Bagdy Emőke és Katona Klári is elhozza új könyvét a Kultúrkúriába


Szabó Lőrinc szerelmei elevenednek meg a színpadon, Katona Klári és Bagdy Emőke mesél új könyvéről...februárban is izgalmas programokkal vár minket a Klebelsberg Kultúrkúria!

2018. február 17. szombat 19:00

Csiky Gergely: Buborékok

a nagyváradi Szigligeti Színház előadása

Addig nyújtózkodj, míg a takaród ér! Mondani könnyű, megtartani nehéz. A valóság előbb vagy utóbb kibújik a látszat leple alól. A történet főhősei, Solmay Ignác és neje, Szidónia megkérdőjelezhetetlenül szeretik gyermekeiket, kívánják boldogságukat. De milyen áron? Az asszony nagyvilági életvitelt fenntartva keresi fiai és eladósorban lévő lányai számára a fényes partit, gyáva ura pedig erőn felül igyekszik finanszírozni a pazar pompát és szőnyeg alá söpörni a problémákat. Az almák sem esnek messze a fájuktól: a család feltartóztathatatlanul sodródik a teljes összeomlás felé. Csiky Gergely vígjátéka valódi önzéstörténet, mely bizonyítja: a csillogás pénz nélkül elhalványul, a szeretet belátás nélkül csak ártani tud. A Buborékok ma éppen úgy elpattannak, mint 130 évvel ezelőtt, pukkanásuk önfeledt kacagásként visszhangzik a nézőtérről. Pukk!

Szereplők: Solmay Ignác ifj. Kovács Levente Szidónia Molnár Júlia Béla Balogh Attila Szerafin Tasnádi-Sáhy Noémi Róbert Sebestyén Hunor Gizella Keresztes Ágnes Aranka Nagy Tímea Rábay Miklós Csatlós Lóránt Morosán Demeter Kardos M. Róbert Tamás Hunyadi István Adolf Hajdu Géza Özvegy Sereczkyné Tóth Tünde Chupor Aladár Szotyori József Hámor Szabó Eduárd Malvin Gajai Ágnes Gombos Dobos Imre

Rendező: Novák Eszter Dramaturg: Kárpáti Péter Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Vasilatos Rendező munkatársa: Tasnádi-Sáhy Péter

Jegyár: 3500 Ft

2018. február 5. hétfő 19:00

Így szerettek ők - Szabó Lőrinc

A felolvasószín-házi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készítette el az egyes előadások szövegkönyvét. Az első részben Szabó Lőrinc, Mikes Klára és Korzáti Erzsébet történetét dolgozza fel - 25 évig tartott a "bűnös viszony". A költőt maga Nyáry Krisztián, élete asszonyait Kerekes Viktória és Kurta Niké személyesíti meg.

Jegyár: 2500 Ft

2018. február 22. csütörtök 18:00

Gáspár Ferenc: Janus – Könyvbemutató - Gáspár Ferenc: Janus című regényének bemutatója

Beszélgetőtárs: Bencsik Gábor Gitározik és énekel: a versek írója, Diószegi Szabó Pál Előad: Sámi–Bolberitz Zsófia

Titkok, szerelmek, versek. Gáspár Ferenc legújabb művében a hagyományos történelmi regény ötvöződik a szürreális világgal. Könnyed regény és vérbő fantázia: ez a Janus, mely alcíméhez hűen elvarázsolja az olvasót.

2018. február 23. péntek 19:00

KÖZELSÉG - irodalmi est

KATONA KLÁRI írói létének vallomása életről, megéléseinkről, szeretésről.

Az előadóest után Katona Klári most megjelent, KÖZELSÉG című könyve kedvezményesen megvásárolható.

Jegyár: 2800 Ft

2018. február 28. szerda 18:00

Ablak a nagyvilágra Filmklub - Lejáratás és bomlasztás - A Hálózat örök

magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2015

Huth Gergely és Kerekes András filmje a kommunista állambiztonság aljas, máig kiható módszereiről…

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából

Ügynöknek bélyegzett ellenzékiek, ellenzékieknek tűnő ügynökök – a pártállami titkosszolgálat a rendszer ellenségeit lejárató és egymásnak ugrasztani igyekvő akcióit mutatja be Huth Gergely és Kerekes András Lejáratás és bomlasztás – A hálózat örök című dokumentumfilmje.

A vetítés után beszélgetés Huth Gergely rendezővel.

A belépés díjtalan, de regisztráció szükséges. A regisztrációs lehetőséget a Kultúrkúria honlapján az esemény leírása mellett találják meg.

A film hús-vér áldozatok és hús-vér ügynökök személyes történetein keresztül, kutatói igényességgel, mégis szinte krimiszerűen tárja fel az állambiztonsági szolgálatok működését. A Kádár-kor hajnalán, közvetlenül 1956 leverése után igen népszerű ellenzéki személyek sorsát jelenítik meg, akiket a rendszer (pl. kommunista kötődésük miatt) nem mert eltakarítani az útból, ehelyett meghökkentő stratégiát dolgoztak ki a kiiktatásukra, közösségük szétbomlasztására.

“Százmillió halott van a kommunizmus mögött. Kivel akartok kiegyezni?” – idézi fel saját, nyolcvanas évekbeli vitáit a dokumentumfilmben Molnár Tamás, az INCONNU-csoport alapítója. A bátor művészcsoport tagjai faragták meg – a hatalom fenyegetéseivel, atrocitásaival dacolva – a 301-es parcellában ma is látható kopjafákat. Addigra már szinte a teljes magyar ellenzéki mozgalom a lejárató-bomlasztó akciók célkeresztjében állt. Az állambiztonság módszere azonban akkor sem volt új keletű: igaz, 1956 után inkább csak az elhajló baloldaliakkal szemben alkalmazták, mások számára maradt a nyers erő és terror. A filmben ezért a nyolcvanas évek ellenzékének befeketítése, összeugrasztása mellett megjelennek az ötvenes-hatvanas évek is, olyan neves értelmiségiek, mint a képtelen ügynökváddal besározott Szalai Sándor professzor történetén átszűrődve. A történelmi tényfeltárás hiteles alapját a Hamvas Intézet kutatómunkája adta.

forgatókönyvíró: Mező Gábor A Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet múltfeltárása alapján

jelmez- és látványtervező: Szűcs Petra

zene: Sándor Csaba, Ábrahám Zsolt

producer: Skrabski Fruzsina

executive producer: Janovics Zoltán

gyártásvezető: Zsalakó Réka

vezető operatőr: Horváth András

„A Lejáratás és bomlasztás hiánypótló és egyben megdöbbentő. Hiánypótló, hiszen a társadalom nagy része még ma is szinte nosztalgiával gondol a Kádár-korszakra, amikor emberek tűntek el, kerültek börtönbe. Kevésbé ismert titkosszolgálati módszereket mutat be a dokumentumfilm, amely sokkal durvább, mint a fizikai erőszak, a rafinált gonoszságról szól” – fejtette ki a film ősbemutatóján, Pesty László, a legendás Fekete Doboz egykori munkatársa, dokumentumfilmes.

“A lejáratás sokkal rosszabb kínzás volt, mint a körömtépés. Mert a lejáratás örökségét még az áldozat gyermekei, unokái is nyögik” – mondta a díszbemutatón Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.

Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező pedig ezt írta a Lejáratás és bomlasztásról: “Ami a legjobb volt a filmben, és emiatt keveslem is, a záróképsor az összezavarodott tömegről. Kifejezetten hátborzongató volt a film után hallgatni, látni az embereket. Gratulálok az egészhez!”

2018. február 13. kedd 18:30

Művészettörténet - Kálvária

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

A keresztút végén ott a Golgota, ahol Krisztust keresztre feszítették, és a hasonlóképpen kivégzett két lator keresztjével felállították. A megváltó halálakor csodák és megtérések történtek, valamint olyan jelenségek, amelyek mind az áldozatvállalás jelentőségét húzták alá. Ezeknek köszönhetően gyakori képzőművészeti téma volt a kereszthalál ábrázolása. A statikus jelenetet a festők ötletes és sokszínű gazdagsággal jelenítették meg, amint a művészettörténeti sorozat előadásán vetített képeken is láthatjuk.

Jegyár: 800 Ft

2018. február 18. vasárnap 17:00

Portré plusz- Kondor Katalin beszélgető műsora

Vendég: Dr. Bagdy Emőke

Új könyvvel jelentkezett a neves pszichológus: Pszichofitnesss gyermekeknek, szülőknek és nevelőknek. Érzékelve a digitális kor valamennyi káros hatását, makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy gyermekeink, meg persze a felnőttek is, testi-lelki-kapcsolati egyensúlyban éljenek, s megtanulják az etikus és humánus viselkedés normáit. Mindehhez lelki edzettségre van szükség. Ezért rengeteg gyakorlatot ismertet, olyanokat, melyek hatékonyan segítenek abban, hogy a feje tetejére állított világ ellenére is egészséget erősítő és életet boldogító lépességeket szerezzen gyermek és felnőtt egyaránt.

Jegyár: 500 Ft

2018. február 27. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Pieta

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Krisztus testét halála után leveszik a keresztről, és Mária ölében tartva gyászolja. Szánalom hatja át a jelenetet, ami a pieta jelentése. Az anyai fájdalom, Jézus emberi testének megjelenítése itt a gyásszal kapcsolódik össze. Ezek az érzések olyannyira emberiek, hogy az elmúlt korok művészei között sokan voltak, akik megörökítették ezt a témát. A nagy mesterek között volt többek között Michelangelo, aki ennek a jelenetnek több változatát is márványba faragta. Az ő és más kiváló mesterek ábrázolásait is láthatjuk ezen az estén, a népszerű művészettörténeti sorozat keretében.

Jegyár: 800 Ft