Álom reál kivitelben: lerakták a máriaremetei uszoda alapkövét


A Gyarmati Dezső Uszodát a II. Kerületi Önkormányzat mintegy 2 milliárd forint saját forrásból építi – a kormány (3,5 milliárdos), a Magyar Vízilabda Szövetség és az itt élők támogatásával és a környékbeli cégek társaságiadó-felajánlásával, hitelfelvétel és különböző kötvénykibocsátás nélkül!

Az uszoda alapkövét Láng Zsolt II. kerületi polgármester Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára, Gyarmati Dezső unokája, valamint Becsey Péter, a II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója társaságában helyezte el március 28-án.

Mit vehetünk igénybe majdan? Egy 50x25 méteres versenymedencét, egy 20x10 méteres tanmedencét, fitnesztermet, valamint egy téliesíthető, vízilabda-mérkőzések lebonyolítására alkalmas 33x20 méteres kültéri medencét Mikortól? Várhatóan már 2019 tavaszától. Az uszoda egyszerre tudja kiszolgálni a lakossági igényeket, az iskolai és óvodai úszásoktatást, illetve a vízilabdautánpótlás-edzések megtartását is.

Láng Zsolt polgármester a jelen örömteli pillanatairól beszélt ünnepi felszólalásában: – Hosszú évek óta álmodtunk Pesthidegkút erős, összetartó, mintegy 18 ezer fős közösségével ezekről a megható percekről, amikor elhelyezzük a pesthidegkúti Gyarmati Dezső Uszoda alapkövét… amikor elkezdtük az egyeztetést az itt élőkkel, hogy mit szeretnének a Kadarka utca–Máriaremetei út–Áchim András út–Szabadság út által határolt területen, akkor egyértelművé vált, hogy itt közösségi tér, sport és rekreációs terület épüljön, az uszoda egy álom volt.

S most elérhető közelségbe került, valóra válik. A munkát sokan segítették - köszönet érte. Az uszoda beruházásának elindítása előtt az önkormányzat megépítette a szomszédos területen a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot, amely nagy- és kispályás focipályákat, teniszpályákat, kutyaügyességi pályát és ingyenes közösségi teret foglal magában.

A polgármester elmondta azt is, hogy sok akadály hátráltatta a munkát, köztük az, hogy az építőipar árai miatt a költségek 40 százalékkal emelkedtek, de többletkiadást jelentett például az is, hogy a környéken lakók nyugalmának biztosítása érdekében az épület gépészeti berendezései a föld alá tervezték.

Egy uszoda megépítése is fontos dolog, amiért valaki szeret egy településen élni, de emellett még sok minden kell ahhoz, hogy úgy érezzük, hogy otthon vagyunk. „A sport és, szabadidős létesítményeken kívül kellene hozzá olyan oktatási, kulturális és egészségügyi létesítmények is, amelyek az ember komfortérzetét kialakítják. - Az uszodáért végzett munkát szeretném megköszönni a II. Kerületi Önkormányzatnak és a polgármesteri hivatalnak, a képviselőknek és a vízilabda szövetségnek. Remélem, hogy minél több ember, minél több alkalommal használja majd ezt a létesítményt. Az uszoda Gyarmati Dezső személyében olyan méltó sportszemélyiség nevét fogja viselni, akire minden magyar ember büszke lehet.” – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az eseményen részt vett Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, aki arról beszélt, hogy a jövő sportolóinak életében milyen fontos szerepet tölthet be az uszoda: – Rengeteg élmény és emlék tört fel belőlem, hiszen tíz éves koromtól harminc éven keresztül aktívan vízipólóztam, csapattársaimmal szinte az egész életünket uszodákban töltöttük, ami közösségé kovácsolt minket. Ami biztos, hogy az élmény és az eredmények mellett sok reményt és örömöt fog szerezni majd az épülő uszoda itt sportolóknak.

A felszólalók abban is egyetértettek, hogy a sor most az építőkön van, és a tervek szerint egy év múlva akár fel is avathatják az olimpiai bajnok vízilabdázóról, Gyarmati Dezsőről, a II. kerület posztumusz díszpolgáráról elnevezett uszodát.

Az autóval érkezőket 178 parkoló, a kerékpárosokat 53 férőhelyes tároló várja majd. Az eredeti tervben bruttó 4 milliárd forintos becsült érték szerepelt, a tervezői költségbecslésében az összeg bruttó 5,4 milliárd forintra emelkedett, a kivitelezői közbeszerzés ajánlattételi szakaszában azonban a legkedvezőbb árajánlat is meghaladta a bruttó 7 milliárd forintot.