Tarlós: Amíg polgármester vagyok, ilyen formában nem lesz többet Air Race


Azaz Vörös Bika Légi Verseny! Tarlós István elnézést kért a budapestiektől a hétvégi műrepülőverseny miatt és bejelentette, amíg ő a főpolgármester, nem lesz többé ilyen verseny a belvárosban. Elképesztő zűrzavar, panasz, káros jelenség jellemezte e "műbalhét", akárcsak a Bp Pride. Hogy a verseny a proliság csimborasszója (az!), netán épp nemzeti büszkeségünk (nem az!), azt mindenki döntse el maga. szorítkozzunk most az adatokra. Fülsíketítő berregés garasokért! Most megint milliárdok úsztak el országos ordenáré ostobaságra. Az LMP följelentést tett. Petíciót indított: www.helyiugyek.hu

 

Véget ért hazánk, egyik legmegosztóbb rendezvénye, a Red Bull Air Race (barátoknak csak Vörös Bika Légi Verseny), Kerényi Miklós Gábor hatalmas ölévé változott a fővárosi égbolt, csak úgy pördülnek az R-hangzók naphosszat". – tesz telitalálatot az alfahir. Hogy a verseny a proliság csimborasszója, netán épp nemzeti büszkeségünk, azt mindenki döntse el maga.

Budapesti polgár véleményei: A Dunaparton lakunk és már előkészületek miatt (is) 3 hete pokol az életünk! Lezárják az utakat, nem tudunk közlekedni, ki vagyunk tiltva a saját élőhelyükről. Ez a rendezvény hangszennyező, környezetszennyező, és veszélyes!!! Egyetlen másodpercnyi hiba, és tragédiába fulladhat, - nem kéne megvárni, hogy így legyen! Egy repülős gyorsasági versenyt nem lenne szabad belvárosban, lakóépületek és sokezer ember feje fölé szervezni! NEM akarunk több RED BULL AIR RACE-t Budapestre!

"– Utálom!

– De miért?

– Azért mert sz**rt-húgyért kibérelték az egész környéket, és egyszerűen iszonyatos zaj van. És félek, hogy egyszer csak lerombolják a Lánchidat. Én ellene vagyok!"

Őszintén bízom benne, hogy a pride (értsd: b...felvonulás) okozta forgalomelterelések, hangzavar, gusztustalan riszálás okozta erkölcsi szennyezés, nemi zűrzavar is okoz majd akkora gondot Gy.N. Erzsébet képv. asszonynak (aki többek között anno állítólag behozta, most kitiltatja a repülő bemutatót), hogy közben fog járni a főpolgármesternél annak érdekében, hogy örökre tiltsák ki ezet a "szivárványokat" a magyar fővárosból. :))

Jön a választás ugyebár, Tarlós bejelentkezett, azért vette most észre, hogy botrány és zűrzavar volt a hétvégén a városban a Red Bull Air Race miatt. Csakhát, eddig is ő volt a főpolgármester, de eddig le se szarta a zajt a zűrzavart, a választás közeledtével érzékenyebb lett.

Ez volt a legfontosabb? Nem elfogultság okán kérdem, mert egyet sem néztem meg és az elnevezése sem szimpatikus. De ez mégis csak egy látványos valami volt, főleg az érdeklődőknek. Volt „kis” zaj is, viszont nem tartott napokig. És akkor ott van a buzifelvonulás, amire a budapestiek kb. 99%-a nem kíváncsi sőt utálja! Látványnak az is nevezhető bár nem kissé undorkeltő, viszont egy hónapig nézegethetjük a farbatolós fiúkat és a hozzájuk tartozó félidióta kinézetű futóbolondokat. Nem más ez, mint a legerkölcstelenebb deviancia nyilvános tobzódása. Kedves Tarlós úr! Ilyet lehet csinálni a pestiekkel?

Nos, azok a bizonyos számok: ahogy az Index már korábban megírta, hogy a három hétig tartó területlezárás a Bem rakparton 100 millió forint helyett csak 12,9 millió forintba kerül a szervezőknek. Az Átlátszó arról számolt be, hogy a versenyt szervező Hungaroring Zrt. 2018 és 2020 között évi legfeljebb 6 millió euró, vagyis 2 milliárd forint közpénzt költhet el a rendezvényre. (És ha már energiaital: a kormány ezzel pont a magyar Hell külföldi konkurenciáját tolja meg közpénzből, de mindegy.) A forgalmi változásokról és lezárásokról pedig olyan hosszú kisregényt tett közzé a BKK, hogy azalatt még Besenyei Péter is át tudna repülni. – foglalta össze az alfahir a múlt hét végi országos orbitális ordenáréságot. (A Red Bull Air Race 2003 óta forgatja föl a világ nagyvárosainak hétvégéit.)

Az Átlátszó egyik jogásza a versennyel kapcsolatban azt írta, hogy „…még a legjobbat feltételezve is nehéz azonosítani közérdekű célt, de az azért még így sem mindennapi, hogy egy ugyan ma már globális látványosságként lebonyolított, ám továbbra is elsősorban egyetlen energiaital-gyártó gazdasági promócióját szolgáló versenysorozat megrendezésére költenek évente majdnem 2 milliárd forintot az adófizetők pénzéből.”

Ezt a fölforgatást, milliárdos svindlit tette most szóvá Tarlós István. A főpolgármester keskeny nyomtávon közlekedő kreatív elgondolása és cselekményei közé kell sorolnunk ezt a közbalhét, akárcsak a hajléktalanság köztéri eltüntetését köz- vagy munkásszállásokkal, köz- vagy normális munkák biztosításával (azaz a fővárosi ergonómiai, egészségügyi, közbiztonsági színvonalának, a turizmus-bevételek növelésével).

Az viszont kétségtelen tény, hogy azzal védekezni, hogy az állami rendezvényre adtak ingyenességet, egyszerű svindli - jelentette ki Tarlós István, hozzátéve, a korabeli iratokból egyértelműen kiderül, hogy a Red Bull Air Race-t „beszuszakolták” az ingyenes állami rendezvénybe. A főpolgármester hangsúlyozta: ettől függetlenül azért, ami Budapesten történik a főpolgármestersége alatt, neki kell vállalnia a politikai felelősséget. Hozzátette: „elég botrány és zűrzavar” volt az elmúlt napokban a fővárosban a műrepülőverseny miatt, a zajszennyezés és a közlekedési változások okán, ezért elnézést kér a fővárosiaktól. Leszögezte: amíg ő a főpolgármester, addig „ilyen botrányos zűrzavar nem fordulhat elő a városban”.

 Tarlós szerint olyan sok panasz érkezett a zajra, és a szervezők olyan nagy közterületet foglaltak el hosszú időre, hogy „akármilyen sikeres ez a rendezvény, ilyet nem lehet a budapestiekkel csinálni”. Jelezte, magához fogja vonni a jövőben a kérdést, „és ez ilyen formában nem történhet meg többet”.

A főpolgármester a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt: mindenekelőtt az engedélyezés és a forgalomszervezés körül érzékelhető „botrányos zűrzavar” miatt vonja magához a kérdést. „Nagyon nagy területet foglaltak el nagyon hosszú időre, ez a főleg az észak-déli irányú budai közlekedésben a vártnál nagyobb zavarokat idézett elő” - mondta. Azon fölvetésre, elképzelhető-e, hogy a jövőben nem a parlamenttől „karnyújtásnyira” rendezik meg a versenyt, kifejtette: ez sem elképzelhetetlen. „Az én gondolkodásom eljutott idáig, fogunk erről beszélni”. Hozzáfűzte: „nem nagyon tudja pártolni” azt, hogy a hétvégihez hasonló módon valósuljon meg a verseny.

Tarlós már korábban jelezte, hogy nem ért egyet azzal, hogy a Red Bull Air Race területhasználati engedélyének kérdése nem került a fővárosi közgyűlés elé, és arról a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság döntött. Ez a bizottság állapította meg, hogy a szokásos területhasználati díj 10 százalékáért lehetett megrendezni a budapestiek életét napokra megnyomorító, sportértékkel nem nagyon bíró szörnyűséget a főváros közepén. 

Az LMP följelentette a fővárost a Red Bull Air Race miatt

Az állam 1,9 milliárd forintos támogatást ad a Red Bull Air Race nevű versenyre: Európa egyik legértékesebb területéért viszont csak 13 millió forintos területhasználati díjat fizet a cég, írja a párt közleményében. Az LMP szerint ez kimeríti a hűtlen kezelést, ezért feljelentést tesz a főváros vezetése ellen.

Az LMP álláspontja az, hogy véget kell vetni annak a fideszes városvezetés előtt is meglévő felháborító gyakorlatnak, hogy döbbenetes mértékű állami közpénztámogatás mellett, fillérekért sajátítják ki Európa egyik legértékesebb területét (hűtlen kezelés!) egy olyan kiemelten környezetszennyező és életveszélyes versenyhez, amely több napra megkeseríti a budapestiek életét, továbbá ellehetetleníti a fővárosi közlekedést. A párt éppen azért indított online petíciót a helyiugyek.hu portálon, hogy tiltsák ki a Belvárosból a Red Bull Air Race-t.

Az LMP álláspontja szerint a főváros vezetése ténylegesen, pénzügyileg is megkárosítja az adófizetőket, hiszen a többmilliárdos állami támogatás mellett a versenyt szervező cégnek a valódi értéknél elképesztően aránytalanul kevesebbet kellett fizetnie.

Ezért az LMP hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz, egyben fölszólítja Tarlós István főpolgármestert: haladéktalanul intézkedjen, hogy a Red Bull Air Race-t a jövőben ne a Belvárosban rendezzék meg.

A versenyre továbbra is áramlanak azonban a közpénzmilliárdok: a kormány 2016-os határozata szerint 2018 és 2020 között még évi 2 milliárd forint közpénzt költhet a Red Bull Air Race Budapesten való megrendezésére.

A Red Bull Air Race nem került mindig milliárdokba az adófizetőknek. Volt olyan, amikor ingyen repkedtek a gépek Budapest felett. Ennek a hazafiatlan állapotnak 2010-ben vetettek véget... Akkora a Nemzeti Közlekedési Hatóság határozatában utasította el a Red Bull Air Race Világbajnokság 2010-es magyarországi futamának megrendezéséhez szükséges, légtér kijelölésére vonatkozó kérelmet. A döntést azzal indokolták, hogy a rendezvény közrendvédelmi, közbiztonsági, tűz- és vagyonvédelmi szempontból is túlságosan kockázatos. Ezt követően 2015-től hozták vissza, de ahogy írtuk, már nem ingyen használhatta a sorozat a Duna fölötti területet, hanem a főváros szurkolt le évi 6 millió eurót a Red Bull Air Race rendezői számára. 2003-2009 között megrendezett repülőversenynek nem volt költségvetési vonzata.

2010-ig az MSZP-SZDSZ-es ún. városvezetés ingyér' adta oda a "vörös bika rendezési jogát s bagó pénzt (sem) kért

Tarlós István a Főpolgármesteri Hivatal által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Gy. Németh Erzsébet DK-s fővárosi képviselőnek a mostani rendezvénnyel kapcsolatos bizottsági határozatot „durván bíráló, a főpolgármestert és a Városházát támadó, ismételt nyilatkozataira” reagált.

Az ellenzéki képviselő korábban azt mondta: a főváros vezetése idén is „aprópénzért”, mindössze 13 millió forintért adja oda a közterületeket a verseny rendezőinek. A DK egyúttal felszólította Budapest vezetését, hogy a zajszennyezés miatt a Red Bull Air Race szervezőivel fizettessen fájdalomdíjat a verseny környékén élőknek.

Tarlós István közleményében ismertette azokat a határozatokat, amelyek szerint 2004 és 2009 közötti, Demszky Gábor főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet (2000-2006-ig) szocialista frakcióvezető városirányítása idején a Várostervezési és Városképvédelmi Bizottság díjmentesen adott közterület-használati engedélyt a műrepülőversenyhez.

Kitért arra is: a rendelkezésre álló iratok alapján (Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter levele) megállapítható, hogy a Red Bull Air Race versenyt az augusztus 20-i állami ünnepség részeként rendezték meg. A MeH az általa lefoglalt területeket átengedte használatra a versenyt lebonyolító cégnek.

A főpolgármester megjegyezte: a lebonyolítás annyira problémás volt, hogy a fővárosi önkormányzat vizsgálatot indított az ügyben, hogy tisztázza az általa engedélyezett közterület-használat körülményeit.

Azt írták: felmerült a többi közt, hogy a Lánchídon és a Duna-partokon a közterületi reklámokat engedély nélkül helyezték el, illetve a hangszórókon promóciós anyagokat sugároztak. 2010 márciusában a Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság megállapította, hogy a MeH a fővárosi tulajdonú területeket jogosulatlanul használta reklámozásra és adta tovább vendéglátó-ipari tevékenység folytatására.