Megdöbbentő! Mélymocsár, mely még a honi szakembereket is kiakasztotta


Esélyapasztó korrupció minden szinten, a rendszer lényege, mondta a kormányközeli egyetemi rektor (Lánczi András). Pl. legutóbb fura közbeszerzési eljárást hirdetett meg az állam március 9-én - szúrta ki a G7.hu. A lap szerint még a magyar korrupciós viszonyokhoz szokott szakembereket is meglepte a csöndben meghirdetett, majd villámgyorsan befejeződött tender.

 

Összesen 12 milliárd forintra pályázhattak azok a mikro- illetve kis- és közepes vállalatok (KKV-k), amelyek értesültek a megújuló energiaforrást felhasználó beruházásokat támogató hitelprogram (KKV energiahitel) újraindításáról - olvasható a portálon.

A közbeszerzési kiírás megismerésére, a szükséges dokumentumok beszerzésére, és az egész pályázat megírására kevesebb, mint egy napjuk volt a vállalkozóknak. Normális esetben egy ilyen pályázatra való felkészülés hónapokat vesz igénybe. De még szoros hajrában is 3-4 hét. Ennek ellenére a péntek délután (márc. 7-én) meghirdetett 12 milliárd forintos keretösszegre annyian pályáztak, hogy szombat reggelre túl is igényelték a rendelkezésre álló keretet és az állam felfüggesztette az uniós pályázatot.

Az uniós támogatásokra szakosodott tanácsadó cégek azt mondták a portálnak, hogy még a magyar korrupciós viszonyokhoz szokott szakembereket is meglepte a csöndben meghirdetett, majd villámgyorsan befejeződött közbeszerzési eljárás.

Erre figyelmeztet megannyi felelős gondolkodó, civil szervezet és/vagy a Professzorok Batthyány Köre is.

A magyar kormányzat még a látszatra sem adott, olyan gyorsan osztottak ki 12 milliárd forintot, hogy csak azok tudtak részt venni a pályázaton, akik előre értesültek a tenderről - mondta egy forrásuk.

A kis és közepes cégeknek (kkv-k) meghirdetett, megújuló energiás beruházásokat támogató hitelprogramot a magyar állam a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretén belül hirdette meg. A tenderen 1 millió és 1 milliárd forint közötti hitelösszegre lehetett pályázni. (Kegyetlen őszinteség Brüsszeltől. – jegyzi meg a napi.hu

A tender 2016 decemberében indult, eredetileg 30 milliárd forintos keretösszeggel. Azóta többször módosítottak a pályázat feltételein. Fél évvel később, 2017 júliusában felfüggesztették a programot, mert a vállalkozók túligényelték a pályázati forrást. Még abban a hónapban módosította a kormány a hitelprogram dokumentációját és az eljárási rendjét.

Tavaly fél év kellett ahhoz, hogy a 30 milliárdos keretösszeget túligényeljék a cégek, most azonban egy nap alatt sikerült a titokzatos magyar vállalkozóknak túligényelni a 12 milliárd forint forrást.

A mindent elárasztó mérhetetlen mutyikapitalizmus miatt nem jut pénz bérrendezésre, fizetésemelésre, továbbtanulásra, nyugdíjakra, szociális gondoskodásra (egyre többen fagynak meg!), így elegendő élelemre (400 ezer gyermek éhezik (!), gyógyszerre, rezsiköltségre (folyamatosan nő!), tüzifára, de utazásra, kultúrára sem. A jámbor szemlélődő, a közönyös-közömbös átlagpolgár pedig nem érti, miért nincs pénz alapvető szolgáltatásokra, juttatásokra. Miért alacsonyak a fizetések, a nyugdíjak, miközben minden szomszédos állam előttünk jár; a szlovákok bevezették tavaly a 14. havi fizetést is!...

Történelmünkből ismert, hogy a Horthy-rendszerben, a világválság idején, a képviselők lemondtak jövedelmük egy részéről, és tömegközlekedéssel, biciklivel jártak be (bejártak!) az országházba, a nemzetgyűlésbe - (mit ad isten!) dolgozni!

Most dupla annyit nyúlhatnak le kamupártok, mint 2014-ben

A parlamenti választáson 7-8 milliárd forint kerülhet olyan pártokhoz, amelyek vélhetően nem a választók, hanem az állami költségvetés támogatására hajtanak. A Political Capital és a Transparency International Magyarország kérései és javaslatai ellenére a kormány évek óta nem hajlandó elzárni a politikai közpénzszivattyút.

A kamupártokkal is trükközik a választásokat, a pszeudo pártok pedig visszahálálják különböző akciókban való észrevétellel, törvények, javaslatok megtorpedózásával, megfúrásával… Political Capital és a Transparency International Magyarország (TI) már 2013-ban jelezte, hogy ha nem változtatnak az akkor elfogadott kampányfinanszírozási szabályokon, kamupártburjánzás lesz. Ez most be is következett.

A kormány 2017 őszén váratlanul előírta, hogy az 1 százalék alatt teljesítő pártok kötelesek visszafizetni a kampánytámogatást, sőt azt is elrendelte, hogy a pártvezetők személyes vagyonából hajtsák be azt, amit a pártoktól esetleg nem sikerülne visszaszerezni. A TI szerint már akkor látszott, hogy ez a megoldás, bár elvileg előremutató és tisztítja a választási versengést, a kampányokra jellemző közpénzszivattyút valójában nem zárja el. A kamupártok felelőseit nem lehet(ett) utolérni, a visszafizetést képtelenség volt behajtani rajtuk…

Mára bebizonyosodott, amit már tavaly ősszel is tudni lehetett: a törvényalkotó továbbra sem oldotta meg a négy éve közismert problémát. Ha a civil szervezet által 2013 óta javasoltak szerint a pártok kizárólag kincstári kártyán férhetnének hozzá a kampánytámogatáshoz, illetve a beszámolási kötelezettségük is az egyéni jelöltekéhez hasonlóan szigorú volna, bizonyosan jóval kevesebben kaptak volna kedvet az üzleti célú politikai kalandorsághoz. A kampányköltések teljes, minden számlára, szerződésre kiterjedő nyilvánossága pedig nemcsak a kamupártokat riasztaná el, de a bejáratott nagypártok gazdálkodásának az átláthatóságát is jelentősen javítaná.

A TI szerint azonban a megfelelő szabályozás hiányában a kampánykorrupció mértéke idén akár többszörösen meghaladhatja a legutóbbi, 2014-es parlamenti választási kampány során tapasztaltakat. 2014-ben csaknem 4 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságot megközelíteni sem képes 14 miniformációhoz. Ezek a pártok valójában nem vagy csak elenyésző mértékben költöttek kampányra, ezért ez a pénz legjobb esetben is veszendőbe vagy a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment.

Idén két tucatnál is több kamupártgyanús lista számíthat közpénztámogatásra, a lenyúlható közpénz összege így 7-8 milliárd forint körül alakulhat, és ebben még nincsenek benne az egyéni jelölteknek kiutalt összegek. Több mint kétséges, hogy az államnak sikerül akár egyetlen fillért is behajtania majd a törpepártoktól vagy azok vezetőitől. Arról már nem is beszélve, hogy az állami végrehajtásra elköltött újabb közpénztömegek bizonyosan messze meghaladják a kamupártoktól visszaszerezhető támogatás összegét - hívja fel a figyelmet a TI közleménye.

A civil szervezet szerint a jelöltállítás során elkövetett nyilvánvaló visszaélések is veszélyeztetik a választás tisztaságát is. Az ajánlóívek másolásának gyakorlata már 2014-ben is nyílt titok volt, idén pedig gigantikus méreteket ölthetett a választópolgárok személyes adataival való visszaélés. Ez nemcsak a választási eljárás szabályait sérti, de többféle bűncselekményt is megvalósít. A 2018-as választások ezért ugyanúgy nem lesznek tisztességesek, ahogyan a 2014-es voksolás sem volt az.

A jelöltállítási visszaéléseket és a kampánykorrupciót megakadályozni már nem tudja az állam, a jogsértések kivizsgálásának és a felelősök megbüntetésének a kötelezettsége alól azonban nem mentesül. És természetesen az is változatlanul az állam feladata, hogy végre tegye rendbe a kampányfinanszírozás és a jelöltállítás szabályait! - hangsúlyozza a TI. Egyszersmind pl. a Jobbik Magyarország, illetve a Kétfarkú Kutyapárt, valamint számos szervezet (civil!) erőteljes korrupcióellenes intézkedéseket, felelősségre vonást hirdetett meg, a kamupárt-felszámolással, továbbá a pályázatokkal elsíbolt-sikkasztott hazai és uniós források elszámoltatásokkal, visszafizetésével, büntetőjogi felelősségre vonásokkal együtt. Mindezekért rendkívül fontos a minél nagyobb létszámban való választói részvétel, vagyis a megtisztítandó közélet a jobb megélhetés reményében! Minél többen mennek el választani-szavazni, annál nagyobb az esély a törvénytelenségek megszüntetésére, a munka- és megélhetési, tanulási, nyugdíjas, szociális, egészségügyi, ellátási lehetőségek javítására!