Gyerekszáj a gyermeknapról


Minden esztendőben egy nap csak a gyerekeké. Róluk szól minden perc, minden óra. Rengeteg program, lehetőség, játékok, kreatívkodás, állatkerti túrák, vidámság, édesség, kacagás. Hálásak vagyunk, amiért vannak, ők pedig élvezik az ünneplés minden percét.

Hagyd a mesekönyvet olvasatlan,

Itt a helyed, ma egy ilyen nap van!

Így, sokan együtt ünnepeljük a gyereknapot,

Ennek örömére most kiabáljunk egy jó nagyot!

A gyereknap idén azonban nem csupán róluk, hanem a családokról is szólt, a kormány döntése értelmében ugyanis 2018 a családok éve hazánkban, ami a gyakorlatban még több megbecsülést és figyelmet, valamint újabb támogatásokat és kedvezményeket jelent. Több mint hárommilliárd forintot fordít a fiatal tehetségek felkarolására, gondozására a kormány – hangzott el az Új Nemzedék Központ gyereknapi tehetségfesztiválján Budakeszin, a Szilfa-tisztáson. A gyereknap üzenete, hogy minden gyermek biztonságban nőhet fel hazánkban, hogy a kicsik gondtalanul és biztonságban élhessék meg a gyerekkorukat.

Nézegettük az interneten, hogy gyermeknap alkalmából milyen programra vigyem el a lurkókat, több száz lehetőség közül. Szépen kitaláltuk, hogy állatkertbe megyünk, mert amúgy is imádjuk, de ilyenkor plusz programokkal színesítik a napot, látványetetések, állatbemutatók, kreatív programok várják a kicsiket. Közben fagyizhatnánk egyet, jó idő lesz, és persze azt is imádjuk. Brunó, Maxika, Réka, Lola és Gergő is! Az állatok tekintetében egyöntetű a vélemény itthon, sosem lehet őket megunni, mindig izgalmas, mindig érdekes. Általában minden döntést együtt hozunk meg, ezért összehívtam a „családi bizottságot” és megkérdeztem az érintetteket külön-külön, mihez lenne kedvük, vagy egyáltalán mit jelent számukra a gyereknap. Íme a válaszok:

 „Mehetünk állatkertbe. Vagy inkább mégse. Ez a gyereknap nem? Ilyenkor mindent csinálhatunk ugye? Azért van gyereknap mert ilyenkor bármit megtehetünk. Nincs annyi gond aznap, mert lehet játszani az iskolában, ugrálóváraztunk is. Pizzát ettünk, fagyit kaptunk, csak csuda jó dolgokat. Olyan nap mintha egy mesébe csöppenénk, és minden kívánságunk teljesülne.

- Akkor most itthon is gyereknap van?

„Jaj, de jó, akkor partizzunk. Vegyünk gyerekpezsgőt és ünnepeljünk , táncoljunk. Mondjuk azt eddig is szoktunk” - nagyon nevet.

„De tudod mit Anya? Én igazából nem akarok állatkertbe menni. Mert csak együtt akarok bohóckodni veletek. Ahhoz nem kell állatkert, mert itthon is tudunk. Énekelni szeretnék és kint játszani veletek az udvaron. Süthetünk is tábortűznél? Akkor miért jutott egyáltalán eszedbe az állatkert? Anya, néha nagyon nem értelek...”

„Miért kérdezel ilyet, hogy mit jelent nekem a gyereknap? Miért te nem tudod? Hát az mikor egész nap csak vidámság van és játszani lehet, amit csak akarunk. Együtt. Ez a lényeg Anya, hogy együtt legyünk. Te ezt tényleg nem tudtad?”

Állatkert? „Szeretek odajárni, tudod Anya ott láttuk azt a kis gorillát, milyen édes volt! Úgy csüngött az anyujákán, és mikor vitte őt, akkor kinyújtotta a kis kezét, hogy letépje a füvet! Jaj, de aranyos volt! Anya én is így csüngtem rajtad? Én is mindig az öledben voltam? Most is szeretek az öledben lenni. Milyen jó lehet gorillának lenni, nekik nem kell iskolába menni és addig is együtt lehetnek az anyukájukkal. Anya, te is cipelj engem úgy. mint a gorilla anya a kicsinyét! (Mondom neki, hogy te már több mint 30 kiló vagy Kisfiam...) Anya, a gorilla se válogat! De amúgy miért akarsz elmenni? Nem jó neked itthon? Szerintem itt a szeretet a lényeg Anya. Az, hogy mind együtt csináljunk valamit, ami jó. Én nem akarok sok ember között ünnepelni. Csak veletek akarok lenni.”

Tábortűz? „Aaazt akarom! Maxi: Anya süthetünk valamit? És teszel be zenét, ahogy szoktunk? Mikor kezdjük? Most?”

„Mi az a gyereknap? Ilyenkor születnek a gyerekek?”

(Elmondom neki, hogy a gyereknap arról szól, hogy Titeket, gyerekeket ünnepelünk. Azt, hogy vagytok Nekünk és színesebbé teszitek az életünket!)

Mit akarok csinálni? Focizni. De akkor ezen a napon nem is születnek gyerekek? "

„Mit jelent? Boldogságot, szabadságot. Meg ilyenkor ti felnőttek mindig kedvesek vagytok. (Na, ezen megütköztem, kérdezem, hogy egyébként nem?) Ja de... De most ilyenkor mindenki kedvesebb. Az utcán, az iskolában is.”

Kicsi kitérő a hétköznapokból. De nem tudom. Mert végülis minden nap azt csinálhatunk, amit szeretünk. Úgyhogy igazából minden nap gyereknap.

Állatkert? „Szuper ötlet, de itthon is jó lenni a saját „állatkertünkben”. Grillezzünk inkább. Rakok tüzet, Anya kérlek, ne menjünk sehova. Tudod mit? Tegyél be zenét, ahogy szoktunk és énekeljünk a tűz mellett. Ezt szeretném. Lehet?

De Anya, te mit szeretnél? Mert azt ugye tudod, hogy nem lenne ma nekünk gyereknap, ha te nem lennél. Ha te nem lennél mi sem lennénk. Főleg nem így együtt.”

Azt hiszem eldőlt. Ma itthon, együtt tábortűz mellett, zenével, sütögetéssel ünnepeljük a gyereknapot. Maxi sem lázad ellene, bár a program lehetőségek közül azt hiszem őt a fagyizás érdekelné leginkább. De az sem marad el.

Sokféle válaszra számítottam, sok-sok program lehetőségre, kinek éppen mihez van kedve. Egy dologra nem. Hogy nekik itthon is ennyire jó, és ennyire fontos az, hogy csak mi EGYÜTT.

Nem volt olyan, hogy játékot kérek, vagy édességet akarok, lufit szeretnék, vattacukrot és vegyél nekem, de most azonnal. „Együtt. Ez a lényeg Anya, hogy együtt legyünk. Te ezt tényleg nem tudtad?” De most már tudom. És boldog vagyok. Nagyon boldog.”

Legyen most minden nap csakis a mi napunk,

Énekeljük hangosan: együtt vagyunk!

Reggelente majd mindig vidáman ébredünk,

Még egyszer, most hangosabban: együtt leszünk!