„Egyik oldal sem vethet semmit a másik szemére, de a hatalmon lévőnek mindig nagyobb a felelőssége”


Én ártok? Én írattam nyolcszázmilliós ajándékozási szerződést az édesanyámnak? Én hívattam meg magam Svédországba rénszarvast lőni? …Én csak köztudott ügyeket vetettem fel. Csak olyat írtam le, aminek az igazságában száz százalékig biztos vagyok. Kósa, Semjén és Rogán esetén túl hoztam más példákat is… hagyjuk végre magunk mögött a zavaros éveket, álljunk át a teljesítményalapú pénzszerzésre. Kezdjük ott, hogy ne térítsük el a közbeszerzéseket.

 

A minap a Facebookon ostobának, kapzsinak nevezett három vezető kormánypárti politikust, Semjént, Kósát, Rogánt, ostorozta „a korrupciótól bűzlő” közbeszerzéseket, és feltette a kérdést: „Biztos, hogy a miniszterelnök vején és gyerekkori barátján kell kezdeni a nemzeti burzsoázia létrehozását?” Nagy József nagyinterjúja Sebes Gáborral, aki húsz éve fideszes önkormányzati képviselő.

Lófej?

Nincs lófej. A Fidesz másik cég, itt a selyemzsinór dívik.

Selyemzsinór jött?

Az se. Ami jó jel.

Sima kritika?

Amiatt bíráltak jobboldalról, hogy miért nem tartottam házon belül a véleményemet.

Mit válaszolt?

Azt, hogy nincs belső nyilvánosságunk, ezért használtam a Facebookot.

Kik bírálták jobbról? Pártbéli elöljárói?

Ők nem. De például egy jobboldali portál vezetője jelezte, eztán nem publikálhatok nála. Tudomásul vettem. Az önök kollégája.

Nem biztos, hogy ugyanaz a szakma.

Mert?

Vannak kormánypropagandisták, akik még a cikkeik címét is az illetékes minisztériumból kapják, és vannak újságírók, természetesen a maguk elfogultságaival, gyarlóságaival, bénaságaival, felkészületlenségeivel, indulataival. Két szép hivatás, de nem ugyanaz.

Tiszteletre méltó identitás, de szoktam ám olvasni a 24-et, és láttam, hogyan írtak például az általam is kifogásolt Semjén-ügyről.

Hogyan?

Hazug vádakat csomagoltak az igazság mellé, és ez bűn.

Úgymint?

Olyanokat állítottak önök és más balos portálok, hogy Semjén helikopterről lőtt, meg egy egész szállodát lefoglaltak, hogy ne találkozzon senkivel.

Ha írtunk is ilyet, alighanem idéztük valakitől a vádakat.

Ha idézték is, nem volt igaz. Vagyis habosítottak. Amivel a jogos kritikát is elhiteltelenítették.

Hatalmas baj, hogy a sajtó elszakadt a tényalapú újságírástól, ezzel elszigeteli egymástól az embereket.

Senki sem tudósít, mindenki keretez, narratívákat állít elő. A két oldal vállvetve hoz létre véleménybuborékokat, amibe mindenki a maga ízlésének és élettapasztalatának megfelelően bevonulhat, és ott már csak az eleve szilárd álláspontját megerősítő információt kap. Totálisan értelmetlen. A médiának vége.

A magyarországi médiának majdnem vége. Jórészt azért, mert Orbán Viktor Nemzeti Együttműködés Rendszere sorra foglalja el a médiumokat.

Engem különösebben nem érdekel, ki, melyik lapot, portált foglalja el, hiszen a sajtó így se, úgy se tudja betölteni kívánatos társadalmi funkcióját.

Az emberek hatvan százalékát kizárólag a kormánymédia éri el, ott meg még a meccsszünetben is migráns- meg Soros- ellenes hirdetés fut. Ez jó?

Ebben a felmérésben nem hiszek. Ma már bárki tájékozódhat az internetről, mondom, jelentőségét veszítette a hagyományos sajtó.

Az se gond, hogy az összes megyei napilap fideszes tulajdonba került?

A nyomtatott sajtó jelentősége különösen zuhan.

Akkor miért kellett megvenni a megyei lapokat?

Azokat kérdezze, akik megvették.

Miért kellett bezárni a Népszabadságot?

Juj, legalább ezt ne! Az ég szerelmére! A Népszabadságot piaci alapon szerezték meg, és a tulajdonával mindenki azt csinál, amit akar. Ha a lap fontos lett volna a magyar baloldalnak, Amerikának, bárkinek, megvásárolhatták volna ők. Miért nem tették? Nem katonai erővel tört be oda a tulajdonos, hanem megvásárolta. Az MSZP pártalapítványa is eladta a részét, hát ne sírjon, hogy más megvette.

Ott tartottunk, hogy a Fideszben nincs belső nyilvánosság. A szélesebb nyilvánosságban azt érte el posztjával, amit szeretett volna?

Pörög a számláló, jönnek a lájkok. Csak azt nem látom, hogy a jobboldalra szavazó célcsoportot találom el, vagy a sebeit nyalogató baloldal örül, hogy lám, még egy fideszes szerint is nekünk van igazunk. Olyasféle hatásban reménykedem, mint a szegény szabólegény az Andersen-féle A király új ruhája című mesében: ha kimondom, hogy a király meztelen, mindenki fellélegzik, beszélni kezd, s jutunk egyről a kettőre.

Orbán király meztelen?

Társadalmi jelenségről írtam, nem személyről. Azt kérdezem a jobboldali közösségtől, hogy jó-e ez így nekünk.

És?

Egyelőre a baloldal véleménye látszik kikristályosodni: rendkívül elutasítóak.

Miből gondolja?

A 444 és a hvg.hu kommentelőinek szövegeiből. Szerintük én egy Fidesz-csicska vagyok.

Minek olvas kommentet?

Miért ne olvasnék?

Az értelmes hozzászólásokat, akad azért az is, elmossa a pártok fizette trollok és a verbális agresszorok mocskolódása.

Nincs bizonyítva, hogy a kommentelők jelentős része pártok fizette ember. Az meg biztosan nem jobbról fizetett kommentár, hogy Fidesz-csicska vagyok.

Kinek áll érdekében hitelteleníteni az önt és az ön Fidesz-kritikáját? Nem a balnak.

Én ilyen duplacsavarral nem számolok. Kapok hálálkodást, gratulációt is Fidesz-szavazóktól, hogy nekik is pont ezek a dilemmáik, és ha a párt nem teszi rendbe a korrupciós dolgot, akkor ők most szavaztak utoljára a a Fideszre.

Önkormányzati képviselőként túl sok hasonló akcióra nem lesz lehetősége. Ezzel az üggyel a háta mögött kizárt, hogy jövőre önt indítja a Fidesz itt, Budafokon.

Csendben elárulom, rég elhatároztam, hogy ez az utolsó ciklusom. Idén húsz éve, hogy ezt csinálom Budafok-Tétényben, előtte 1990 és 1994 között polgármester voltam a XII. kerületben, az SZDSZ és a Fidesz színeiben. 1988 óta foglalkozom politikával, harminc év bőven elég volt. Megkorosodtam, nem vagyok már olyan penge, mint annak idején, szóval kár azon spekulálni, hogy büntetésből legközelebb nem támogatnak.

Mázli.

Micsoda?

Hát hogy a személyes pályaív megfelelő pontján döbbent rá, hogy korrupció, urizálás, feudális tempó mérgezi a Fideszt.

Van, aki azt mondja, korábban kellett volna, más meg azt, hogy később. Sosincs tökéletes időpont.

Miért pont most?

Csak. Most jött el az ideje. Mostanra érett meg bennem. Mostanra váltam képessé megszólalni.

Az orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszere lényegében új rendszerváltás. Az most az ideológia, hogy Orbán elveszi, visszaveszi a tőkét, a „termelőeszközöket”, az állami megrendeléseket a „kommunistáktól” és az őket kiszolgáló liberálisoktól, meg a rajtuk keresztül a privatizációs mutyik révén értékeinket, piacunkat bitorló, a nyereséget az országból kiszivattyúzó külföldiektől. Mellesleg Antall József kormánya is óhajtotta, de elfuserálta a nemzeti burzsoázia létrehozását.

A rendszerváltás idején az átvedlett nomenklatúra jutott lehetőséghez, lopott pénzből megszerezte a gazdasági hatalmat, spontán privatizációval, nyugatiakkal való összejátszással, a hálózatukkal. Ennek tényleg létre kellett hozni az ellensúlyát, ami nem megy a két kezünk szorgalmas munkájával, mert az úgy egy évezredig tart, hanem sajnos csak közpénzből. A demokrácia, a váltópárt létrehozásának lehetősége követelte meg ezt a módszert. A Fidesznek is kell gazdasági háttér. De mi ebben a burzsoáziában a nemzeti? Biztos, hogy a miniszterelnök vején és gyerekkori barátján kell kezdeni a nemzeti burzsoázia létrehozását? És ha már így alakult, a vad idők elmúltak, a pozíciók úgy 2014 óta megvannak, ideje váltani, konszolidálódni.

Egyáltalán kell nekünk nemzeti burzsoázia?

Nem hiszek benne. Simicska is nemzeti burzsoá volt, aztán mi lett belőle: az ellenzék az ő pénzéből kampányolt.

Azzal, hogy valaki a Fidesz ellenzékét támogatja, automatikusan elveszíti nemzeti jellegét?

Nem ezt mondtam. Az mindenesetre tanulságos, hogy valamikor Simicska pénze is közpénz volt, de ez az ellenzéket nem zavarja. Az ellenzéket csak az az eltérített közpénz zavarja, amiből nem az ő kampányát fizetik. A lényeg, hogy hagyjuk végre magunk mögött a zavaros éveket, álljunk át a teljesítményalapú pénzszerzésre. Kezdjük ott, hogy ne térítsük el a közbeszerzéseket.

Kicsit se?

Legföljebb annyira, hogy a magyar kis- és középvállalkozások jussanak némi előnyhöz. Ők a nemzeti burzsoázia, nem az, akire ujjal rámutatunk, hogy fiam, mától te vagy az. Nem látom, hogy a mostani kedvezményezettek annyira visszaadták volna a nemzettől, amit kaptak.

Hejhej.

Hej?

Van az a párnapos videó a váci alpolgármesterrel és barátaival, ahogy összekapaszkodva, középső ujjukat az ég felé fordítva ugrálnak és kiabálják alighanem az ellenzéki politikusoknak, szavazóknak, hogy „egyszerűen senkik vagytok, hej, hej”.

Ez hogy jön ide?

Ugyanabból a mentalitásból nő ki az ilyen bunkóság, mint a baráti nemzeti burzsoázia: csak a Fidesz a magyar, mindenki más ellenség, nem magyar, idegen ügynök. Ahogy Orbán mondta a kampányfinisben: minden választókerületben egy fideszes áll majd szemben egy Soros-zsoldossal. Ebből az attitűdből nem is következhet más, mint hogy minden tulajdont a fideszeseknek, rokonoknak, barátoknak, a falum polgármesterének és a vejkónak.

Ez az ön véleménye, szóhasználata. Én nem szállok be bunkózásba, személyeskedésbe.

Nem? Már megtette, amikor ezt írta: „Rogán Antal, Semjén Zsolt és Kósa Lajos annyira ostobának és kapzsinak bizonyultak, hogy nincs helyük az ország vezetésében.” Több ez személyeskedésnél, bunkóságnál. Merészség.

Elismerem, ezzel a mondattal én is bunkóztam. Az ember nem mindig teljesen következetes. Mentségemre szól, hogy már mielőtt leírtam, komoly erkölcsi aggályaim támadtak a saját indulataimmal kapcsolatban. Meg is kérdeztem egy kereszténydemokrata harcostársat, állíthatok-e ilyet Semjénről, mire azt felelte: kemény szavak, de ha egyszer igaz!

Ez van: de ha egyszer igaz!

Önnek mi a baja Semjénnel, Kósával, Rogánnal?

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként egy másik miniszterelnök-helyettes meghívását bármikor elfogadhatja, de a kormánnyal üzleti kapcsolatban álló vállalkozó meghívását nem. Ami Kósát illeti: egy szélhámosnő bepalizta, megesik az ilyen, de Kósa íratott vele egy nyolcszázmillió forintos ajándékozási szerződést az édesanyja nevére. Amire nem tudom azt mondani, hogy ez nem kapzsiság és nem ostobaság. Rogán pedig hihetetlenül tehetséges vidéki fiú, politikára készen pattant elő Pallas Athéné sisakjából, remekül, nyomdakészen fogalmazott, végtelenül hiteles volt, csodáltam. Aztán történt vele valami. Az számított, hol lakik, kivel lakik, hogyan öltözködik, hogyan helikopterezik, ráadásul folyton javítgatni kellett a vagyonbevallását. Csúnyán odakozmált. Óriási veszteség, de nincs mit tenni.

Ön a Fidesz vezetőire lő, az említett három politikuson keresztül a mögöttük álló Orbán Viktorra. Odabentről nézve ez nehezen értelmezhető másként, minthogy árt a Fidesznek.

Én ártok? Én írattam nyolcszázmilliós ajándékozási szerződést az édesanyámnak? Én hívattam meg magam Svédországba rénszarvast lőni? Hát nem. Nem én ártok. Én csak köztudott ügyeket vetettem fel. Csak olyat írtam le, aminek az igazságában száz százalékig biztos vagyok. Kósa, Semjén és Rogán esetén túl hoztam más példákat is, egyebek mellett a magyarországi Microsoft kirúgott vezetőinek történetét, akiknek azért kellett távozniuk a multicégtől, mert kiderült, állami intézményeknek durván túlárazva adtak el Microsoft termékeket. Mi történt ezt követően? Egyikük Lázár János mellett kapott miniszteri biztosi pozíciót, másikuk a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez került. Milyen racionális és erkölcsös magyarázat van erre? Semmilyen. Ezekkel, magával a dologgal kell foglalkozni s nem velem.

Pokorni Zoltán mondta a Fidesz 2010-es kormányra kerülésekor, hogy aki elsőként nyúl bele a kasszába, annak levágjuk a kezét. Ha beváltotta volna ígéretét, komplett művégtagipar épülhetne erre a piacra.

Hallgatni kellett volna Pokornira.

Ha rá, a volt pártelnökre, alelnökre, miniszterre nem hallgattak, sőt, parkolópályára szorították, önre, a budafok-tétényi önkormányzati képviselőre miért hallgatnának?

Nem minden emberi cselekvés mércéje a siker.

Azt is írja: „A korrupcióban az is szörnyű, hogy a Fidesz és Orbán összes szavazóját és hívét bűntárssá teszi egy olyan bűnben, amit nem követtek el. Ugyanis nincs feltételes szavazás, nem lehet úgy Orbánra és a Fideszre szavazni, hogy rátok szavazok, de csak ha abbahagyjátok a lopást.” Ezek szerint ön is bűntárs. Vagy az volt minimum a posztja megjelenéséig.

Nem kéne rám forgatni a szavaimat. A balosok amúgy is rendre azt vetik a Fidesz-szavazók szemére, hogy „ezeket tartjátok hatalomban?”. Pedig nincs ehhez erkölcsi alapjuk, hiszen ők még most is egy szemkilövetőt akartak hatalomra juttatni.

Gyurcsány sehol nem volt, most miniszterelnök-jelölt. Pártja, a Demokratikus Koalíció listán sovány 5,4 százalékot kapott. Erkölcsről beszélek, ami mindig a szándékhoz kötődik és nem a végeredményhez.

Csak azt mondom, hamis az állítás, miszerint a baloldal Gyurcsányt akarta miniszterelnöknek. Az összes balos számolt azzal, hogy Gyurcsány hatalomra kerül. Ki más? Nem volt azon az oldalon más valódi politikus.

Karácsony Gergely volt az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje.

Karácsonyból soha nem lett volna miniszterelnök. A lényeg az, hogy a szemkilövető a maga kormányzása alatt legalább annyira korrupt volt, mint a Fidesz.

Ezt hogy számolta ki?

Nézzen körül a négyes metróban, s látja, hogy messze a műszaki szükségszerűségen túl költöttek rá pénzt, a lehető legdrágább megoldásokat választották, és még annak egy részét is ellopták. És ott a síkvidéki völgyhíd, a löszdombon átvezető alagút. 2010 előtt visszakérték a kormányzati beruházásokra szánt pénzek húsz százalékát, és még sorolhatnám.

Én is sorolhatnám: kétezer-hétszázmilliárd forint magánnyugdíj-pénztári megtakarítás elvétele, privatizált állami gazdaságok, TAO-pénzes kavarások, az uniós források ön által is ostorozott sajátos felhasználása.

A nyugdíjszámla egy pénzszivattyú volt, ami adósságba döntötte a teljes magyar államháztartást. És a kétezer-hétszázmilliárd nem szabadon felhasználható magánpénz volt, hanem a nyugdíj fedezete. A visszaállamosítás mellett a nyugdíjat is újra az állam garantálta, szóval nem érte kár a leendő nyugdíjasokat. A pénzből pedig az államadósságot csökkentették, elszámoltak vele.

Egyik oldal sem vethet semmit a másik szemére. De az kétségtelen, hogy a hatalmon lévőnek mindig nagyobb a felelőssége.

Ezt mondom: itt az idő szembenézni a kérdéssel, és legalább a nyugat-európai szintre csavarni le a korrupciót.

Csak lecsavarni?

Nem vagyok naiv, nem gondolom megszüntethetőnek a korrupciót, és még csak azt sem gondolom, hogy minden érintettet felelősségre kell vonni. Csak vegyünk vissza, kérem. Legyünk csak annyira korruptak, mint, teszem azt, Ausztria.

A bűntársságnál tartottunk. Aki nem borít, aki nem áll ki a vejkók uralma ellen, az marad bűntárs. Jól értem?

Hát azért ez az állítás ebben a formában nem fedi a valóságot.

Pedig ön ezt táncolja körbe a posztjában. Még idézek: „Tévednek, ha azt hiszik, hogy nyolc év propagandájával ki lehet ölni az emberekből a tisztességes kormányzás, az önzetlen politikusok iránti igényt. Nem, nem lehet. A jobboldali, konzervatív közönségre is elviselhetetlen lelkiismereti terhet rakna, ha tovább folytatódna, ami eddig volt. Örültem a Fidesz győzelmének, de… tartok tőle, hogy a pártban és a kormányban lesznek majd olyanok, akik ezt újabb felhatalmazásnak tekintik az ország megkárosításának a folytatására.” Vagyis bűntárs, aki néma.

Jó, azért ez nem jogi érvényű, hanem erkölcsökről szóló szöveg. Nem tényleges bűntársakról van szó, hanem morális felelősségről. Csupán azt jelzem, hogy aki a Fideszre szavaz, számolnia kell a párt sötét oldalával is. Ezért meg kell szabadulni a sötét oldaltól. Szabadítsuk fel a szavazóinkat! Szabadítsuk fel az országot a nyomás alól!

Azt írja, „új lapot kell nyitni”. Kivel lehet új lapot nyitni, miközben maga Orbán listázza és fenyegeti elszámolással politikai ellenfeleit. A minap az a tényleg köztiszteletben álló Chikán Attila került a fideszes Figyelő feketelistájára, kinek keze alatt közgazdász-generációk nőttek fel, a Fidesz nagyjai közül tanította mások mellett Kósa Lajost, aztán miniszter volt Orbán első kormányában, s csupán annyi a bűne, hogy oktat a Soros-egyetemnek kikiáltott CEU-n. Ön ehhez mit szól?

Orbán szavait kiforgatták... nem az egyszerű választóknak szólt, hanem azoknak, akik a kampányban vétettek az erkölcs és a jog ellen, és politikai vereségre lettek kárhoztatva. A Figyelő pedig nem Orbán szócsöve. És amikor a 444.hu listázta a kormány „talpnyalóit”, annak csak tapsolt a baloldali közönség. Akkor most hagyják a műfelháborodást, ha itt is listáznak...

Arra van válasza, miért csak a választások után állt elő posztjával?

...nem akartam negatívan befolyásolni a párt választási eredményét... nem tartozom a csalódott fideszesek táborához. Az csak egy póz...