Farsang Fáni beköszöntött, egy fincsi fánkot ideküldött!


Minden érzékszervünkkel érezzük: javában dúl a farsangi idény!

Pilisen innen, Dunán túl honfi- és borospincetársaink közül vannak, akik már a kész jelmezes fotókat osztják meg, és vannak a segélykiáltások, hogy ilyen-vagy olyan jelmezt akar a gyerek, van valakinek ötlete, vagy kelléke. Azért, hogy legyen idő a jelmezekkel foglalkozni, hoztam nektek egy egyszerű fánk receptet, hogy legalább ez könnyen menjen!

Hozzávalók: 3 dl langyos tej, 4 evőkanál cukor, 3 dkg friss élesztő, 60 dkg finom liszt átszitálva, 4 tojássárgája, 8 dkg olvasztott vaj, 0,5 dl sütő rum.

Elkészítés: kézmeleg tejbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg a tetejét liszttel és hagyjuk felfutni. Közben szitáljuk át a lisztet, olvasszuk meg a vajat (de azért ne legyen túl folyós, csak olvadt), válasszuk szét a tojásokat; a liszt közepébe csináljunk egy kis mélyedést és mehet bele minden hozzávaló a felfuttatott tejes élesztővel egyetemben. Robotgép segítségével, dagasztó programon 5-10 perc alatt dagasszuk meg majd lefedve meleg helyen kelesszük kb. 60 percig. Ha már majdnem kimászik az edényből a tészta egy liszttel meghintett deszkán a kezünkkel lapogassuk el kb 1,5 cm magasra és szaggassunk belőle kerek formákat. A formák közepébe az ujjunkkal csináljunk egy kis bemélyedést, majd lefedve hagyjuk még 20-30 percig kelni a fánkokat. Forró olajban - sülés közben lefedve az edényt - kb. 2-2 perc alatt mind a 2 oldalát aranybarnára sütjük (a bemélyedéses felével lefelé tegyük az olajba először). Azután jöhet rá a baracklekvár, a porcukor és indulhat a maszkabál.