Zorán és Európában eőször A holt költők társasága márciusban a Kultúrkúriában!


Ezenkívül zongora, hegedű, cselló, gitár, gordonka, tamburica és blockflöte hangja is fecsendül márciusban a Kultúrkúriában!

2018. március 6. kedd 19:00

Kocsis István: Árva Bethlen Kata

Címszerepben: Liszi Melinda, a békéscsabai Jókai Színház színművésze

Bethlen Kata 1700. november 25-én született az erdélyi Bonyhán. Ötvenkilenc évesen hunyt el, élete személyes tragédiák sorozata. Tizenhétévesen akarata ellenére férjhez adják. A református hitben elmélyült lányt “pápistával” házasítja meg anyja. Huszonkétévesen megözvegyül, második férjét harminckét évesen veszíti el. Utána nevezi magát Árva Bethlen Katának. Két házasságából származó hat gyermeke közül négy meghalt, kettőt, a katolikus hitben nevelkedő Pált és Borbálát, pedig erőszakkal veszi el tőle első férje családja. Egészségi állapota egész életében gyenge, az őt ért sorozatos csapások miatt betegsége csak tovább súlyosbodik. A mélyen hívő asszony számára gyermekei, társai elvesztése után csak a református hitvallás maradt, egyetlen vigaszként.

Kocsis István monodrámája egy hitében rendíthetetlen, tántoríthatatlan erkölcsű, tragikus életutat bejárt asszony drámája. Békéscsabán egy önnön sorsába nem beletörődő, de azzal megbékélő nő történetét formálta meg Liszi Melinda a Jókai Színház művésze, aki emberi nagyságával végül az őt színpadra (kínpadra) vonó istene fölé emelkedik.

"Számomra az újrakezdésről és a hitről szól ez a dráma. Arról, hogy meddig tart egy ember hite, meddig bír még hinni, miközben sorozatban csapások érik. Ez egy kitárulkozás, folyamatos vita Istennel, de egyben újrakezdések sorozata is, hiszen Bethlen Kata minden csapás után újra és újra feláll, amikor egy átlagember már elvesztette volna a hitét, de ő, ha kell előről kezdi." - vallott a darabról a rendező, Czitor Attila. A rendező értő kézzel nyúlt a monodrámához. A darab egy pillanatra sem ül le, az elmondott történetet hófehér leplekkel, gyertyákkal és könyvekkel való játék teszi teljessé. Liszi Melinda Árva Bethlen Kataként egy fehér lepedőkkel körülhatárolt térben, sorsa börtönében játszik. A teret két szín, fekete és fehér tagolja. A darab elején még egyenlő arányban, a végén azonban a színpadot a fekete uralja, amelyből vakító fehéren világlik ki a címszereplő.

Liszi Melinda az első pillanattól megfogja a nézőket. Nem lehet elszakadni tőle, nem lehet közben kikapcsolni, nincs üresjárat. Pedig nincs könnyű dolga. Egy órán át kell lángolnia a színpadon, segítség nélkül. Megtörik és felemelkedik. Fiatal dacos lány, gyermekeit elvesztő anya, betegségtől gyötört ember, érett, sorsával megbékélő asszony. A szemünk láttára öregszik, érik meg a színpadon, játéka magával ragadó, megható és felemelő. A legszebb pillanatok egyike, ahogy a gyermekeit jelző égő gyertyákat önkezével oltja el, így személyesítve meg az őket elragadó halált.

Jegyár: 1500 Ft

2018. március 12. hétfő 19:00

Tom Schulman: Holt költők társasága – a Veszprémi Petőfi Színház előadása

Európában először látható színpadon.

Tom Schulman Holt költők társasága című műve az 1989-ben készült Oscar-díjas amerikai filmből ismerős a nézőknek, melynek főszerepét Robin Williams játszotta. A Veszprémi Petőfi Színház évek óta szeretné bemutatni a darabot, az előadás jogosítása azonban nem volt egyszerű feladat, meg kellett találni a jogtulajdonost. Egy évvel ezelőtt New Yorkban mutatták be az előadást, Tom Shulman, aki a filmforgatókönyvet írta, elkészítette a szövegkönyvet. A Petőfi Színház három évre vette meg a jogokat. A világon második, Európában ősbemutató a mostani.

Carpe diem! – ragadd meg a napot… az élet elröpül! Ifjú lelkeket lángra lobbantó, különc tanárember kezdi meg varázslatos működését 1959-ben a Welton Akadémia ódon falai között. Lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: az életük maga a költészet, mely életre szóló szerelmet, de nagy tragédiákat is szülhet… A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme. A realista és a romantikus filozófia nagy összecsapása ez… életünk örök kérdéseire keresi a választ…

Szereposztás

John Keating | OBERFRANK PÁL Jászai-díjas
Paul Nolan | KŐRÖSI CSABA
Mr. Tom Perry | SZELES JÓZSEF
Neil Perry | KURELY LÁSZLÓ eh.
Todd Anderson | KOLLER KRISZTIÁN eh.
Charlie Dalton | GAÁL ATTILA CSABA
Knox Overstreet | SZALAY BENCE eh.
Richard Cameron | HEVESI LÁSZLÓ eh.
Steven Meeks | FÜLÖP TAMÁS
Chris (Knox szerelme) | DÉR MÁRIA eh.
Tündér | MÓDRI GYÖRGYI
Fiúk | REITMESZ KORNÉL, NEMES BENCE, KELLER MÁRTON,
FEKETE BALÁZS, TALPAI TIBOR

Ügyelő | SZENTMIKLÓSI ILDIKÓ Magyar Teátrum-díjas
Súgó | KLÓZER KITTI
Díszlet- és Jelmeztervező | CSÍK GYÖRGY Jászai-díjas
Zeneszerző | PETER KUBIK

Rendezőasszisztens | NEMES BENCE
Rendező / Dramaturg | FUNTEK FRIGYES

Közreműködők

Veszprémi Petőfi Színház évek óta szeretné bemutatni a darabot, az előadás jogosítása azonban nem volt egyszerű feladat, meg kellett találni a jogtulajdonost. Egy évvel ezelőtt New Yorkban mutatták be az előadást, Tom Shulman, aki a filmforgatókönyvet írta, elkészítette a szövegkönyvet. A Petőfi Színház három évre vette meg a jogokat. A világon második, Európában ősbemutató a mostani.

Jegyár: 4000 Ft

2018. március 3. szombat 19:30

Fülei Balázs és Falvay Attila koncertje

Fülei Balázs (zongora) és Falvay Attila (hegedű) estje

Műsor

César Franck: Szonáta hegedűre és zongorára

Claude Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára

Bartók Béla: 2. szonáta hegedűre és zongorára

Jegyár: 2500 Ft

2018. március 9. péntek 19:00

Grazioso Zeneszalon

Meghívott vendégek:
Szalontay Ágnes, Szilvásy Nándor Munkácsy - díjas festőművész özvegye
Molnár Gyula grafikus művész
dr Feledy Balázs művészettörténész

Házigazda: Detvay Mária Marcella

Közreműködik: Szekeres Gizella, Detvay M.Marcella - hegedű, Fazekas Beatrix - cselló

Szilvásy Nándor 1927 - 2011

Festő, grafikus, tervezőgrafikus. 1949-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, majd 1952-ben a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Mesterei Koffán Károly, Hincz Gyula, Barcsy Jenő, Ék Sándor és Miháltz Pál voltak. 1952-től vannak egyéni kiállításai (Műcsarnok, Miskolc, Székesfehérvár) és csoportos megjelenései is (Műcsarnok, Nemzeti Szalon, Ernst Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Pécs, Székesfehérvár, Párizs). Az 1950-es években gyerekkönyvekhez készített illusztrációkat, 1959-től készít plakátokat. Kereskedelmi, kulturális és politikai plakátjai mellett készít emblémákat, és foglalkozik kiállítás grafikával. Több alkalommal elnyerte az Év legjobb plakátja díjat, és külföldön is elismerték. Munkásságáért 1962-ben Munkácsy-díjat, 1978-ban Érdemes Művész kitüntetést kapott.

Molnár Gyula 1946 -

grafikus művész,Ferenczy Noémi díjas, Konecsni György és Arany RajzSzög, életmű-díjas.1999-2012-ig  a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanszékvezető professzora.2001 habilitáció, DLA fokozat (művészeti doktori fokozat)Több mint húsz országban mutatták be műveit.Szivásy Nándor autom művenek nagy rajongója.

Feledy Balázs dr. 1947 -

Évtizedek óta a kortárs magyar képzőművészet, iparművészet, fotográfia kutatója,szervezője, mint galériavezető, kurátor, szerkesztő, kiállítások megnyitója.
Könyvein túl írásai, publikációi szakmai lapokban, kiadványokban, katalógusokban olvashatók.

A zeneszalonban különböző művészeti ágak találkozása egy kellemes esten, mintha a régi híres párizsi szalonok vendégei lennénk, ahol híres művészek léptek fel, s a vendégek a kor legjobb tudósaival, filozófusaival vitatkozhattak.

A belépés díjtalan.

2018. március 3. szombat 19:00

Dalnokklub - Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda: Radványi Balázs, Balog Péter, Lányi Adél
Vendég: a Szélkiáltó együttes

A Szélkiáltó pécsi zenekar, amely 1974 óta létezik. Neve József Attila ´Szélkiáltó madár´ című verséből ered. A magyar és a világirodalom kortárs verseit éneklik saját zenéjük mellé, mely népzenei és klasszikus hatású. Kiemelt ügyüknek tartják a Pécsett élt és élő költők – Janus Pannonius, Csorba Győző, Pákolitz István, Pál József, Galambosi László, Bertók László – műveinek bemutatását a közönségnek. Három Szélkiáltó lemez jelent meg és hat CD lemez. 1983-ban saját kategóriájukban megnyerték a Ki mit tud? döntőjét. Ezután a Magyar Televízió több önálló filmet és sorozatot forgatott velük. A pécsi Bóbita Bábszínház több előadásához készítettek kísérőzenét. 1999-ben Pécs városától megkapták a Pro Communitate-díjat, 2000-ben Kígyós Sándor díjjal, 2004-ben pedig a Magyar Kultúra Napján pedig Csokonai-díjjal tüntették ki őket.

Tagok:

•          Lakner Tamás – gitár, hegedű, ének
•          Rozs Tamás – gordonka, gitár, ének
•          Fenyvesi Béla – gitár, tamburica, blockflöte, ének

2018. március 6. kedd 11:00-12:00

Náray Erika és a Budapest Jazz Orchestra - Rendhagyó tanórákhoz

Náray Erika és a Budapest Jazz Orchestra közös küldetése a jazz megszerettetésére a fiatal korosztállyal

Ajánlott 8-14 éves korosztály számára

A diákok többsége nem is sejti mennyi jazzt hallott már a mesékben, például a Macskafogóból vagy a Disney rajzfilmek varázslatos világából. Náray Erika kiváló partnerre talált a zenekarban, akik folyamatosan keresik a lehetőséget az ifjúság szórakoztatására és zenei nevelésére koncerteken, gyermekelőadásokon, és évek óta futó nyári jazz táboruk keretében is. Azon túl, hogy az igényes kultúra fogyasztása, az arra való nyitottság fontos forrása a személyiség fejlődésének és a műveltségnek, a jazz különleges izgalmat is nyújt a hallgatóságának. A „rendhagyó tanórák” évek óta nagy sikert aratnak – mind tanulói, mind pedagógusi oldalon, hiszen az iskolán kívüli világból érkezik előadó izgalmas élménnyel és plusz ismeretekkel egészíti ki az iskolai tananyagot. Náray Erika és a Budapest Jazz Orchestra produkciója ennél tovább lép: az osztályterem falain kívüli közös koncertélményt ötvözi a zenei műfaj izgalmas, a jazz hiteles és képzett magyar előadói által mélységi titkokba való betekintés lehetőségével, mindezt interaktív módon.

2018. március 14. szerda 19:00

Zorán koncert

ZORÁN TURNÉ 2018

A legendás Nagy Generáció tagjai közül Zorán az egyetlen, aki minden évben országjáró körútra indul, a turnézás mint létforma továbbra is vonzza. A vidéki, kisebb művelődési házakban ugyanolyan őszinte odaadással énekel, mint a legrangosabb fővárosi rendezvényhelyszíneken. Töretlen népszerűségének más oka is van: bő három évtizedes szólókarrierjének legfőbb vonása az állandóság, ma is ugyanazt az intellektuális könnyűzenei irányt képviseli, mint pályája kezdetén. Soha nem a pillanatnyi sikerre, hanem a minőségre törekedett. Haknit nem vállal, zenésztársai megbecsült, tehetséges muzsikusok. Dalait érdemes újra meg újra meghallgatni, s a versek gondolatai örök érvényűek.

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Jegyár: 4500 Ft

2018. március 24. szombat 18:00

Echo II. koncert

Táncos-zenés mulatság!

Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a 60-as, 70- es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai:

Csákó Tamás szólógitár, ének

Sárközi Zsuzsa, ének

Pámer Balázs ének, ritmusgitár

Kálóczy Egon billentyű, ének

Beöthy Árpád dob

Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének

A műsorban meghívott vendégek is felléphetnek.

Jegyár: 1500 Ft

2018. március 2. péntek 10:00-11:00

Muzsikus Klébzelet

Eckhardt Gábor zenetörténeti előadása kisiskolásoknak

Nyalánk zene, falánk szerző - Zenei kuriózumok, jóllakott történetek a terített asztalnál.

Jegyár: 700 Ft