Bor és vendégfogadásunk „titkaiból”


A borral való vendégfogadás mindig étkezésekhez kötött, és a gasztronómia elengedhetetlen része. 

A bor és a vendégfogadás kultúrtörténetünkben fontos szerepet játszik napjainkban is. A borkínálás eszközei a csaknem tízezer esztendős hun-székely rovásírásos botnaptár tanúságától kezdve a nagyszentmiklósi ivókelyheken, a nép csikóbőrös kulacson, Miskakancsón, csali kancsón és lopón át a díszes boroskelyhekig, kristálypoharakig változatos alakban álltak rendelkezésünkre. Boraink jól párosulnak ételeinkhez, azonban a vendégfogadás alapszabályait és szokásait mindig a vendégfogadás körülményeihez kell igazítanunk. A borok tárolása, a megfelelő pohárban való felszolgálása, a koccintás szabályai mindehhez illenek.

Mások az otthoni, a családias, pincei és éttermi vendégfogadás feltételei. Általában az adott vidékre jellemző ételt a hozzá illő helyi borokkal kell párosítani. Néhány száraz pezsgő, rozébor, tokaji száraz szamorodni jól párosítható a legtöbb étellel, ám az igényesebb vendéglátó keresi az újabb étel és bor „házasítását”, az új ízharmóniákat.

A családias vendégfogadás baráti légköre is igényli a jó minőségű hazai házi- vagy kereskedelmi bort – szakszerűen felszolgálva. Külföldi vendég esetében a borkínálás akár bizonyítványa lehet nemzeti kultúránknak. Minden helyzetben alapkövetelmény a kifogástalan tisztaság, a fehér abrosz, a bortípusnak megfelelő sima, vékonyfalú üvegpohár. A bor és vendégfogadás felelősségteljes előkészítéséhez tartoznak a gasztronómiai ismeretek; a terítésben, a tálalásban és a felszolgálásban való jártasság, amit nem ördöngösség megtanulni. Mindehhez a tudáshoz már csak finom étel, bor és vendégszeretet szükségeltetik.

A mind népszerűbb falusi és nemzetközi turizmus kíváncsian várja az asztali örömöket, élvezetet nyújtó hagyományos étkezési szokásokat. Ezek az ország jó hírnevét öregbítik, ha megfelelnek a helynek s a körülményeknek. A jobb éttermek gazdag borválasztékában szerepeljenek a borversenyek díjazott borai, esetleg vásárlási lehetőségeivel együtt. A magyar konyhaművészetet, egyedi magyar ételkészítési módokat megismerők igénylik a nemes, jó minőségű borkínálatot, amit 22 borvidékünkről lehet választani, több százféle borból.

Jellemzően a hazai szőlőfajták fehérboraiból nagyobb a választékunk, mint amennyit a magyar konyha igényel. Vörösboraink is mind népszerűbbek, és minőségük számottevően javul. A világon a vörösbor iránti igény mindenütt a kékszőlők telepítését ösztönzi, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az EU borfölöslegei éppen vörösborból nyújtanak nagyobb kínálatot. A nem bortermelő országokhoz hasonlóan egyre több külföldi borral bővülhet a vendégváró borkészlet.