Művészettörténeti előadások Krisztusról a Kultúrkúriában


Emellett szó lesz az Egri csillagokról és Trianonról is.

2018. január 2. kedd 18:30

Művészettörténet - Olajfák hegyén

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Krisztus imája az olajfák hegyén a szenvedéstörténet első állomása. Három tanítványával virrasztva imádkozik, aki elalszanak. Miután harmadszor keltette fel őket, látta az árulót közeledni a katonákkal.

Ezt a témát különösen a késő középkori művészet kedvelte, és a magyar szárnyasoltárok passió ábrázolásán is kitűnő festményeket láthatunk róla, amelyeket a kedvelt művészettörténeti sorozaton vetített képek segítségével idézhetünk fel.

Jegyár: 800 Ft

2018. január 14. vasárnap 17:00

Portré plusz - Kondor Katalin beszélgető műsora

Vendég: Dr. Hóvári János

Dr. Hóvári János történész, turkológus lesz a januári vendége a Portré+-nak. Mit kell tudnunk az oszmán-török múltról és jelenről, mit szóltak az Egri csillagok török nyelvű kiadásához, s milyen emlékei vannak Izraelről, Törökországról, Kuvaitról, merthogy mindegyik országban dolgozott már - nagykövetként.

Sokoldalú személyisége ismert a művész világban, a diplomácia és tudományok terén egyaránt. A Zrínyi Emlékbizottság elnöke, a MANK művészet pártoló egyesület főigazgatója. Tevékenysége révén számos művész kap lehetőséget bemutatkozásra.

Számos történettudományi munka szerzője.

Jegyár: 500 Ft

2018. január 16. kedd 18:30

Művészettörténet - Krisztus és Pilátus

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Az Olajfák hegyén elfogott Krisztust a római helytartó elé vezették, aki a tömeg kívánságára szabadon bocsájtotta Barabást, a bűnözőt, és Jézust elvezetteti a Golgotára. A képzőművészetben ezt a drámát szívesen ábrázolták, kiegészítve a találkozás előtti ostorozással. A megkínzás ezen eseményét különösen a középkori művészet jelenítette meg szívesen, a két ember találkozása és Pilátus kézmosása azonban más korszakokban is megjelenő képzőművészeti téma. Ezekből is láthatunk képeket, és az elemzések segítik a festői értelmezések jobb megértését.

Jegyár: 800 Ft

2018. január 25. csütörtök 18:00

Ablak a nagyvilágra - Trianon 100 – Lesz-e béke a Kárpátok alatt?

Előadó: Dr. Surján László, az Európai Parlament volt alelnöke, a KDNP tiszteletbeli elnöke

A trianoni döntés miatt az anyaországiak területet veszítettek, a kívül rekedtek pedig hazát. Trianon átka a szétszakítottság, ezért szükséges a nemzet határmódosítás nélküli egyesítése. Ma a kisebbségbe szorult magyarság pontosan ugyanazt kéri, amit a Magyar Királyság nem, vagy csak papíron adott meg nem magyar ajkú polgárainak. A megoldás: bocsánatot kérni és megbocsátani. Egyik sem könnyű, de fel kell nőni a feladathoz, hogy "nőjünk ég felé, testvér-népek közt, mint a fák, kiket mennyből táplál a Nap".

Az előadáson a részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a honlapon az esemény leírásánál lehet.

http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=37021

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

2018. január 30. kedd 18:30

Művészettörténet - Keresztvitel

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

A Golgotára vezető út több jeles és szívesen ábrázolt állomással rendelkezik. Ezek a passió fontos eseményei. Az út a Golgotán ér véget, ahol megtörténik Jézus keresztrefeszítése. A felállított kereszt Krisztus alakjával a keresztény művészet legfontosabb szimbólumává vált, ez az emberiségért szenvedő és meghaló megváltó ábrázolása. Éppen ezért, mint képzőművészeti téma korokon átnyúlva, gyakran megfestett és megmintázott. A népszerű művészettörténeti sorozat ezen előadásán ezekből láthatunk válogatást, megmutatva a Kálvária sokszínű és változatos megjelenítését.

Jegyár: 800 Ft