A költészet napjára emlékeznek a Kultúrkúriában


Emellett többek között a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja, valamint Rómeó és Júlia várja áprilisban a művelődésre vágyókat a Kultúrkúriában.

2018. április 9. hétfő 18:00

Költészet Napja - Borospince Estek - A Parnasszus asszonyai - költőnők estje

  • Mezei Katalin József Attila-, és Kossuth-díjas költő
  • Farkas Wellmann Éva költő
  • Mirtse Zsuzsa költő, író, szerkesztő, újságíró

Házigazda: Radványi Balázs Kossuth-, és Prima Primissima-díjas

Három különleges költőnő műveiből kínál ízelítőt Radványi Balázs, az est házigazdája és a versek megzenésítője.

Mezey Katalin a kortárs irodalom, jelen kulturális életünk egyik legjelentősebb személyisége. Gazdag életmű áll mögötte, a regénytől, a gyermekirodalomtól a versekig. A Széphalom Könyvműhely megalapítója az MMA irodalmi osztályának vezetője, számos irodalmi díj birtokosa. Munkásságának egyik sarokpontja a fiatal írók- költők felkarolása, pályára állítása. Ezen az estén két fiatal költőnőt ismerhetünk meg mellette, Farkas Wellmann Évát, aki Erdélyből jött Magyarországra, s a napokban jelenik meg harmadik verseskötete Parancsolat címen. Mirtse Zsuzsa sokszínű, izgalmas személyiségről árulkodó munkássága ugyancsak tartogat meglepetéseket, szenvedélyes versei és meghökkentően ironikus prózája által.

Az est különlegessége, hogy női költőket hallgathatunk, a női lélek bonyolult, szépségeket tükröző és a világra érzékenyen reflektáló produktumaival.

A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. Regisztrálni a Kultúrkúria honlapján az esemény leírásánál lehet:

http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=37115

2018. április 12. csütörtök 15:00

Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja - a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepsége

A Rákóczi Szövetség 2018. január 19-én pályázatot hirdetett Kárpát-medencei középiskolások és egyetemisták számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-ei emléknapja alkalmából. Az emléknap azért április 12-e, mert 1947-ben e napon indult az első transzport Magyarország felé.

A felhívás célja az volt, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba – önálló alkotó- vagy kutatómunkával – a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar ember sorsával. Pályázni irodalmi művel (vers, vagy próza), történelmi esszével, tanulmánnyal, interjúval, rövidfilmmel illetve egyéb szabadon választott műfajban elkészített pályamunkával lehetett.

Az eredményhirdetésnek és díjátadásnak a Rákóczi Szövetség központi emlékünnepségén, április 12-én 15 órától a Klebelsberg Kultúrkúria ad helyet.

A belépés díjtalan, regisztrálni a Kultúrkúria honlapján lehet.

http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=38381

2018. április 7. szombat 19:00

Shakespeare: Rómeó és Júlia - a Komáromi Jókai Színház előadása

A történet, mely idős és fiatal számára egyaránt ismerős, kedves, az a Rómeó és Júlia. Ha van közhely, ami ehhez kapcsolódik, akkor az a „szerelem mindent legyőz” általánosítás. Pedig ha újraolvassuk a történetet, azt látjuk, hogy a szerelem valóban túllép a megosztottságon, s nem vesz tudomást a párt-politikáról, de hogy legyőzhet-e mindent, s ha igen, milyen áron, ebben már a négyszáz éve elhunyt költőóriás sem túl optimista. Fiatal életek hullnak porba, sokat ígérő lehetőségek hunynak ki egy pillanat alatt, s miért? Mert a társadalmi megosztottság megszabja a határokat és a szabályokat. Klasszikus szép mese, mondhatnánk, hol van ez ma már? Aztán nézzünk körül és gondoljuk ezt át újra.

Rómeó, Montague fia Béhr Márton e. h. Júlia, Capulet lánya Bárdos Judit m.v. Capulet Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas) Lady Capulet Losonczi Kata m. v. Montague Skronka Tibor Lady Montague Holocsy Krisztina Júlia dajkája Bandor Éva (Jászai Mari-díjas) Mercutio Szabó Viktor Benvolio Culka Ottó m. v. Tybalt Tóth Károly Lőrinc barát Mokos Attila Escalus, Verona ura Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas) Páris Olasz István Péter Majorfalvi Bálint Patikárius Németh István Sámson, Baltazár Bernáth Tamás Ábrahám, János barát Nagy László

Őrangyalok: Bencsík Stefánia m.v., Bukovszky Orsi m.v., Édes Lili m. v., Kiss Dóri m. v., Pluhár Katica m. v., Reczai Betty m. v, Schlár Gréti m. v., Váradi Petra m. v.

Az ellenséges családok barátai: Farkas Péter m. v., Forgács Attila m. v., Kedro Nikolas m. v., Takács Márió m. v.

Korrepetítor: Pálinkás Andrássy Zsuzsanna

Díszlettervező: Jozef Ciller m. v.

Jelmeztervező: Peter Čanecký m .v.

Jelmeztervező: asszisztenseMadleňák Andrea m. v.

Mozgás: Juraj Letenay m. v.

Zene: Petr Malásek m. v.

Dramaturg: Varga Emese A rendező aszisztense: Balaskó Edit

Rendező: Martin Huba m.v.

Jegyár: 3500 Ft

2018. április 20. péntek 18:30

Kiss Csaba drámaköteteinek bemutatója - Miért ír az ember?

Különleges beszélgetésre hívjuk Önöket – a drámaíróként is, színházi rendezőként is ismert Kiss Csaba két - nemrég megjelent - drámakötete kapcsán az írásról, a világról, a szenvedélyről, a férfiről és a nőről, a játékról, az ideálokról, a színház értelméről, Shakespeare-ről és Csehovról beszél. Hol a nevetés és a megrendülés, a valóság és a képzelet helye a mi világunkban? Vannak-e még új történetek?

Eddig megjelent kötetei: Hazatérés Dániába, A dög, Világtalanok. A szerző művei a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) is olvashatók.

A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. Regisztrálni a Kultúrkúria honlapján az esemény leírásánál lehet:

http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=38282

2018. április 10. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Emmausi vacsora - Ludmann Mihály művészettörténész előadása

A feltámadt Jézus az emmauszi úton találkozott két tanítványával, akik nem ismerték fel őt. A közösen elfogyasztott vacsora során nyílt meg a szemük. Az egyik apostol, Tamás azonban még ezután is kételkedett abban, hogy valóban Jézust látja, ezért a sebét megérintve győződik meg róla. A vacsora ábrázolása a képzőművészet kedvelt témája, és sok kitűnő festményen látjuk ezt a jelenetet megörökítve, hasonlóképpen Hitetlen Tamás alakját is. Nem véletlenül, hiszen a két téma a feltámadás csodájának megtapasztalását jelentette.

Jegyár: 800 Ft

2018. április 15. vasárnap 17:00

Portré Plusz - Kondor Katalin műsora

Vendég: Raffay Ernő történész, politikus

Raffay Ernő a huszadik század magyar történelmét máig meghatározó eseményekkel foglalkozva számos könyvet jelentetett meg Trianonról, a szabadkőművesség szerepéről, az újkori Romániáról és a történelem számos egyéb jelenségéről. Minderről kendőzetlen őszinteséggel, a hamis és hazug politikai korrektség elhagyásával ír és beszél.

Jegyár: 500 Ft

2018. április 24. kedd 18:30

Művészettörténeti előadás - Mária és Szent József - Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Mária és József a gyermek Jézus nevelői, és emiatt a művészetben szívesen ábrázolták őket (A Szent Család, Menekülés Egyiptomba). Jézus halálakor Mária is jelen volt. De a kereszthalál után is visszatért a művészi ábrázolásban Mária alakja, akinek halála és mennybevétele, majd a mennyben Jézus melletti ábrázolása is gyakran feltűnik a képeken. Melyek a két ember alakjának legkedveltebb ábrázolásai, és kik voltak azok a művészek, akik megörökítették ezt, erről lesz szó ezen az estén a művészettörténeti sorozat előadásán.

Jegyár: 800 Ft