Két műsor a Müpában év végi kínálatából


Muzsikás Együttes koncertje és Juan Diego Flórez áriaestje 

Muzsikás Együttes: Karácsonyi Koncert (dec. 28. ). A Muzsikást ma már szinte mindenki ismeri. A magyar zene nagyköveteként és valóságos zenei hungarikumként évtizedek óta jelen van itthon és a nagyvilág legjelentősebb színpadain, fesztiváljain. Élettel teli zenéje, közvetlen előadásmódja mindenhol lenyűgözi a közönséget. Karácsonyi koncertje immár tradíció, amiként az is, hogy a vendégek sorában együtt láthatunk-hallhatunk autentikus falusi mestereket, városi népzenészeket, híres előadókat. Az idei est megidézi a karácsony meghittségét, és elvezet az év végi ünnepkör vidám, felszabadult, világi, táncos-mulatós hangulatába is.

Közreműködők: Kacsó Hanga, Petrás Mária (Moldva) ének. Farkas Zoltán „Batyu” és Tóth Ildikó „Fecske” tánc. Amadinda ütőegyüttes, Közgáz Corvinus Néptáncegyüttes

Juan Diego Flórez áriaestje (dec. 30.) Az Opera News zenekritikusa bizonyára otthonosan mozog a sportkocsik világában, a világhírű perui tenor hangját ugyanis a Porsche 911-es motorjához hasonlította: „ha megszólal, az ember rögtön tudja, hogy olyasmit hall, amit nagy gonddal szabályoztak be, s a luxust jelképezi”. Aki ismeri Juan Diego Flórez eddigi pályafutását, tudja, hogy az énekes a bel canto tenorok szerencsés csoportjába tartozik - s még ott is a különleges kiválasztottak egyike. Mert az ő esetében mindazok a tulajdonságok, amelyek valakit e vokális élcsapat tagjává avatnak - a hang fénye, könnyedsége, csengő magasságai, hajlékonysága, a technika alkalmassága a nehéz és bonyolult koloratúrák mutatós kivitelezésére - a tökély szintjén jelennek meg. Ráadásul a negyvennégy éves művész - aki pályája kezdetén az édesanyja által vezetett limai kocsma vendégeinek énekelt slágereket - nemcsak a fül, hanem a szem számára is gyönyörűséggel szolgál. Az opera világában a túlsúlyos tenoroknak is tapsolunk, ha szép a hangjuk, Flórezt azonban ideális külsővel áldotta meg a sors: karcsú, elegáns latin férfiszépség. Amit ő nyújt a színpadon, úgy hívják: teljes körű élmény.

Juan Diego Flórez eddigi repertoárján túlsúlyban voltak a Bellini-, Donizetti- és főként Rossini-szerepek. Miután betöltötte a negyvenet, felfigyelt arra, hogy hangja sötétebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált. Egyre gyakrabban választott lírai szerepeket, végül eljutott Mozarthoz is. Az est közönségének minden arcát megmutatja.

Vezényel: Kovács János. Közreműködik: Liszt Ferenc Kamarazenekar