Busójárás és stand up comedy márciusban a Kultúrkúriában!


Ezenkívül többek között stresszoldó hangutazás és hangfurdő, filmvetítés a Kádár-korszakról, művészettörténeti előadások Jézusról, előadás az űrkutatásról és az autoimmun betegségekről várják márciusban a Kultúrkúriába látogatókat.

2018. március 4. vasárnap 15:00

Az operairodalom gyöngyszemei - filmvetítés

Beethoven: Fidelio - a Londoni Covent Garden Royal Operaház előadása

Vezényel: Cristoph von Dohnányi

Szereplők: Robert Lloyd, Gabriela Benackova, Josef Protschka, Neil Archer, Marie McLaughlin, Monte Pederson, Hans Tschammer, Lynton Atkinson, Mark Beesley

A programokon ismeretterjesztő bevezető előadást tart:

Dr. Langermann István

A belépés ingyenes.

2018. március 25. vasárnap 17:00-18:15

Hangutazás és hangfürdő

Stresszoldó kikapcsolódás Bársony Bálinttal

Bársony Bálint pesthidegkúti illetőségű zenész és zeneszerző, több éve tevékenykedik már hangterapeutaként is. Tudását Nepálban szerezte a hangtálak autentikus mestereitől és készítőitől. A hangterápia egy utazás a hangok végtelen birodalmában. Az ősi hangszerek, gongok, nepáli hangtálak, nádi hegedűk, csörgők, a sámándob hangjai, rezgései táplálják a lelket, segítenek felfedezni az emberben lévő csodát. Megtapasztalható az idő és tér korlátainak átlépése, a belső béke és bensőséges kapcsolatok létrehozása. A különböző hangszerek hangjainak varázsa a füleken keresztül beáramlik a testbe és harmonizálja a belső energiát. Ezek a rezgések megérintik a személyes energiateret, oldják a feszültséget és az érzelmi problémákat. Kutatások bizonyították, hogy minden anyagnak van saját, mással össze nem téveszthető rezgése. A hangtálakból kibocsátott hangok rezgéstartománya kölcsönhatásba lép a test sejtjeinek egészségestől eltérő rezgéseivel, és ez a kölcsönhatás harmonikus együttrezgést hoz létre. A hangok a limbikus rendszeren keresztül közvetlenül hatnak érzelmi állapotunkra. Bizonyított, hogy a hangszerekből kiáramló rezgések fájdalomcsillapító hatást gyakorolnak a fizikai és energetikai testre. A felhangok harmonikus gazdagsága rövid idő alatt módosult tudatállapotba vezet bennünket. Testi szinten csökken a feszültség, múlik a fájdalom. Öngyógyító folyamataink beindulnak, harmonizálódnak. A hangok serkentik belső erőinket, így ismét együtt rezgünk az univerzum rezgéseivel. Az emberi test 70%-ban izotóniás sóoldat (víz), ezért kiválóan alkalmas a hanghullámok fogadására, a keletkezett rezonanciák eljutnak minden sejthez.

Nagy érdeklődés esetén a foglalkozásokat 19.00 órától megismételjük!

FONTOS! Hangutazásainkra a kényelmes (játszós) öltözéket javasoljuk. Lehetőség szerint hozza magával kedvenc jógamatracát, párnáját, takaróját, hogy kényelemben élvezhesse a hetven perces hangutazást. Ne késsen! Sajnos a késve érkezőket nem tudjuk fogadni, mert megzavarnák a már beindult folyamatokat. Mobiltelefonját a foglalkozás előtt kapcsolja ki! Gyerekeknek 14 év alatt a foglalkozást nem javasoljuk. Megértésüket köszönjük.

www.hangutazok.hu www.facebook.com/hangutazas

Jegyár: 3000 Ft

2018. február 16. péntek - 2018. március 07. szerda

WeaveArt - Penkala Éva és Szittner Andrea textilművészek kiállítása

A kiállítást megnyitja Landgráf Katalin textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja 2018. február 16-án 18 órakor.

A textil az az igazán szép földi anyag, ami technikájában őrzi a megszentelt földi létezés legszebb szimbólumát, a keresztet. A láncfonal függőlegesére -hogy soha ne felejtsük- milliószor ismételve rákerül a vetülékfonal vízszintese. A merőleges égi dimenzió a vízszintes földivel örök szövetségre lép. Így ebben a mátrixban az egymáshoz rendelt értékek sorokba szerveződnek, ha az asszonyok szőnek. A nagy kozmogóniák központi szimbóluma nem véletlenül a szövés. Így van ez a legrégibb világokat ismerő Upanisadokban, ahol a leghatalmasabb Brahmát úgy írják le, mint akire a világok mint a lánc és a vetülékfonalak szövődnek. A Tao-te-king is a vetélő ide-oda mozgásával a kozmikus szövőszéken képpel szemlélteti a világ váltakozó létezését. A görög-latin mitológia a moirák/párkák képletébe az emberi létezés hármas meghatározottságát -születés, növekedés, halál-  fejezi ki szövés szimbolikával: Klóthó fon, Lakheszisz kiméri a fonalat, Atroposz pedig elvágja. Itt viszont már észre kell vennünk egy óriási váltást a világképben és ebből a váltásból született az európai kultúra. Ebből a kultúrából a görögök óta eltűnt a láncfonál, kizárólag a vetülékfonál szálaival foglalkoznak a párkák és az emberek. Így a létet csak individuális szemszögből akarják és képesek szemlélni. Ezen a kiállításon két matróna (ez eredetileg tisztes római asszony és anya) alkotásait láthatjuk. Mindkettő kilóg, kiemelkedik a mai megszokott kánonból. Éppen azért, mert ők nem csak párkák, individuális művész-tudatos alkotók, hanem kézművesek, Demiurgoszok pozitív értelemben. Ők még ismerik a láncfonal jelentőségét. Ezért tud Penkala Éva szövéssel festeni egy új kozmológiát, ahol fényes csillagok szülik újjá az általunk elvesztett isteni kozmoszt. Ezért tud úgy szőni Szittner Andrea, hogy ha akarja, nincs a textilnek fonákja, hanem mindkét oldalán ugyanazt az igazságot mutatja fel, tükör által fényesen: SATOR  AREPO  TENET  OPERA  ROTAS , vagyis a SZÖVŐNŐ SZÖVI A SZÖVETET. Valahol hátul pedig Bach ül az orgonánál és énekli: üdv rád és házad népére te jó szövőnő.

Zelnik József etnográfus, író, szimbólumkutató

2018. március 12. hétfő - 2018. március 29. csütörtök

KOZMA 2017

A 2017-es Kozma Lajos-ösztöndíjasok beszámoló kiállítása

A kiállítás megnyitására és a 2018. évi nyertes pályázók névsorának kihirdetésére 2018. március 12-én kerül sor.

A Kozma Lajos építész, iparművész és grafikus, műegyetemi tanár tiszteletére létrehozott kézműves iparművészeti ösztöndíjat 1987-ban alapították azzal a céllal, hogy segítse a 35 év alatti önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges kézműves-iparművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. A tavalyi év nyertes pályázóinak beszámoló kiállítása.

Kurátor: N. Mészáros Julianna művészettörténész

Kiállító művészek:

Bősze Eszter, Fabricius – Nagy Emese, Farkas Pap Éva, Gelley Kristóf, Kárpáti Judit Eszter, Kóródi Zsuzsanna, Kovács Eszter, Pápai Lilla, Simon Viktória, Strohner Márton József

Megtekinthető naponta 10-18 óráig. Március 15-16-án zárva.

2018. február 9. péntek - 2018. március 4. vasárnap

Busójárás - Tám László Príma-díjas fotóművész kiállítása

Különleges művészi fotósorozat a téltemető, tavaszváró hagyományról.

A kiállítást megnyitja Tóth József Füles 2018. február 14-én, szerdán 18 órakor.

Az eseményen Kép -Zene - Montázs címmel a művész vetített képes előadást tart.

A telet, a hideget, minden bajt, betegséget és rosszat elűző búsójárás nemcsak Mohács, hanem Magyarország és a magyar történelmet jellemző jelképévé válhatott azzal, hogy az UNESCO a Világörökség részévé tette. Tám László pécsi fotóművész művészi felvételeivel megörökítette a sötétséget, telet űző és a fény és tavasz jövetelét elősegítő hagyományt.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

2018. március 6. kedd 19:00

Humorpercek - Kis ember nagy gonddal jár...

Dombóvári István önálló estje

Vendége: Bellus István

Az alacsony ember tényleg mindig kompenzál?

Minden kisnövésűben ott lapul egy elfojtott Napóleon?
Kimondhatjuk-e azt hogy létezik alacsonybűnözés?
A mi komplexusaink vannak olyan jók mint a másoké?

Többek között ezekre a fontos kérdésekre is keressük a választ Dombóvári István vadonatúj önálló estjén, melyen egyedül a poénok nem szállnak majd alacsonyan.

Vidám közösségfejlesztő tréning vetítéssel, zenével közel másfél órában.

Dombi garanciát vállal arra, hogy ha az előadás végére nem száll el minden komplexusunk, akkor végleg rögzül.

Jegyár: 2500 Ft

2018. március 8. csütörtök 18:00

Ablak a nagyvilágra Filmklub - A vers ereje - Kádár félelme

magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2015

Rendezte: Agócs Sándor és Balogh László

A fillm felidézi az elmúlt időket, az 1985-ös esztendőt, a kommunizmus bukásához vezető úton Lakitelket, az Antológia című irodalmi estet és képzőművészeti kiállítást. Több volt irodalmi estnél, ahol nagy költők saját verseiket mondják, politikai eseménnyé vált. Mára egyértelműen kiderült, hogy ez volt a legelső és legjelentősebb ellenzéki összejövetel az 1956-os forradalmat követően Kádár rendszere ellen. Ezt igazolják az estről készült III/III-as titkosszolgálati jelentések is, amelyek csak a rendszerváltás után 10-12 évvel lettek kutathatóvá. Az úgynevezett népi-nemzeti ellenzék legnevesebb tagjai Csoóri Sándor, Lezsák Sándor, Nagy Gáspár részvételével, négy-ötszáz fős közönség előtt hirdettek programot. Kimondták az együvé tartozást az emigrációban élő magyarokkal és a határokon túlra csatolt magyarsággal. Felszólaltak Magyarország szovjet megszállása ellen. Érzékeltették, hogy Kádár rendszerének nincs legitimációja. Az estről rádiófelvétel és televíziós felvétel is készült, ezeket az állampárt vezetése és a politikai rendőrség "begyűjtötte", és valószínűleg megsemmisítette. Csodával határos módon egyetlen titokban lemásolt VHS példány "megmenekült". A film az eredeti felvételek, titkosszolgálati jelentések, közreműködők és történészek segítségével mutatja be az eseményt, és segít megértenünk a rendszerváltás folyamatát.

A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. Regisztrálni a Kultúrkúria honapján az esemény leírásánál lehet. 

2018. március 13. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Sírbatétel

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Jézus kereszthalála után Arimateai József elkérte Pilátustól Jézus testét, és Nikodémussal gyolcsba tekerve eltemették József nem régen sziklába vágott sírjába. Vasárnap reggel három Mária elindult, hogy megkenjék a testet, de nem találták ott, mert feltámadott. A temetés és különösen az üres sír és a nők, valamint a síron levő angyal kedvelt témája volt a festészetnek, ezzel is megmutatva az ember számára megnyíló öröklét reményét. A kedvelt művészettörténeti sorozat ezen az estén ezt mutatja be a vetített képek segítségével.

Jegyár: 800 Ft

2018. március 25. vasárnap 17:00

Portré plusz - Kondor Katalin műsora

Vendég: Dr. Ferencz Orsolya, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének tudományos főmunkatársa

Nő, szép, okos, négy gyermeke van. Ez épp elég ahhoz, hogy sokan meglepődjenek, miért választotta tudományául az űrkutatást. Egyebek közt a kozmosz és az ember viszonyáról, az űrutazások lehetőségéről és kockázatáról, a földi élet időkorlátairól, a tudományos-fantasztikus irodalom minőségéről, sőt, még a tejúton elszáguldó Csaba királyfiról is kérdezzük az űrkutató tudóst, és vetíteni is fogunk.

Jegyár: 500 Ft

2018. március 27. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Krisztus feltámadása

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Krisztus feltámadása az egyik legfontosabb eseménye a krisztológiának, és a kereszténység legjelentősebb ünnepe. Éppen ezért a képzőművészet szinte minden korban gyakran ábrázolta ezt a témát. Természetesen a legjellemzőbb a középkori passió sorozatokban mint záró kép, amelyben az üdvösségre vágyó ember reménye és hite is megfogalmazódott. A népszerű művészettörténeti sorozat az erről készült képzőművészeti alkotások jellemző megoldásait és kiemelkedő műveit mutatja be.

Jegyár: 800 Ft

2018. március 1. és 22. 10:00

Zöldág Művészeti Műhely

Környezettudatos díszek és használati tárgyak tervezése és kivitelezése

A részvétel ingyenes, az anyagköltség: 600 Ft/fő

A részvétel regisztrációhoz kötött - legkésőbb az eseményt megelőző hétfői napon.

Regisztráció és információ: Reök Cecília

Tel.: +36 20/299 1040

e-mail: reokcecilia@kulturkuria.hu

2018. március 14, 21. és 28. 18:00

Zöldág Üvegfestő Műhely

A műhelyben az üvegfestés technikáit lehet elsajátítani, szép színes vázákat, díszeket, tolltartókat lehet készíteni öko-design szemlélettel. A műhelyekben készült alkotások haza is vihetők, lehet használni, viselni őket vagy díszíteni velük.

A műhelyeket vezeti: Sarnyai Rita iparművész

A részvétel ingyenes, az anyagköltség: 600 Ft

Előzetes regisztrációhoz kötött: minden alkalom előtt legkésőbb 2 nappal:

reokcecilia@kulturkuria.hu címen.

További információk: Reök Cecília, 0620 2991040

2018. március 19. és 26. 18:00

Ökokör

Szeretnénk egészségesek lenni, és úgy élni, hogy a legkevésbé ártunk vele magunknak és a környezetünknek. Együtt érhetünk el eredményt egy jobb minőségű, egészségesebb élet felé vezető úton a Tudatos Vásárlók Egyesülete által kidolgozott tematika alapján.

Az Ökokör Kamra foglalkozásait vezeti: Palotai Zsuzsa

Jelentkezés és további információ: Palotai Zsuzsa  06 30 773 9194 , email: palotaizs@gmail.com

A részvétel ingyenes.

2018. március 21. szerda 18:30

Tudatos Táplálkozás Fórum

Az autoimmun betegségek és a táplálkozás

Előadó: Dr. Samu Terézia sebész-érsebész szakorvos, életmód tanácsadó

A részvétel díjtalan.