Döbrögi ellen nem egy másik Döbrögit kell az ellenzéknek hadba küldenie, hanem Lúdas Matyit – Helsinki Times, üzenet a rokonainktól


A Helsinki Times írása nem nekünk szól, mégis letaglózó vádirat az egész mai Magyarország, annak teljes politikai osztálya, humán és szakértelmisége, parlamentje, médiája – minden és mindenki ellen, aki hagyta idáig fajulni a helyzetet. 

Karácsony előtt voltunk három nappal. Az üzletek zsúfolva, az összes pénztár mindenhol nyitva, a postákon kígyóztak az Erzsébetutalvány-sorok, egy gonoszul félrekormányzott ország koldusszegény nyugdíjasainak 33 (!) eurónyi fájdalomdíja.

Az üde friss hír: fölmentették hivatalából a finn Polt Pétert mert az általa vezetett ügyészség tíz éven át a testvére tulajdonában lévő tanácsadó cég képzési szolgáltatásait vette igénybe. A legfőbb ügyész 2007 és 2017 között 74 ezer euró (21 millió forint) értékben rendelt meg oktatási szolgáltatásokat a testvértől. A vád nepotizmus.

Íme, a kifejezés definíciója: „A hatalmi pozíciók (és a vele járó előnyök: vagyon, befolyás stb.) olyan elosztása, mikor a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat részesítik előnyben az alkalmasabb, felkészültebb jelentkezőkkel szemben. A nepos szó jelentése „unokaöcs”, vagy „unokatestvér”.

Míg tehát a rokonok „helyzetbe hozása” Finnországban és persze mindenütt az EU-ban bűntetendő, ugyanez Magyarországon hivatalos kormányprogram. Nálunk mindenki úgy tudja, mert ezt sulykolja a kormánypropaganda, hogy senkit nem lehet a közbeszerzésből kizárni, csupán, mert szegény Orbán, Matolcsy, Kósa vagy Lázár rokona, strómanja. Így aztán nehogy „igazságtalanság” történjen velük, irdatlan összegű EU és állami pénzekhez juttatják őket. Nem 21 millióhoz és nem tíz év alatt, mint a finn főügyész a testvére cégét – a mieink ennyit talán tízpercenként utalnak át maguknak – hanem tízmilliárdokat, évente.

A finn legfelsőbb bíróság a per során külön felhívta a figyelmet „döntéshozatalkor a családi és személyes kapcsolatokból fakadó összeférhetetlenségre”. Itthon azonban ez nem kizáró ok, még csak nem is hátrány, hanem más hazai cégekkel és vállalkozókkal szembeni jogtalan, módfelett igazságtalan és behozhatatlan előny.

Az Orbán- vagy a Matolcsy-klán gazdagodása más „magyar ember” elszegényedése, tönkremenetele. A rablás bűntudat, lelkiismeret-furdalás és félelem nélkül folyik: elkövetői lenézik, nem veszik komolyan az ellenzéket, és az rá is szolgált erre.

A finneknek pár évtized alatt mindaz sikerült, amibe mi szégyenteljesen belebuktunk: ott van jólét, fejlődés, versenyképes hazai ipar, gyönyörű kórházak, korszerű oktatás, a különbség pedig itt, a finn legfőbb ügyésznek a bíróság előtt mondott szavaiban található meg: “Számomra ez egy szakmai, társadalmi és gazdasági katasztrófa”. Vajon, hogyan hangozna ugyanez Polt Péter szájából? Alighanem így: Számomra ez egy szakmai, szociális és gazdasági paradicsom. A finn ügyészi hivatal dolgozói elmondták, figyelmeztették a legfőbb ügyészt, hogy nem helyes, amit tesz. Vajon Polt, Matolcsy, Lázár hivatalában, a minisztériumi titkárságokon is ilyen nyíltak és egyenesek a munkatársak? - kérdezi Bruck András pr-szakértő is.

Országok számos okból törnek fel vagy csúsznak le, de közéleti, politikai morál nélkül a lemaradás az egyetlen nemzeti opció, és ezt Magyarország tankönyvszerűen bizonyítja is. A Helsinki Times történetében benne van a mi egyetlen esélyünk is, és bár Hajósnak nem egészen ez volt a szándéka, végül ő is ugyanezt javasolta: Döbrögi ellen nem egy másik Döbrögit kell az ellenzéknek hadba küldenie, hanem Lúdas Matyit. Elfelejthette, hogy Lúdas Matyi bizony igazságot osztott, háromszor verte vissza.

Valóban nincs más út, máskülönben Magyarországon soha nem lesz se jólét, se igazi demokrácia.