Kütyük nélkül klassz nyári tippek csajoknak, srácoknak


Emlékszünk arra, hogy gyerekkorunkban mennyi élményben volt részünk nyaranta?! Kiváltképp egy – nagymamás-nagypapás, keresztszülőknél, nagynéniknél-nagybácsiknál, vidéki rokonoknál és/vagy balatoni, erdélyi-székelyföldi faluban, ami nyáron kész paradicsom volt! Az amúgy üres utcák ilyenkor megteltek nyaralókkal, és a gyerekekkel nagyon sokat bandáztunk.

 

Már ébredés után, reggel a szomszédban lakó barátokkal, barátnőkkel találkoztunk vagy náluk vagy nálunk. Elvégeztük az aznapra kiadott feladatokat, segítettünk egymásnak, hogy több idő jusson a játékra. Miután végeztünk a teendőkkel, nekiálltunk társasjátékozni, kártyacsatákat vívtunk vagy kint az udvaron homokvárat építettünk, felmásztunk a cseresznye- vagy meggyfára és órákig képesek voltunk rajta maradni. Külön kalandot, izgalmat nyújtott a folyó- vagy tópart: pancsolás, pecázás órákon át… „Bámultuk sokat a kis csajokat, így éltünk boldog napokat…” Persze ők meg minket, mert az érdeklődés akkor érdekes, ha kölcsönös, még a „kóstolgatás” szintjén is.

Aztán estefelé indult be az igazi élet. Minden gyerek kint volt az utcán és tollasoztunk, labdáztunk, bringáztunk vagy csak bújócskáztunk. Általában akkor mentünk be, ha már besötétedett.

Természetesen sokszor lementünk a tóra is fürdeni, szóval helyben megvolt a nyaralás.

Annyira sajnálhatjuk a mai gyerekeket, mert egy csomó ilyen élményből kimaradnak. Szívesebben nyomkodják a telefonjukat vagy játszanak a számítógépen. Ha éppen nincs a kezükben semmi, akkor unatkoznak. Érdekes, mi soha nem unatkoztunk.

Az eltiltás nem megoldás, de jó, ha kereteket szabunk nyáron is a kütyüzésnek.

A mai gyerekek is hajlamosak belefeledkezni a telefonozásba, de szerencsére azért, ha víz közelében vannak, akkor inkább azt választják, és a nagyszülőknél erre szerencsére van lehetőségük. Családi nyaralás alatt is elrakjuk a kütyüket és kicsit ők is ízelítőt kapnak azokból az élményekből, amit én vagy mi korosztályunk átélt a régi szép időkben.

Van egy kedvenc kempingünk Rab szigetén, ahová évek óta járunk csapatban, és a gyerekek teljesen kiismerik már magukat, így van lehetőség némi önállóság tanulására is. Tavaly azt találtuk ki, hogy pirospontokért cserébe feladatokat lehetett a felnőttek helyett elvégezni és ha összegyűlt 10 pirospont, be lehetett váltani ajándékra. Ilyen lelkesedést még soha nem tapasztaltam. Szinte azon vesztek össze, hogy ki csinálhatja meg a feladatot. Mindenki jól járt, mi is végre pihenhettünk kicsit, ők meg egy-két aprósággal térhettek haza.

Összességében azt kell, hogy mondjuk, megéri a fáradtságot, ha néha a sarkunkra állunk a kütyüzéssel kapcsolatban, mert a valódi társas élmények sokkal többet érnek és adnak, mint több óra játék egyedül a gép előtt. Ha csak párat kipróbáltok a gyerekekkel, akkor már sokat tettetek azért, hogy tartalmasan, élményekben gazdagon töltsék a nyarat.