A hét KILÁTÓ-kérdése:mi a grincsfa és miből készül?


Leszámítva a ősi, természeti népek (így eleink) hajdani szokásait, korunk újmódi szokása a grincsfa-, azaz a manósipka vagy manócskafa-készítés. A kézmívességben is kiváló oldalbordám már „teleültette” népes famíliánk háza, vagyis otthona táját...

Egyszóval, nincs új a nap alatt. Viszont változatosabbá válik a karácsonyfa-állítás szép szokása, ráadásul kézművességi hajlammal, némi akarattal közös programot szervezhetünk belúle a családjainkban. Tehát a nagy sláger örökzöldekből, főleg zanótból készített stilizált karácsonyfa. Ennek házi elkészítése azért nem olyan egyszerű már csak azért sem, mert a hozzávaló zanótot beszerzése is elég nagy kihívást jelent.

A grincsfa hozzávalókhoz nem szükséges megvenni hozzá a zanótot, zsurlót, készíthetjük leyland ciprus vagy tuja ágakból, illetve girlandból esetleg kis méretű földlabdás örökzöld növényből. Kunkorodó végével vidám látványt nyújt, tehetjük ablakba, ajtó mellé dekorációnak, de még a karácsonyfánkat is helyettesíthetjük vele.

Könnyűbeton virágcserepet használtam alapnak, amit megtöltöttem homokkal. Ebbe helyezzük a leyland ciprus ágakat, amelyeket ezüst színű madzag segítségével hajlítottam görbére. Termésekkel és beton díszekkel dekorálunk. A lehajló végére karácsonyfadíszt teszünk.

Hozzávalók: 1 csomag zanót, 1 db tetszőleges kaspó, 1 db 10-15 led-es, elemes izzósor, karácsonyi díszek, termések tetszőlegesen.

A grincsfa jellegzetessége, hogy összekötözött örökzöldekből áll, és manószerűen lehajlik a teteje, amit egy gömb díszít. Legtöbbször zanótból készítik, de használhatunk hozzá ciprus, tuja és fenyő ágakat, ezeket a virágpiacon szerezhetjük be. A zanót rövidebb ágait a cserép közepére tűzködjük, a hosszabbakat kívülre, így összekötözéskor jobban egyben van. Színes dróttal körbe kötözzük, közbe gyöngyöket fűzhetünk fel, a végén még száraz termésekkel, karácsonyi dekorációs elemekkel díszíthetjük.

A titok a megfelelő kötözés, azaz a fa/ágak meghajlítása. Az ágakat egy arányos méretű virágcserépbe (homok-, sóder- vagy földágyon) helyezzük, és kezdhetjük is a tekerést. Vékony madzaggal vagy dróttal dolgozzunk. A díszítés során használhatunk színes szalagokat, karácsonyi gömböket, terméseket, és akár világító izzósort is.