Keresztes tojások a Mátyás templomban


A Mátyás templom Szent Kereszt Kápolnájában rendkívüli hímes tojás kiállítás látható 2018. április 2-től 9-ig. A több mint 1500 darab hímes tojás kereszt alakban kerül a kápolna kövezetére, ezzel szimbolizálva Krisztus kereszthalálát, piros színe pedig kiontott vérét jelképezi.

A hímes tojások Mosonyi Éva népi iparművész munkái. A kifújt, eredeti tojáshéjakat hagyományos módon írta meg viasszal-írókával, majd festette piros színűre. A minták a Kárpát-medence legjellemzőbb tojásmintái. Szerkezetük sajátos, mintakincse egyedülálló. A kiállított tojások mindegyikén más-más ékítmény van, nincs köztük két egyforma. Így néprajzi értéke is kimagasló, nevezhetjük ezt "Hímestojás-mintakincstárnak" is.

A tojás a feltámadás, az újjászületés, az örök élet egyetemes szimbóluma. Ezekkel a kereszt alakban lerakott piros tojásokkal tiszteleg az alkotó a legnagyobb egyházi ünnep előtt. Ezúton tisztelettel meghívjuk a Keresztes tojások című alkotás sajtóbemutatójára 2018. húsvét vasárnapján (április 1-jén) 16:30-ra a Mátyás templom Szent Kereszt Kápolnájába. Ekkorra fejeződik be a hímes tojások lerakása,  s találkozhatnak az alkotó Mosonyi Éva népi ipaművésszel.

Mosonyi Éva magyar kézműves remek és nívódíjas tojásíró népi iparművész.

Indíttatás. Anyai nagymamájától örökölte a hagyományt, a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját és a baranyai kis falu, Kékesd mintakincsét. Így előbb tanulta meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát.

Szakmai tevékenységek. Immár majd fél évszázada őrzi és csiszolja a magyar népművészet ezen ágának, a tojásírásnak a hagyományát, ezáltal élete elválaszthatatlan részévé vált.

Eredeti végzettsége és életfelfogása szerint tanító - a szó bővebb értelmében is. Később marketing menedzser szakközgazdász diplomát szerzett. Ma Csokiboltjuk van Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Címek. A népi iparművész címet 2005. februárjában ítélte oda részére a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület hímestojás szakágban. 2006-ban és 2008-ban a Kézműves Remek elismerő címet adományozta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a hímeseinek. 2009-ben a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai nívódíjjal ismerte el munkáját. 2007. húsvét hétfőn az 1500 hímes tojásból álló mintakincstár bekerült a Magyar Rekordok közé. 2010-re 2010 darabból álló hímestojás-mintakollekciót hozott létre, melyet friss kifújt tojáshéjakra írt meg. Könyve jelent meg, alkot, tanít.

Munkássága és az általa létrehozott Hímestojás-mintakincstár a Pécsi Értéktár része.

Kiállítás. Évente csoportos és egyéni kiállításokon mutatkozik be. A Mátyás templomban létrehozott egyedi installációval 2018. húsvétját köszönti. A több mint 1500 különböző mintájú hímes tojás kereszt alakban kerül a Szent Kereszt Kápolna kövezetére. A kereszt alak idézi Jézus Krisztus kereszthalálát, a piros szín a kiontott vérét.