A legnyáribb étel: cukkinis lecsó virslivel


Lecsót bármikor ehetünk, és szoktunk is, mivel az egyik legegyszerűbb ételek egyike. Hála a korszerű élelmiszeriparnak, lecsó nem akkor van, amikor érik a paradicsom meg a paprika, hanem amikor leemeljük a polcról a lecsós üveget. A cukkiniszezon viszont határozottan feldobja ezt a lehetőséget, főzzél lecsót cukkinivel, és húsz perc alatt kész is az ebéd, vagy vacsora!

 

A cukkinis lecsó olyan friss, nyári étel, hogy az ember legszívesebben azonnal fürdőgatyára vetkőzne, és beállna a kerti slag alá, mint gyerekkorában. Természetesen a magyar cukkinis lecsó nem tévesztendő össze a francia unokatesójával, a ratatouille-jal, ami a maga nemében kellemes étel, de hát a Földnek erről a szegletéről könnyű belátni, a lecsó, az füstölt szalonna zsíron indul, nem olívaolajon.

A paradicsomon és a paprikán kívül csak a szezonnak köszönhetően teszünk a lecsóba cukkinit, viszont, ahogy tapasztalni is fogjátok, mindenképpen jót tesz az ízének és az állagának is. Fűszerezni különösebben nem kell, a hagyma és a fokhagyma elintézi, amit kell.

Virslivel az igazi!

A cukkinis lecsóhoz nem megy a tojás. Fájdalom, erről le kell mondani (bár, igazad van, a saját cukkinis lecsódba azt teszel, amit te akarsz), a virsli viszont remekül kiegészíti. Szerintem barna rozskenyérrel az igazi, de van, aki a fehérkenyérre esküszik. Szerinted melyikkel jobb?

Elkészítési idő:

Előkészítés: 10 perc

Sütés / főzés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 2

Hozzávalók:

lecsó 1 üveg

füstölt szalonna 1 nagy szelet

hagyma 1 közepes fej

cukkini 1 kisebb darab

virsli (koktél) 8 darab

fokhagyma 2 gerezd

só, bors 1 ízlés szerint

Leírás: a szalonnát kis kockákra vágjuk, és elkezdjük kisütni a zsírját; közben felvágjuk a hagymát, szintén kis kockákra. Rádobjuk a szalonnazsírra. Ha nem találjuk elégnek a zsiradékot, tehetünk hozzá még olajat. Felvágjuk a cukkinit. Ha nagyobb, és nem olyan friss, akkor előbb meghámozzuk, és kikaparjuk a magját is. Amikor a hagyma üvegesre dinsztelődött, hozzáöntjük a lecsót, és beletesszük a cukkinit. Rányomjuk a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve hagyjuk rotyogni. Amikor a cukkini megpuhult, kész is van. Hozzáadjuk a virsliket, még egy pár percig hagyjuk, ahogy hozzámelegedjen, és kész is vagyunk.