Elegáns karácsonyi dekoráció


Az elegáns karácsonyi dekoráció a legízlésesebb és talán a legszebb díszítési irányvonal. 

Kivitelezése a karácsonyi dekorálási stílusok közül a legegyszerűbb, ugyanakkor a legnehezebb is – egyszerű, mert más stílusokkal könnyen párosítható, nehéz, mert nagyon oda kell figyelni a részletekre.

Az elegáns dekoráció alapszabálya a harmónia – a látványbeli, vizuális összhang. Ezért nagyon fontos, hogy maximum 3 színt, 3 formát és 3 felületet használjunk. Az egyik szín legyen egy fényes fém – pl. ezüst, arany, bronz, de lehet üveg, tükör, vagy gyöngy.  A másik két szín alkalmazkodjon a laktér színskálájához és a lakberendezés stílusához. Egy modern karácsonyi dekoráció is lehet elegáns, éppúgy, mint egy hagyományos karácsonyi dekorálás. A cél a ragyogás, de mérsékelten és megfontoltan kivitelezve, azaz ne kihívó rikítás vagy vulgáris pompa legyen az eredmény! A megfontolt, de nyugodt, könnyed  hatású dekoráció valójában akkor sikeres, ha teljesen a beltér részesévé válik, és úgy néz ki, mintha megerőltetés nélkül lett volna összeállítva.

A karácsonyfa lehet igazi vagy műfenyő, avagy a kettő kombinációja, s lehet modern vagy hagyományos. A díszek klasszikusak és fényűzők – gömbök, gyöngyök, gyöngyfüzérek, masnik, csillagok – de ne vigyük túlzásba, gondoljuk meg alaposan, hogy mit és hogyan alkalmazunk! Az ajándékokat csomagoljuk be fényes papírba, vagy bélselyem, csipke, bársony stb textilekbe! Kössük át széles szalagokkal, masnikkal vagy gyöngyökkel.

Az adventi koszorú is elegáns, modern vagy hagyományos stílusú. Készülhet tollakból, gyöngyökből, flitter és strassz darabokból vagy műbogyókból. A lakást is díszítsük elegánsan. Használjunk gyöngy- és fényfüzéreket – az ablakokban, a polcok mentén, az ünnepi asztalon, a lépcsőkorláton, a kandalló körül, vagy sikkes módon tegyünk egy füzért egy nagy üvegtálba vagy üvegvázába, amit helyezzünk a kávézóasztalra vagy egy sarokba. Díszgömböket lehet az ablakba is függeszteni, vagy a plafonról (pl. egy asztal felett vagy egy sarokban), továbbá egyszerű dísztálakat is készíthetünk egy kupac különböző díszből! Az ünnepi asztal hangulata is folytassa a laktér dekorációját – használjunk szép, ízléses terítéket, selyem vagy csipke szalvétákat, fényes poharakat, evőeszközöket. Ne feledkezzünk meg a világításról! Bár az elegáns karácsonyi dekoráció csillogó és fényűző, a hosszú esték tompított fényben sokkal hangulatosabbak! Gyöngyökkel, szalagokkal kössünk át néhány gyertyát, készítsünk gyertyatálakat vagy tegyünk egyszerű mécses és díszgyertyákat mutatós gyertyatartókba!

Az elegáns karácsonyi dekoráció kombinálható több karácsonyi dekorációs irányvonallal, de különösen szép a fehér karácsonyi és a trendi karácsonyi dekorációkkal kiegészítve.