193. ANNA-BÁL PRÍMÁSVERSENYE


17-én 15 órakor kezdődik a 193. Anna-bál Prímásversenye a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. Az idei versenyre tíz fiatal muzsikus jelentkezett, a versenyzők Magyarországról, Szlovákiából és a Vajdaságból érkeznek. A legjobb prímás 1 millió forint pénzjutalomban részedül. 

A prímásversenyen egy kötelező és egy szabadon választott versenyprogramban mutatják meg tehetségüket a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök. A kötelező versenyszámban felső-Tisza-vidéki vagy mezőségi népzenét kell muzsikálni, a szabadon választott versenyszám a magyar népzenei hegedűjáték bármely táji változatát képviselhetik.

A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei, illetve a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásai: Pál István Szalonna, Vizeli Balázs, Árendás Péter, Lakatos Róbert és Blaskó Csaba.

Július 17-én 15 órától a kötelező versenyprogrammal, majd július 18-án 10 órától a szabadon választott versenyprogrammal lépnek színpadra a versenyzők a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. A verseny nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényen.

Az első helyezett 1 millió forint, a második helyezett ötszázezer forint, a harmadik pedig háromszázezer forint pénzjutalomban részesül. Az első helyezett emellett elnyeri az Anna bál prímása címet is és felléphet a jövő évi, 194. Anna-bálon.

A verseny zárásaként július 18-án 21 órától gálát szerveznek a Gyógy térre, melyen a díjazott prímások és a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny szereplői vesznek majd részt