Katasztofális védelem


Kezdjük ott, hogy a munkavédelemhez hasonlóan a katasztrófavédelem is egy nyelvtanilag-fogalmilag kificamított elnevezés: a munkát védjük, a katasztrófát védjük? Gratulálok a „keresztapáknak”! Amúgy Vekerdi véleményének van valóságtartalma: marhaság úgy, ahogy van az egész.

A kormány(fői) lázálmok része: ellenség ólálkodik/tombol/rombol kívül-belül, de majd mi megvédjük az országot, a népet. Mitől? A nem létező ellbségtől? A létező ellenség a felelőtlen riogató az enyveskezű korányközeli mutyizó, a köztulajdontolvaj, az uniós pénzt dézsmáló, a felül- és alulárazó csaló, no meg a közöny, a közömbösség a patópálkodás, a félelem, a lustaság, a gimizüllesztő kontár és a többi tanácsadó, aki félreviszi a fő irányt: egyetlen kitörési pontunk: a tudás, a műveltsáég! (Vö. a folyton idézett, ám nem követett gróf Klebelsberg Kuno, Hóman Bálint Kodály-módszer, magasan megbecsült pedagógusállomány (vö. rakétasebességgel elhúzó finn és észt oktatási példa! De még az osztrák iskolával, munkafegyelemmel, antikorrupcióval, renddel tisztasággal is eléedettek lehetnénk – kevesebb bunkóval, celebbel, politikai pitbullal és minden más hulladékkal, szeméttel!)

Év végén számoltunk be arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma fél évet adott a hazai óvodáknak és iskoláknak honvédelmi intézkedési terv kidolgozására. Ahogy Szurovecz Illés is említette, minderre a „potenciális terrorfenyegetettség” miatt van szükség – a kormány szemszögéből nézve, mely azt állítja, a NATO kérésére intézkednek. (Megkérdeztük: nem kérték!) Mégis miről is szól mindez, pszichésen milyen hatással lehet a gyerekekre.

– A tűzvédelemre hasonlít – értett egyet a pszichológus a Lánchíd Rádió fölvetésével, ám hozzátette: – A dolog úgy marhaság, ahogy van. – Sőt, ennek szerinte valóban nincs semmi értelme, csak a gyerekek zargatása, akik közül néhányan örülhetnek, hogy lógnak egy-egy óráról.

Vekerdy Tamás úgy véli, ráadásul egy szó sem igaz az egészből: – A kormány nyilatkozata azt állítja, a NATO kötelezett minket erre, a NATO viszont szokatlan módon reagált, mondván, nem kértek ilyesmit.

Ostoba propagandafogásnak minősítette, amely persze remekül működik, felzaklató, mondván veszélyben vannak a gyerekeink. Valaki megír egy általános sablont, azt sok pénzért megveszik, kifüggesztik mindenhová. – Értelmetlen abajgatni ezzel a gyerekeket – tette hozzá. Nem létező dologgal küzdünk, mivel nem a gyerekek védelméről van szó. Mindez csak választási kampányfogás, a Soros-plakátok mellé való.

– A (nyelvtudás és műveltség híján – a Szerk.) kevéssé tájékozottak elhihetik ezt – vélte Vekerdy. – A Fidesz ezzel szerezheti meg a következő szavazókat, elhintik a félelmet a gyerekekben, gondolják sokan a lépésről. Nevet adnak ezzel a szorongásnak, ők, a migránsok, a menekültek lesznek a gonoszak. Érzelemmanipuláció, nem más. A rettegés és a félelem csírája ez a gyerekekben, nem származhat egészséges társadalom ebből.

A pszichológus szerint a német társadalom a példa: a nem árja, a zsidó volt a rossz, a megbélyegzett. Húsz év kellett Németországban, amíg egy új generáció felismerte a félrevezetést. – Az a biztató, hogy mi slendriánabbak vagyunk, mint a németek – reménykedett Vekerdy Tamás, így ez a súlyos felelőtlenség elsikkadhat, talán nem jár majd komoly következményekkel.

Olvasói vélemény: Pont a gyerekeknek és a szülőknek kellene tudni arról, hogy katasztrófahelyzetben mi történjen. És pont a hivatásos katasztrófavédelmi (de hülye név nem?) állománynak (ők a hivatalból „hivatásos rettegők”, mert az ő feladatuk pont nekik) kellene kidolgozni az intézkedéseket, nem az óvónőknek, a magyartanároknak és a dadusoknak. Esetleg az ovisoknak. Na, pont ezért lóg ki a lóláb, de nagyon.

De hiszen az a funkciója, hogy szétkürtöljék, semmi más. Az iskolai terrorveszélyt senki sem gondolja komolyan, viszont kell a jóságos kormány képe, aki mindentől megvéd. Nekik iszonyú lenne, ha nem kürtölgetnék szét.

Apró szépséghiba az elméletben, hogy sem a gyerekek, sem a szülők nem tudtak volna meg semmit erről az intézkedési tervról - ahogyan fogalmuk sincsen a többi százféle különböző iskolavezetőségi kötelezettségről - ha nem kürtölik szét a hivatásos rettegők.

HIT kérdése az egész...