Tavaszváró családi programok márciusban a Kultúrkúriában!


Nézegessenek meseillusztrációkat, várják a tavaszt a Csiribiri családi délutánon bábszínházzal, muzsikával, kézműves játszóházzal márciusban a Kultúrkúriában!

2018. március 5. hétfő - 2018. április 3. kedd

Szimonidesz Hajnalka meseillusztrációi

Válogatás a lírai meseképeket alkotó illusztrátor műveiből

"Művei olyan lágyan, majdhogynem selymesen mutatják be az öröm, a vándorlás, az útkeresés, a csüggedés, vagy a magány érzelmi világát, hogy azokon a kényes egyensúly – tudniillik a mese bennünk felépülő és megelevenedő világa és a képi ábrázolás – szimbiózist eredményez... Szimonidesz Hajnalka a mese, vagy az élet esszenciáján vezeti végig képeinek nézőit, így művei a szó jó értelmében véve nemcsak gyönyörködtetnek, hanem bevezetnek minket egy belső, lelki világba. …nem csak vizuális nyelvre fordítja a mesét, hanem a történet mögött megbúvót, a mese, az esemény lelkét érezteti a nézővel. Művei révén lehetőséget kapunk arra, hogy teret adjunk bensőnk gyermeki énjének, mely a mesében nemcsak történetet, hanem egy egész világot lát."

Galambos Ádám író, újságíró

Szimonidesz Hajnalka 2007-ben talált rá a meseillusztrálásra. A nagy sikerű Aranyvackor gyerekirodalmi és illusztrációs pályázaton ért lel díjakat több alkalommal. Ennek hatására több kiadó is felfigyelt alkotásaira. A művésznőnek a Holnap, Kolibri és Könyvmoly Kiadónál több könyve is megjelent. Ezek közül a legismertebbek a Legendák a gőzhajó fedélzetéről, Az igazi karácsony, A zöd lovag, Ringató-lapozó, Három székláb 

A tárlat díjtalanul látogatható hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig. Március 15-én és Húsvétkor zárva. 

2018. március 3. szombat 15:00-18:00

Csiribiri tavaszváró családi délután

Csacsifogat - a Napsugár Bábszínház előadása

Szélkiáltó dalok a Szélkiáltó zenekar előadásában

Kézműves játszóház

CSACSIFOGAT - A NAPSUGÁR BÁBSZÍNHÁZ ELŐADÁSA

“Kityi kotyi kityi kotty, avagy utazás a csacsifogaton”

A csacsifogat három történetet hoz el a gyerekeknek Móricz Zsigmond, Zelk Zoltán, Kányádi Sándor, Weöres Sándor verseiből, verses meséiből: Fut robog a kicsi kocsi..., A kismalac és a farkasok, A három nyúl.

Rendező: Csortán Zsóka
Tervező: Lenkefi Réka
Fény: Bajusz Gergely
Hang: Rákóczi Antal
Játsszák: Balázs Csongor, Czumbil Örs

SZÉLKIÁLTÓ DALOK - A SZÉLKIÁLTÓ ZENEKAR GYERMEK-MŰSORA

A kedvelt pécsi zenekar több mint negyven éve énekli és zenésíti meg a költészet gyöngy-szemeit. Hosszú évek hallgatása óta ismét a Kultúrkúriában adják elő a gyermekek számára megzenésített verseiket, s mutatják be vers és zene együttélésének különlegességét.

A zenekar tagjai: Fenyvesi Béla, Lakner Tamás, Rozs Tamás

KÉZMŰVES JÁTSZÓHÁZ

Jegyár: 900 Ft

2018. március 19. hétfő 10:00-11:00

Babaszínház: Cinege, cinege, kismadár

Első színházi élmény a Vaskakas Bábszínház előadásában 0-3 éves korig

Hogy a két madárleső manónak összesen hány puha-pihe-csipogós-röpülős fiókája van, s hogy azok milyen fülbemászó csiviteléssel, trillázással, csipogással röpködnek, megtudhatják, ha megnézik kicsike gyerekeiket ölükben ringatva a Vaskakas Bábszínház harmadik, csecsemőknek szóló előadását, a Cinege, cinege, kismadár című produkciót, melyet Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) állított színpadra. A csilingelő muzsikát Rab Viki szerezte, a pihés jószágokat Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) tervezte.

Játssza: Gergely Rozália, Bora Levente

Közismert mondókák, gyerekdalok, kiszámolók, dúdolók és dünnyögők a játék építőkövei, melyeket az anyukák, apukák, nagymamák haza is vihetnek egy kis füzetben, hogy otthon folytatódhasson a közös játék.

A Vaskakas Bábszínház a babaszínházról:

Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra.
Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja – még az anyaméhben – és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz.
Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.

Az előadásra jegyek korlátozott számban vásárolhatók. Javasolt az előzetes jegyvásárlás.Nagy érdeklődés esetén előadásunkat 11 órától megismételjük.

Jegyár: 1200 Ft