Indiai Filmhét 2018. október 4-10. Puskin Mozi


Az utóbbi évek hagyományait követve 2018. október 4-10. között az Indiai Nagykövetség ismét Indiai Filmhetet rendez a Puskin moziban. Az idei filmfesztivál az indiai filmművészet úttörő alkotásait mutatja be, Captain Rahul Bali kurátor válogatásában. A programot a budapesti Indiai Nagykövetség védnöksége alatt és a Puskin mozi közreműködésével az Indian Film Festivals Worldwide (IFFW) szervezi.

Az Indiai Filmhét annak a törekvésnek része, amely a kétoldalú kapcsolatok jegyében – a színes és változatos indiai filmeken keresztül – erősíteni szándékozik a művészeti és kulturális kötődést India és Magyarország között. A fesztivál magyar közönsége a válogatás segítségével betekintést nyerhet indiai filmgyártó mesterek kreatív és zseniális alkotásaiba.

A program hét indiai filmet mutat be: Harry és Szédzsal, 102 éves fiatal, Az úr, a feleség és a gengszter 3, Báhubali – A kezdet, Raju rosszkor, rossz helyen, Rusztam, Báhubali – A befejezés.

A rendezvényen részt vesznek az indiai film díjnyertes alkotói is: Imtiaz Ali, Rahul Mittra és Umesh Shukla filmrendezők.

 

A filmfesztivál célja, hogy a mozi és az indiai filmek különleges atmoszférájának segítségével szorosabbra fűzze a két ország közötti kulturális kapcsolatokat.

 

A filmek kiválasztásának szempontjai:

 

Indiai filmfesztivált rendezni mindenkinek kihívást jelent, hiszen rendkívül nehéz hűen ábrázolni az ikonikus indiai mozi sokoldalúságát és nagyszerűségét egy maroknyi film segítségével. Captain Rahul Bali nehéz feladatot vállalt magára, mert szeretett volna összeállítani egy olyan filmválogatást, ami hűen tükrözi az indiai filmek jellegzetes atmoszféráját és a lehető legjobban mutatja be az emberi érzelmek és erények széles skáláját, úgymint szerelem, kötődés, hűség. A filmfesztivál arra ad lehetőséget, hogy ezeket az érzéseket igazi mozivásznon is megtapasztalhassuk indiai dalok, táncok és zenék segítségével. Az ember, amikor indiai filmet néz, a legelemibb és legszívbemarkolóbb érzéseket éli át; talán ez is megmagyarázza, miért is olyan népszerű világszerte az indiai film.

 

 

CSÜTÖRTÖK 2018. október 4., 19.00

Harry és Szédzsal (Jab Harry Met Sejal)

Színes indiai romantikus vígjáték /Indian  romance, comedy, 2017, 143 min

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Imtiaz Ali

forgatókönyvíró/screenplay: Imtiaz Ali

zeneszerző/music: Hitesh Sonik

operatőr/cinematography: K.U. Mohanan

vágó/edited by: Aarti Bajaj

 

Szereplők/Cast: Shah Rukh Khan, Anushka Sharma

 

Harry egy kissé mogorva, középkorú amorózó idegenvezető, aki indiai csoportokat visz európai körútra. Egyik útja végén a nyakába akaszkodik egy idegesítő, nyughatatlan lány, Szédzsal, aki az úton valahol elvesztette a jegygyűrűjét, és addig nem hagyja békén Harryt, amíg az nem segít neki megkeresni a gyűrűt. Így a furcsa páros kénytelen ismét végigjárni a több országot bejáró túra helyszíneit, időnként fura kalandokba keveredve.

A filmben az egyik legnagyobb indiai sztár, Shah Rukh Khan és rendkívül népszerű Anushka Sharma alakítja a párost, és a film érdekessége, hogy a számtalan látványos európai város mellett a film egyes jeleneteit Budapesten forgatták.

PÉNTEK - 2018. október 5.,  19.00

102 éves fiatal (102 Not Out)

Színes indiai vígjáték / Indian comedy, 2018, 102 min

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Umesh Shukla

forgatókönyvíró/screenplay: Saumya Joshi

zeneszerző/music: George Joseph

operatőr/cinematography: Laxman Utekar

vágó/edited by: Bodhaditya Banerjee

 

Szereplők/Cast: Amitabh Bachchan, Rishi Kapoor, Jimit Trivedi

 

Dattatrája Vakharijá igazán kiélvezi az életet, és ő akar lenni a legidősebb élő ember, ehhez azonban meg kell döntenie egy 118 éves férfi rekordját. Hogy minél tovább élhessen, teljesen stresszmentes életet akar élni, ezzel csak egy a gond, 75 éves fia, Bábulál, aki boldogtalanul tengeti napjait. Dattatrájának meg kell találnia a módját, miként változtassa meg fia negatív és zsörtölődő hozzáállását és hogyan hárítsa el saját céljának egyetlen akadályát. Nem is sejtik, hogy kezdetét veszi egy hullámvasúthoz hasonló kaland tele humorral, érzelmekkel, mely felforgatja és örökre megváltoztatja kapcsolatukat.

A 102 Not Out című vígjátékban együtt láthatjuk India két veterán filmsztárját: Amitabh Bachchant és Rishi Kapoort, akik apa-fiú párost alakítanak a filmben.

SZOMBAT - 2018. október 6. , 19.00

Az úr, a feleség és a gengszter 3 (Saheb Biwi Aur Gangster 3)

Színes indiai akciófilm / Indian  action, drama 2018, 140 min

 

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

 

rendező/directed by: Tigmanshu Dhulia

forgatókönyvíró/written by:  Sanjay Chauhan, Tigmanshu Dhulia

zeneszerző/music: Aanjan Bhattacharya, Rana Mazumder, Siddharth Pandit, Dharma Vish

operatőr/cinematography: Amalendu Chaudhary

vágó/edited by: Praveen Angre

 

Szereplők/Cast: Sanjay Dutt, Jimmy Sheirgill, Mahie Gill

A népszerű Saheb Biwi Aur Gangster filmszéria harmadik része csalással, összeesküvéssel és kapzsisággal tűzdelt történet, melyben a rangját és vagyonát fenntartani próbáló herceg és ambiciózus felesége egy félelmetes gengszterrel találják szemben magukat. Mindenki, aki benne van a buliban, különféle mesterkedéssel próbálja a saját malmára hajtani a vizet, ezzel veszélyes kalandokba bonyolódva.

VASÁRNAP - 2018. október 7. , 19.00

Báhubali – a kezdet (Bahubali: The Beginning)

Színes indiai akciófilm /Indian  ActionDramaFantasy, 2015, 159 min

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: S.S. Rajamouli

forgatókönyvíró/screenplay: K. V. Vijayendra Prasad, S. S. Rajamouli

zeneszerző/music: M. M. Keeravani

operatőr/cinematography: K. K. Senthil Kumar

vágó/edited by: Kotagiri, Venkateswara Rao

Szereplők/Cast: Prabhas, Rana Daggubati, Anushka Shetty, Tamannaah Bhatia

Egy gyermektelen házaspár egy napon megtalálja a csecsemő Sivát egy vízesésnél, és úgy döntenek, sajátjukként nevelik fel a kisdedet. A gyermekből az évek múltán erős férfi válik, akinek minden álma, hogy felmásszon a hegycsúcsra, ami még soha senkinek sem sikerült. Ám Siva elszánt, újra és újra próbálkozik, de sikertelenül. Akkor kap erőre, amikor megtalálja Avantiká, a rebellis harcos lány maszkját. A hegy tetején Siva később magába bolondítja a lányt, akit törzse arra választott ki, hogy megmentse a 25 éve rabságban tartott és láncra vert korábbi királynőt. Siva nem engedi, hogy szerelme ilyen veszélyes küldetésre menjen, ezért ő indul útnak, s szép lassan fény derül a fiú származására is...

(PinkPetra, mafab.hu)

A film – első telugu filmként – megnyerte a Nemzeti Filmgála Legjobb játékfilm és Legjobb speciális effektek díját; a telugu verzió tíz jelölésből pedig ötöt elnyert a 63. Dél-indiai Filmfare Díjátadón.

HÉTFŐ - 2018. október 8. , 19.00

Rádzsú rosszkor, rossz helyen (Wrong Side Raju)

Színes indiai dráma, thriller/Indian  drama, thriller, 2016, 140 min

nyelv/language: gudzsarátí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Mikhil Musale

forgatókönyvíró/screenplay: Karan Vyas, Mikhil Musale, Niren Bhatt

zeneszerző/music: Sachin–Jigar

operatőr/cinematography: Tribhuvan Babu

vágó/edited by: Cheragh Todiwala

Szereplők/Cast: Pratik Gandhi, Kimberley Louisa McBeath, Asif Basra, Kavi Shastri

Rádzsú Bhambhani élete fenekestül felfordul, mikor főnöke, Tanmaj, egy nagyhatalmú iparmágnás fia Ahmedábád utcáin elkövetett cserbenhagyásos gázolással vádolja meg. Rádzsú küzd ártatlansága elismeréséért, a rendőrség pedig próbálja kibogozni a szálakat és elválasztani a valós tényeket a kitaláltaktól.

A komor thrillert a gudzsarátí film megújulásának lehetőségét elhozó újszerű alkotásként értékelték a kritikusok, és a Nemzeti Filmdíj gálán elnyerte a legjobb gudzsarátí film díját.

KEDD - 2018. október 9. , 19.00

Rusztam (Rustom)

Színes indiai krimi /Indian crime, thriller, 2016, 148 min

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: Dharmendra Suresh Desai

forgatókönyvíró/screenplay: Vipul K. Rawal

zeneszerző/music: Surender Sodhi

operatőr/cinematography: Santhosh Thundiyil

vágó/edited by: Shree Narayan Singh

 

Szereplők/Cast: Akshay Kumar, Ileana D’Cruz, Manoj Bajpayee, Esha Gupta

A megtörtént események alapján készült film főszereplője Rusztam Pávarí, egy fess tengerésztiszt, akinek látszólag tökéletes az élete, mikor rájön, hogy felesége az ő legjobb barátjával csalja meg, az események hirtelen fordulatot vesznek...

SZERDA - 2018. október 10. , 19.00

Báhubali – a befejezés (Bahubali – The Conclusion)

Színes indiai akciófilm /Indian  ActionDramaFantasy , 2017, 167 min

nyelv/language: hindí, felirat/subtitles: magyar/Hungarian

rendező/directed by: S.S. Rajamouli

forgatókönyvíró/screenplay: K. V. Vijayendra Prasad, S. S. Rajamouli

zeneszerző/music: M. M. Keeravani

operatőr/cinematography: K. K. Senthil Kuma

vágó/edited by: Kotagiri, Venkateswara Rao

Szereplők/Cast: Prabhas, Rana Daggubati, Anushka Shetty, Sathyaraj, Ramya Krishnan, Tamannaah Bhatia

A Báhubali – a kezdet film várva várt második része bemutatásakor minden idők legsikeresebb történelmi-fantasztikus filmje volt Indiában. A középkori Indiában játszódó történelmi eposz második része ott folytatódik, ahol a történet megszakadt: Sivudu már ráébredt, ki is valójában, és hogy milyen felelősséggel ruházták fel. Sivudu célja, hogy végre fényt derítsen a mindenkit égető kérdésre: miért ölte meg Kattappa Báhubalit?

A film rekordbevételei és számos nemzetközi elismerés mellett 8 díjat kapott a Dél-Indiai Filmfare gálán, melyet a legrangosabb indiai filmes elismerésként tartanak számon.