A Fidesz betiltaná a hajléktalanságot


Mi is. És minden igényes magyar, budapesti polgár is betiltaná. Fittyet hányva az álliberális, szadeszes, sorosista pszeudo demokratákra! E téren – elsősorban a bel- és külföldi turizmus számára kifejezetten romboló, destruktív jelenség a bűzös, koszos, gusztustalan, mocsokban fetrengők látványa. Elriasztja a tömegközlekedőket, nem beszélve a turistákról, a turizmus bevételeiről!

A kormány 2011-ben már egyszer megpróbálta betiltani a hajléktalanságot, akkor a szabálysértési törvényt módosították, ami szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. Ezt az Alkotmánybíróság 2012-ben megsemmisítette és alkotmányellenesnek nyilvánította. Ezután a Fővárosi Önkormányzat hozott egy olyan rendeletet, ami kimondta, hogy „az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül" – ezt a Kúria semmisítette meg 2014-ben.

Legutóbb, 2016-ban szintén az Alkotmánybíróság kaszált el egy hajléktalanellenes rendeletet, amit Kaposvár hozott. A város látszólag nem a hajléktalanságot akarta büntetni, hanem csak azt, ha valakik az ingóságaikat a közterületen tárolják. A kreatív rendeletalkotást azonban így is megtiltották nekik. Miért is? Ezen döntéshozóknak tetszik a közegészségügyileg káros, veszélyes, orrfacsaró bűz, köztisztaságellenes rongyok, émelyítő paplanok, mocskos dobozok látványa? Nem fontosabb a tisztes többség közrend s köztisztaság iránti igénye?!

Egyszerű példákkal idézhetünk: közép-európai fővárosok, nagyvárosok nem tűrik ezt el. Prágában pl. fekete, szerzetesire emlékeztető „egyenruhában” lehet (tisztán és nem tolakódóan) kéregetni! Madeira-szigetén nem mehet be a turistaövezetbe a hajléktalan, a kéregető stb. (nem is azért megyünk ilyen helyekre, hogy hajléktalanlátvány, bűz fogadjon! Az álliberális megengedő magatartásnak nincs helye, a turista bevételek fontosabbak! Mellesleg ebből jut a hajléktalanság kezelésére is. Miért nincs több hajléktalan-szálláshely, ún. munkásszálló, közfürdő, közétkezde etc.? Mondjuk stadion, profi focisták nélküli focializmus, kisvasút, dísztérkövezés, 1 faluban 11 kilátó, űrállomás, üveghíd, pesthidegkúti klebelsbergi kastély/múzeum és Kárpát-medencei – szintúgy Klebelsberg Kuno-i közoktatás-közművelődés helyetti luxusrendezvények s más haveri mutyizmus helyett!

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely. Joga van a közterületen tartózkodni? Igen, s ehhez hozzájárulhat munkával, tisztasági és rend iránti igénnyel!

Az újonnan a parlamentbe jutott Bajkai István sajtótájékoztatóján elmondta: több évtizedes jelenség a fővárosban, hogy sokan életvitelszerűen közterületeken laknak. Szerinte ez nemcsak közbiztonsági, közegészségügyi okokból, hanem a városi élet szempontjából is nehézségeket jelent. Mindenki számára biztosított szálláshely, ezért kérik a kormányt, hogy ez a téma legyen része az alkotmánymódosításnak. Mint az Orbán családnak korábban ügyvédként is dolgozó Bajkai mondta, az állam és az önkormányzatok kiterjedt támogatási rendszerrel rendelkeznek arra, hogy átmenetileg szállást biztosítsanak azoknak, akiknek a lakhatása ellehetetlenült, vagy nehéz élethelyzetbe kerültek. Ennek kapcsán jelezte azt is, hogy a közmunkaprogramban mindenki részt vehet, hogy magáról, szállásáról gondoskodni tudjon. Bajkai érveit azzal támasztotta alá, hogy nagyon sokak számára Budapest nemcsak egyszerűen otthon, de Magyarország – és a Kárpát-medence – szellemi, gazdasági, kulturális központja.

Az kétségkívül igaz (számos hírportál, így indexes is írta - , hogy hiába papolnak politikusoknak látszó személyek a minden hajléktalannak biztosított ellátásról, mert a tények ezt a hamis állítást is cáfolják: 30 ezernyi szállás nélkülire jut hozzávetőlegesen tízezer férőhely, és a hajléktalanságra fordított erőforrásoknál hatványozottan jelentkezik a budapesti vízfej problémája, holott több vidéki városban rosszabb a helyzet. A legnagyobb baj, hogy nincs út a hajléktalanlétből a bérlőlétbe, és ezt a lépcsőt egyelőre szinte kizárólag kicsi civil szervezetek próbálják megteremteni. Május elsejével ismét lejárt a kilakoltatási moratórium, újabb tízezrek kerülhetnek az utcára. Legalább húszezerrel több a hajléktalan, mint amennyi szállás. A helyzet nem is Budapesten a legdurvább, vidéken még rosszabb. Állandó a tűzoltás, a tartós megoldáshoz jóval több pénz, pontosabban közszálláshely, közétkeztetés és közfürdő kellene. No és ott a híres közmunkaprogram! Meg a lózung: senkit nem hagyunk az út szélén! Miközben egész térségekben mérhetetlen mélyszegénység uralkodik, némely régiókba a közhivatalnokok, de még a rend őrei sem merészkednek be! Hol van itt, ilyenkor a kormányzati kézzelfogható jelenlét, problémamegoldás? A szegényembernek nincs hely a nap alatt? Nem ismerik a talleyrandi mondást, miszerint legveszélyesebb forradalom a korgó gyomor?!