Pálmalevél, ami eredetileg malacfül


Az úgy volt, hogy egy nagyon finom, ropogós és már-már szemtelenül egyszerű süteményt készítettem. Itthon pálmalevélként ismerik, de német honban ez a malacfül. Mindenki ismeri. És mindenki szereti itthon és külföldön egyaránt. 

A rajongás oka az a nemes egyszerűség, ami a leveles tészta ropogósságából, a vaj krémességéből, valamint a cukor édes ízéből fakad. Ennek a nagy hármasnak a tökéletessége az, ami sikerre viszi ezt a nagyon egyszerű, ámde annál csodásabb süteményt. Amikor beleharapunk, a tészta roppanása az első, ami megkap, majd a tészta vajas selymessége, ahogy omlik szét a szánkban, megédesítve az enyhén karamellizálódott cukor fenséges zamatával. Hát ez a kis csoda az, amit mi pálmalevélnek, a németek malacfülnek nevez. De hát nem mindegy mi a neve, ha az ízétől eláll így is, úgy is a szavunk…?

Nagy előnye még, hogy összesen 3 összetevőből áll, és összesen 30 perc alatt elkészül mindennel együtt! Ennyi csábításnak nehéz ellenállni… De ki akar?

Hozzávalók: 1 csomag kész leveles tészta (40 dkg) - gm diétában gm leveles (pl. Mester) leveles tészta, 5 dkg vaj megolvasztva, 3-5 dkg cukor.

Elkészítése: melegítsük elő a sütőt 180 fokra! Lisztezett felületen terítsük szét a kész tésztát. Kenjük le alaposan az olvasztott vajjal. Szórjuk meg cukorral alaposan. Két oldalról tekerjük fel a tésztát úgy, hogy középen találkozzanak. Tegyük be a fagyasztóba 10 percre, hogy olyan szilárd legyen a tészta állaga, ami könnyen szeletelhetővé teszi majd. Vágjuk fel kb. 1 – 1,5 cm szélesre, majd a tenyerünkkel lapítsunk rá. Tegyük sütőpapírral kibélelt lapos tepsire. Kenjük le vajjal a tetejüket, és szórjuk meg ismét cukorral.

Tegyük be az előmelegített sütőbe és süssük 20 percig. Minden sütő más, ezért nézzünk rá, mert ha már ropogós, aranybarna, akkor elkészült.

Tálaljuk magában, vagy, ahogy én, bogyós gyümölcsökkel. Valószínűleg hamar elfogy, de ha maradna, akkor zárható dobozban, akár egy hétig is eláll.

Jó étvágyat!