Ez ám a bizonyítvány! Egymillióhoz közelít a külföldre vándorolt honfitársaik száma


És nem akármilyen egymillióról van szó! A legvállalkozóbb szellemű, legkreatívabb, legképzettebb fiatal, életerős fiatalokról, akik, akik képesek volnának akár hazánk ugyancsak leromlott állapotának újraépítésére is! Tehát Trianon-mentőkről beszélünk! Egy valóban új Magyarhon fiairól!

 

Bár 2016-ban csökkent kicsit az üteme, továbbra is folyamatos az elvándorlás Magyarországról – derül ki az OECD adatait idéző Portfolio cikkéből. Újabb becslés érkezett a külföldre vándorolt magyarok számáról: az OECD most megjelent adatai szerint az egymilliót közelítheti azok száma, akik hosszabb-rövidebb ideig külföldre vándoroltak – írja a portál. Az OECD szerint 2016-ban 85 ezren vándoroltak el az egy évvel korábbi 99 ezer után, a 15%-os visszaesés egy része a Brexitnek volt betudható.

Ha viszont hosszabb távon vizsgáljuk a tendenciákat, már jóval szomorúbb számokat kapunk: a szervezet adatai alapján 2006-15 között évente átlagosan 65 ezer magyar próbált szerencsét külföldön. A portál szerint emellett a 2004-es EU-csatlakozásunk utáni két évben is megindulhattak már sokan: ha erre az időszakra is csak "átlagos" kivándorlást veszünk alapul, akkor 780 ezernél járunk. Ehhez jön a 2016-os 85 ezer, és a 2017-es egyelőre nem ismert szám. Így összességében majdnem biztos, hogy 900 ezer felett van már azoknak a száma, akik 2014 óta hosszabb-rövidebb ideig elvándoroltak külföldre – írták.

A visszatérésről szóló adatokat már nem ennyire egyszerű nyomon követni. Ráadásul ha valaki a külföldi statisztikából kikerül, akkor az még korántsem biztos, hogy hazatért, hiszen közben kereshetett akár más célországot is.

A Portfolio azt írja, a fenti csaknem egymillió magyar jelentős része ezért könnyen lehet, hogy visszatért már Magyarországra, ez pedig alátámasztja azt a korábbi becslést, miszerint jelenleg 650-800 ezer körül lehet az Európában élő magyarok száma. No, erre varrjál gombot, "nemzetgyarapító magánhasznú, "nemzeti középosztályt" (s azt megtestesítő stadion-kisvasút-kastély-velneszközpont építő", családi-haveri kft.!" Előbb-utóbb ez kifúj, aztán jön a kilatók, meglátók közössége, amely leépít minden lelátót a jobb meg- és kilátás érdekében. Már ha lesz még kinek s minek...