Sünizene – ahol a varázslatos szülő-gyerek kötődés pillanatai születnek


Immár 12. éve invitálunk kisgyermekes Anyukákat, Apukákat, Nagyszülőket zenebölcsis, zeneovis foglalkozásainkra, ahol szakképzett pedagógusok rengeteg zenével, mondókával, hangszerrel várják a kicsiket! Foglalkozásunk fő pillére a gyerekekre való figyelés.

Dudinszky Nóra

Három gyermekes édesanya vagyok. 2000-ben szereztem meg fuvolatanári és kamaraművészi diplomámat, de már előtte is foglalkoztam  gyerekek zenei nevelésével. 2003-ban született Jázmin leányzóm és akkor kezdett el foglalkoztatni a kisgyermekek és a zene komolyabb kapcsolata. Olyannyira belemélyedtem, hogy 2006 februárjában elindítottam első, saját koncepció alapján megtervezett Süni zenebölcsis foglalkozásomat, ahol Panna kislányom is rendszeres résztvevő volt. Azóta büszkén jelentem, hogy az ország több pontján indult zenei foglalkozás e koncepció alapján. Foglalkozásunk fő pillére a gyerekekre való figyelés, a zenebölcsi hangulata mindig a jelenlévők temperamentumához, hangulatához igazodik! Nagyon szeretek kicsikkel dolgozni, hihetetlen élmény látni, ahogy hétről hétre évezik a közös éneklést. Töltődöm sokszor ezeken a foglalkozásokon, hiszen varázslatos szülő-gyerek kötődés pillanatainak tanúja lehetek. Hivatásomnak érzem az óvodás korosztály érdeklődését a zene és hangszeres muzsika ifelé irányítani.

11 éves a Sünizene

2017-ben 10 éves lett életem egyik fontos szelete, a Sünizene. Gondolkod-tam, miként ünnepeljünk. Kicsit magamutoga-tásnak tűnt eleinte, saját magunk vállve-regetéseként hatott. S ahogy teltek a hetek, jöttek elő a régi emlékek. Már tudtam, hogy egy nagyon fontos állomáshoz érkezett el a foglalkozás! Hiszen nap mint nap látom,hogy lelkes fiatalok belekezdenek százféle vállalkozásba és sajnos egyre gyakrabban látom ezeket a vállalkozásokat befuccsolni is. Mi lehet a Sünizene 10 évének a titka? Hát maga az élet! Ahogy megéljük, megéltük gyerekeink parányi létét, ahogy minél többet érinteni, szeretni akartuk őket. És ennek egy csodás módja a zenebölcsi. 10 évre visszanézve nosztalgiáztunk azokkal az anyuka társakkal a 10 éves szülinapi bulin, akiknek azóta már iskolás gyerekeik vannak….milyen édes pillanatok, hetek, évek voltak,mikor zenebölcsire jártunk. Mennyi élmény, összefonódó (sokszor máig tartó) barátságok, érzések, hangulatok, színek ötlöttek fel bennünk. És igenis éltetni kell magunkat, az Anyaságot, a Családot, a Zenét, a Gyerekkort. Kívánom, most hogy az én gyermekeim kinőttek a babakorból, sokáig részese lehessek még ennek a varázsnak általatok. Ahogy összebújtok, szerettek, énekeltek, hintáztattok, futtok a kicsik után. És kívánom Nektek is, hogy 10 év múlva, velünk nosztalgiázzatok a mostani zenebölcsis időkről, mesélve vidáman majdani pörgős, tinédzser, kiskamaszotoknak a Süniről. És gyertek vissza beszélgetni, koncertezni, beszámolni és lepkézni…

Zenebölcsi

Igyekszünk átadni, feleleveníteni a szülőknek, nagyszülők-nek azt a zenei alapot, amellyel otthon, négyszem-közt bármikor kedvükre mondókáz-hatnak, énekelhetnek. Hiszen az adott fél órában a gyerekektől nem várunk el semmilyen szereplést! Rengeteg mondókát, dalt mutogatunk végig, sétálunk, játszunk, de ez tulajdonképpen a felnőtteknek szól, Nekik szeretnénk ezeket megtanítani. Fontosnak tartjuk az ismétlést, egy-egy dalt többször szoktunk énekelni, a foglalkozások hétről hétre ugyanolyan felépítésűek, az új mondókák, dalok szép lassan kerülnek be egy-egy foglalkozásra, hogy a felnőttek könnyen megtanulhassák őket. A repertoár bővítését és a könnyebb kapcsolattartást a havi 1 hírlevél is segíti, melyben a szülők megkapják az új anyagot, értesülnek a foglalkozással kapcsolatos hírekről.

A foglalkozások 30 percesek. A gyerekeket újszülött kortól várjuk 3 éves korig nagy szeretettel. A fél óra alatt természete-sen egy előre kialakított koncepció alapján következnek egymás után a dalok, mondókák. Nagyon fontosnak tartjuk az élő hangszeres zenét, ezért rendszeresen furulya, fuvola, gitár, zongoraszót hallhatnak a gyerekek. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek összebújhassanak édesanyjukkal. Erre az ölbeli játékok rengetegszer lehetőséget adnak, hiszen a dalok, mondókák végén nemegyszer csiklandozzuk, nevettetjük meg gyermekünket. A gyerkőcök minden foglalkozás alkalmával kezükbe vehetnek különböző ritmushangszereket (rumbatök, kasztanyett, triangulum, száncsengő, tikkfa), melyeknek megismerhetik a hangját, megszólaltatási módját.

A legtöbb gyerkőc ebben a korban ismerkedik a beszéd varázsával. A tudatosan egyszerű dalok, mondókák rengetegszer arra késztetik a gyerekeket (különösen sokadik ismétlésre), hogy velünk mondják, énekeljék ezeket. A beszédfejlődésben egyébként is nagy szerepe van az ismétlésnek, lüktetésnek, utánzásnak és ez által a zenének (egyszerű daloknak), mondókáknak.

Zeneovi

Két csoportban jönnek az ovisok zenélni.

Az egyik csapatba kis és középső csoportos ovisok járnak. A szülőknek van lehetőségük "beszoktatni" a gyerekeket a foglalkozásra - első 2-3 alkalommal bejöhetnek, akár részt is vehetnek a játékokban, ha csemetéjük igényli. 30 percben mindig tanulunk új dalt, ritmusfejlesztő, hallásfejlesztő játékokat játszunk. Havonta 1-2 alkalommal témához tartozó kézművesedés is van. Célom a zene megszerettetése, a bátor, tiszta éneklésre való ösztönzés. Segítségül ritmushangszereket használunk, de ugyanúgy jelen vannak a foglalkozásokon a labdák, képek, Szisszen kígyó és egyéb bábok. Mivel ez a korosztály nem szívesen marad a fenekén 2 percnél tovább, sok mozgást iktattam a foglalkozások menetébe. Rendszeresen zenehallgatás után el is táncoljuk a hallottakat, ismerkedünk a zenekari hangszerekkel, zenei stílusokkal.

A másik csapatba nagycso-portos ovisok járnak. Rengeteg energiával rendelkeznek, így a zeneovi mellé furulyaoktatást is bevezettem. Náluk is megvannak az előző csoportban játszott játékok, kicsit komolyabb "feladatokkal". velük játékosan készülünk a zeneiskolába. Itt is legfontosabb a zene megszerettetése! De biztosan nem jelent újdonságot nekik a zeneiskolában a kotta látványa, a ritmus visszatapsolása, a dalok memorizálása. Kézműves foglalkozásokat természetesen velük is beiktatok.

Süni zenebölcsi (0-tól 4 éves korig)

  • Budapest II. ker. Klebelsberg Kúria (1028 Templom u. 4-10.): SZERDA 10.00 (szeptember 6-tól)
  • Budapest II. ker. BioSóKuckó (1028 Kővári u. 1-7) SZERDA 9.00 (szeptember 6.-március 1.)
  • Nagykovácsi Öregiskola Közösségi Ház (Kossuth Lajos u. 78.): CSÜTÖRTÖK 10.00 (szeptember 7-től)

Süniovi (zeneóvodai foglalkozás)

  • Nagykovácsi - Kispatak Óvoda - Kaszáló u. 16-18.: PÉNTEK 16.00  ÚJ HELYSZÍN

Átmozgató ovis torna

  • Budapest II. ker. Vadaskert alapítvány (Lipótmezei út): SZERDA 17.30 SZÜNETEL!

Süni nyáron is!

Süni alkotóhét nyári tábor 2 - 7 éveseknek napijeggyel vagy bérlettel, délelőttönként 10-11h között. Testvéreknek kedvez-ménnyel! Az alkotóhétre 15 gyereket tudunk fogadni. Ezért kérünk mindenkit, aki csatlakozni szeretne előre jelentkezzen, előleggel.

Sünizene

Dudinszky Nóra

Tel.: 70/452-8895

E-mail: info@sunizene.hu

Web: www.sunizene.hu; www.facebook.com/Sunizene