Az a magyar, akinek fáj Trianon


Szögezte le Galambos István történész, a Történelmi Ismeretterjesztő Társulat Egyesület elnöke az M1 aktuális csatornán. A történész a június 4-i nemzeti összetartozás napja alkalmából elmondta, Mohács óta nem történt olyan tragédia a magyar nemzet életében, mint a trianoni döntés, amelyet nem lehet elfelejteni!

 

Az európai vezetőknek politikai igazodási ponttá kellene tenniük azt, hogy a magyar nemzet Trianon áldozata. Itt az ideje, hogy a szomszédjaink, Európa vezetői kimondják, elismerjék és politikájuk igazodási pontjává tegyék, hogy a magyarság, a magyar nemzet Trianonnak áldozata, nem pedig előidézője, és nem az elkövetője.

„Nincs, ami csillapítaná a Trianon okozta seblázat. ám a csonkításnál nagyobb tragédia, hogy a műveltségétől, igaz történelmétől (tudatától) megfosztott nemzet nem csupán önazonosságát veszti el, hanem emberi tartását is, majd emberiességét, és végül emberségét.” (Fazekas István)

Galambos István szerint azt egyetlen nemzettől sem lehet elvitatni, hogy saját országot szeretne magának, és 1918-ban Magyarországnak meg kellett volna védenie határait, ki kellett volna állnia a nemzeti törekvésekért. A Károlyi-kormánynak felelőssége van ebben, hiszen kezdetben másodrangú kérdésként kezelte a határok ügyét. Ugyanakkor az első világháború frontjairól visszatérő magyar katonákban sem bízott az akkori kormány, mert nagyon erős volt a bolsevista agitáció a körükben.