melyben a 4 évi urológiai, andrológiai szakvizsgázások után elmélyedt; külföldi tanulmányokra, kutatásokra is lehetősége nyílott a János és Kútvölgyi kórház-béli ténykedése (pl. évekig végzett urológiai, fül-orr-gége és sebészeti ügyelet) mellett, ám - mint több ízben - eközben is ügybuzgalmába beleszólt a „nagy magyar helyzet”: megfúrták a hormonkeretét „alulvezérelt” kollégák, de ilyen tanácselnök s párttitkár is kijutott neki, noha kívül állt a politikán. (Meglehet, édesapja nővére Bajcsy-Zsilinszky Endre felesége volt.) Bende Tibor dönthetett volna osztrák vagy Bonn- Venusbergi (a német Kútvölgyi) karrierje mellett, ám ő maradt. Úgy érezte, maradnia kell! Ez a hűség marasztalta a II. kerületben, Pesthidegkúton is, ahol már a mai gyerekek nagyszüleit is istápolta.

A gyógyítómunkán kívül egészségügyi tanácstagként ténykedett, s kollégáival ők adták a „Szikla-kórházat” a Jánosban. Számos szakvizsgája is közrejátszott abban, hogy rendre katonai szakszolgálatra rendelték, a hiányt pótlandó. Azért a nyugodtabb munkálkodásból is jutott osztályrészéül. Monoron, majd Hidegkúton (35 évi) szép időszakot töltött el, ragyogó asszisztensekkel, Irénkével és Margitkával. A közkedvelt Margó ma is a jobbkeze. Úgy néz ki, hogy Bende doktor utóda is hölgy lesz. Csak nők? Hát igen, nem probléma ez, csak valamiféle egyensúlynak kéne lenni (így a pedagógusi, a jogi stb. pályákon). Utoljára 1961-ben volt 52% volt a férfiak aránya az orvosi karokon. Ez is oka az el- és kivándorlásnak az anyagiak mellett. Vagy az, hogy a számítógép-világ mit sem javított a munkán; ma a „söralátétnyi” vényen egy orvosi aláírás és pecsét) helyett hat „ellenőriz”, s ha nemcsak a szó száll el, hanem a winchester is, akkor exitus az egész.

Szabadidő az orvosoknál, az valamely művészet művelése vagy történelem, régészet. Kitűnő magyar-latin-görög szakos tanárnőjének, Platonnak és Szokratésznek, olthatatlan könyvszomjúságának köszönhetően Bende Tibor a magyar őstörténetben találta meg szenvedélyét. Vállalkozásának neve (Ister-Gam) is a mezopotámiai káld (sumér) rendszert idézi. Büszkén említi kínai útját, melynek során megismerte a – törökhöz, japánhoz, mongolhoz hasonlóan ragozó nyelvet használó magyarok iránti tiszteletet, sőt szeretetet. Tudjuk-é, hogy ezek rokon nemzetek? Hogy létezik hun Fehérvár (’Tormán Cseng’) a ma Kínához tartozó Belső-Mongóliában? Szóval, hogy nem vagyunk egyedül, s hogy más a történelmünk, mint amit tanítanak? Legárulkodóbb jel, hogy ki mit akar elhallgatni a történelemből! A valós megismerés, a tacitusi tárgyilagosság (ki)gyógyító hatású!

Dr. Bende Tibor nyugállományba vonuló háziorvosunknak további jó egészséget, bölcs történészi tanulmányozásokat kívánunk szerettei körében! Tiberius gaudere et bene gerere refer! Tibornak vidd el üdvözletemet és jókívánságomat!

Oszt. T.