Nincs illiberális demokrácia, a Sargentini-jelentés nem elfogult


Ilyen és ezeknek ellentmondó vélemények hangoztak el az EP LIBE bizottságában, amely nyílt vitát folytatott a Magyarországról szóló Sargentini-jelentésről. Szijjártó Péter koncepciós pert és teljes hazugságot emlegetett a jelentéssel szemben. Most alacsonyrezgésszámával szemben Szijjártó most felsrófolta azt, Moales LIBE-elnök rendreutasította a tiszteletlen hangnem miatt.

 

Nincs illiberális demokrácia, hangzott el a LIBE bizottsági ülésén, ahonnan a hvg tudósított, s ahol a magyar helyzetről készült Sargentini-jelentést ismertették, a liberális elvek nélkül kiürül a demokrácia fogalma. Mit tehet meg a demokratikus legitimációval rendelkező hatalom, ez az egyik kérdés - a demokrácia mindig a kisebbségek védelmét is jelenti. „Nem politikai ítéletet akarunk mondani a magyar folyamatokról, ezt a magyar népnek kell megtennie.”

A liberális frakció is elmondja véleményét: nem a magyar nép ellen indul eljárás, hanem az összes EU-s állampolgár alapjogairól van szó. A liberálisok szerint is emberi jogi jogsértések és egyéb szabálytalanságok történtek Magyarországon. Külön kell foglalkozni az álhírekkel, ezeket el kéne kerülni.

A GUE/NGL frakció (baloldali zöldek) is felszólaltak, „első alkalommal vitázunk ilyen jelentésről”, el kell kerülni a politikai feszültségeket, minden egyoldalúságot. Judith Sargentini jelentésíró az Európai Bíróság ítéleteire alapozott, pártatlanul járt el. Nem utal az OLAF-ra a jelentés a korrupciós részben, pedig a hivatal sok visszaélésgyanús ügyet feltárt, a labda a magyar ügyészségi térfélen pattog - Magyarország nem csatlakozott az európai közös ügyészséghez. Sorosozás: a civil szervezetek nem fellebbezhetnek a civiltörvény ellen sehova, emeli ki a vezérszónok. Magyarország számos EU-s kötelezettségét nem teljesíti, de hozzáfér a forrásokhoz, az előnyökhöz kötelezettségek is társulnak, hívja fel a figyelmet.

Szijjártó Péter külügyminiszter reagál az eddig elhangzottakra.

Szijjártó megköszönte angolul, hogy meghívták és beszélhet. Majd magyarra váltva elmondta: „Számos külső szereplő próbált beleszólni a választás kimenetelébe, Brüsszelből is, az ellenzéket segítették. A Fidesz fölényesen nyert, elmondták a magyar emberek, akiket nem tudom, mitől akarják önök megvédeni, mit akarnak. De önöket bántja ez az eredmény”, mondja a bizottsági tagoknak.

Viszont „a magyarok szerepelnek a választási névjegyzékben, önök pedig nem. A magyar ellenzék bevándorláspárti, és az emberek nem őket választották. A kormány nem fogadja el, hogy a multikulturális állam értékesebb lenne, mint a homogén, Magyarország magyar ország marad.

A jelentés minősített hazugsággyűjtemény, koncepciós eljárás kelléke is lehetne”. Ezeket a szavait nagy felzúdulás fogadja.

„Az sem igaz, hogy nincs médiaszabadság. A civileket sem nyomják el, csak azok panaszkodnak, amelyek politizálni akarnak.

Miért titkolóznak most, a civiltörvény miatt? Miért nem akarják elárulni, hogy honnan kapják a forrásaikat”, kérdezi Szijjártó, miközben ezek az adatok mindig is nyilvánosak voltak, tehetjük hozzá.

Az antiszemitizmus vádja pedig teljes hazugság, Szijjártó ezt is visszautasítja. „Felújítjuk a zsinagógákat, megrendezzük a Maccabi Játékokat, és büntetjük a holokauszttagadást. Az EU hiába próbálja a bevándorláspárti Soros-tervet végrehajtani, nem fog sikerülni”, zárja beszédét Szijjártó.

Következtek ezután a reakciók, először a DK-s Niedermüller Péter következett, de Morvai Krisztina is megszólalt.

Niedermüller figyelmeztette Szijjártót, hogy a jelentés nem szólt a választásról. A médiaszabadság helyzetét a legutóbbi Riporterek Határok Nélkül jelentés a 76. helyre sorolta, a korrupciós index is nő. A demokrácia nem arról szól, hogy a politikai ellenfél ellenség, a másként gondolkodókat nem szabad fenyegetni – erről szól ez a jelentés, nem másról.

A sorosozás és civilezés csak ürügy az elnyomás koncentrációjáról, a kormányzati médiakoncentráció pedig szintén véleménydiktatúrát épít, hangzott el egy másik reakcióban. Autoriter rezsim működik ma Magyarországon. A lengyel felszólaló felhívta a figyelmet, hogy a demokrácia nem csak arról szól, hogy megnyerjük a választásokat.

A sorosozás egyszerűen antiszemita retorika, mondta Heinz Becker a Fidesszel közös néppárti LIBE-tag, sok magyar és külföldi zsidót is nagyon zavar.

Szijjártó nem vitázik, hanem propagandát nyom és tisztelet nélkül beszél itt a LIBE-ben, ez riasztó, érkezett a következő reakció.

Gál Kinga fideszes EP-tag is felháborodottan reagált, a jelentés hazugságokkal van tele, elnézéskérést követel a jelentésben foglaltak miatt is, és a bizottsági tagok hozzászólásai miatt, mintha egy közép-afrikai Bantusztánról lenne szó, nem egy uniós tagállamról.

Visszautasította az antiszemitizmus vádját, ez egy koncepciós per része, „önök már eldöntötték, mi lesz a sorsunk”.

Hogyan képviselik Önök azokat, akik nem magukra szavaztak és az utcára vonultak az elmúlt napokban? jött a kérdés a következő reagálótól. A Fidesz propagandagépezete a kormányt és a Fideszt fogja áldozatként láttatni, az EU-t pedig agresszorként. Pedig meg kéne vizsgálni a magyar kormányzat mögötti forrásokat is, mennyi Putyin-pénz van ott? Illiberális demokrácia nincs, az autokrácia. Ha felfele megy a lift, legyünk udvariasak, mert a lift lefele is menni fog.

Járóka Lívia szintén fideszes EP-képviselő arról beszélt, hogy a jelentésben paramilitáris romaellenes atrocitásokról van szó, ez a Gyurcsány-kormány idején történt, nem az Orbán-kormány idején (ebben tévedett, mert a gyöngyöspatai incidens 2011-ben történt, már az Orbán-érában.) Tagadja a szegregáció vádját is. Járókát figyelmeztetik az időtúllépés miatt.

Közösen kell vállalni az EU-s értékeket, nem egy zéró összegű játszmáról van szó, hívta fel a figyelmet egy józanabb bizottsági tag a tárgyilagosabb hozzáállás jelentőségéről. A sorosozás persze hazugság, a 7-es cikkely alapján az eljárás meg fog indulni, és forrásoktól esik el Magyarország és Lengyelország is. Ezért el kéne még egyszer olvasni a jelentést, higgadtan, és nem a magyarok elleni támadásként kéne azt értelmezni.

Két nem LIBE-s képviselő is megszólalhatott.

Morvai Krisztina megköszönte az EU-nak, hogy bármerre jár az ember, „jó érzés magyarnak lenni, mert kiállunk a tömeges migráció ellen, és amerre jár, megköszönik neki mindezt. Miért támadja az EU azt a két országot, amely olyan népszerű? Az EP nem tükrözi a valós európai társadalmi erősorrendet, át kell alakítani az Európai Néppártot”. A végére Morvai is kiabál.

Milan Zver azt mondja, a szlovén kisebbség „a kihalás szélén volt Magyarországon”, de megerősödött, tehát helytelen a magyar kormány elleni támadássorozat.

Ez volt a két nem LIBE-tag egyperces hozzászólása.

Szijjártó Péter reagálhatot az elhangzottakra, de Moraes elnök még megkérdezte előtte, „miért van baja a civilekkel a kormánynak”.

Szijjártó: „ha a magyarokat rágalmazzák, az rendben van, ha a magyar kormány visszaszól, az nincs rendben”.

Ekkor Moraes arra kérte, hogy a rendelkezésére álló 5 percében tartsa fenn az ülés méltóságát, és próbáljon meg olyan nyelvet használni, amely megfelel az Európai Parlamentnek. Válaszoljon konkrét dolgokra.

Szijjártó megsértődött, „úgy látszik, neki nem jár a véleménynyilvánítás szabadsága ebben a teremben. Magyarországnak vitája van Soros Györggyel, de minket nem érdekel Soros György vallása, ezt mások hozták fel ebben a vitában. A magyar ellenzéki kampány nem szólt másról, hogy hogyan egyezzen meg az ellenzék a Jobbikkal, nem a Fidesz egyezkedett vele. A jelentésben foglaltakat a kormány tételról tételre cáfolja, erről dokumentumot is készített. A civilekről ismétli magát: legyenek átláthatók a civilek forrásai, miért kell titkolni, hogy honnan kapják a pénzeket? A kormány pedig nem akarja ellehetetleníteni a civileket, ez a vád nem igaz. Az oktatási szabadság: a CEU-n kívül senki sem panaszkodik a szabályozásra, pedig 20 külföldi egyetem működik Magyarországon”. Megköszönte a részvételt, de nem hajlandó elfogadni, hogy Magyarországot rágalmazzák.

Judith Sargentini is megszólalt, csak ügyrendi kérdésben tehette meg.