19. Frankofón Hónap 9. Frankofón Filmnapok 2019. február 27. – 2019. április 1.


Minden év március 20-a, azaz a Nemzetközi Frankofón Nap környékén számos ország rendez különféle eseményeket a francia nyelv tiszteletére. Magyarországon immáron 19 éve ünnepeljük a francia nyelvet egy hónapon keresztül.

A francia nyelv különleges helyet foglal el a világ nyelvei között. Beszélőinek számát világszerte mintegy 300 millióra becsülik. Az angol mellett ez az egyetlen nyelv, amely öt kontinensen jelen van. Emellett ez azon kevés nyelvek egyike, amelyet szinte minden iskolai és egyetemi rendszerben oktatnak: összesen mintegy 125 millió ember tanulja. A francia így az angol után a második legtöbbek által tanult, és a hatodik legtöbbek által beszélt nyelv a kínai, a hindi, az angol, a spanyol és az arab után.

A francia emellett a nemzetközi szervezetek egyik nyelve is. Az ENSZ és az Egyesült Nemzetek számos alszervezetének hivatalos nyelve. Az Európai Unió és sok más regionális szervezet, például az Afrikai Unió egyik munkanyelve is egyben. Emellett pedig, az olimpiai játékok egyik hivatalos nyelve is.

Azon országok többsége, amelyek kötődnek a francia nyelvhez, a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF) égisze alatt egyesülnek, amely az egyetlen olyan nemzetközi szervezet, amely egy nyelv köré szervezi identitását. Az OIF célja, hogy megtestesítse a 88 részt vevő tagállam és kormány közötti szolidaritást. Magyarország megfigyelő státusszal rendelkezik a szervezetben.

Idén ismét számos diplomáciai testület, magyarországi minisztérium, valamint kulturális és oktatási intézmény vesz részt azokon a közös rendezvényeken, amelyek nemcsak színteret adnak a frankofónia eszméjének, hanem kézzel foghatóvá is teszik azt.

A nagyközönség nemcsak a Frankofón Filmnapok programjában szereplő 15 film premier előtti vetítésén vehet részt, hanem számos, Budapesten és Magyarországon szervezett koncert, előadás, kiállítás és konferencia (Liszt Ferenc Emlékmúzeum, BMC, MÜPA, A38 stb.) programjába is bekapcsolódhat. 

A Frankofón Filmnapok helyszínei: Corvin mozi, Puskin mozi, Toldi mozi, Széchenyi Gyógyfürdő, valamint Denys Arcand Retrospektív – Francia Intézet. Koncertek helyszínei a Liszt Ferenc Emlékmúzeum, a Müpa, a Francia Intézet, az A38 és a BMC. A két kiállításnak a Budapest Projekt Galéria és a Francia Intézet ad helyet, utóbbi az irodalomnak és színháznak, valamint versenyeknek, konferenciáknak is helyszíne lesz. A Nyílt Nap 2019. március 30-án lesz, 10.00 és 15.00 óra között a Francia Intézetben, ahol nyelvi szintfelmérés, beiratkozás, bemutatóórák, kreatív foglalkozások, filmvetítés mellett a Frankofón nagykövetségek standjai, DJ Set és tombola várja az érdeklődőket.