A Nap nem játék, de az árnyék igen – a dm pályázatával a fődíjas óvoda megnyerheti játszótere felújítását


A dm idén kilencedik alkalommal hirdeti meg a Nap gyermekei pályázatot óvodásoknak, céljuk, hogy szakemberek segítségével, edukációs jelleggel hívják fel a nyilvánosság, főleg a szülők és a pedagógusok figyelmét a napvédelem fontosságára. Idén a gyerekeket arra kéri a dm, hogy játsszanak az árnyékukkal, és készítsenek kreatív árnyékrajzokat. A fődíjas óvoda játszóterét 1 millió forint értékben felújítják.

Ha előbújnak a napsugarak, gyakran hallunk annak káros hatásairól, a védekezési módokról, de ne feledjük, hogy a Nap nélkül élet sem lenne! A napsugarak alkalmat adnak rengeteg játékra is. A fény-árnyék kapcsolata gyakran foglalkoztatja a kicsiket: ki ne látott volna már kisgyermeket, aki a saját árnyékát kergeti? Néha a legegyszerűbb játék tud a legizgalmasabb lenni, és még játékboltba sem kell menni a kellékekért.

A dm most az árnyékokat állítja a pályázat középpontjába, s arra kéri a gyerekeket, rajzoljanak körül különféle árnyékokat, és készítsenek ötletes árnyékrajzot. Közben megfigyelhetik, ahogy a délután folyamán egyre nagyobb lesz az árnyék.  A dm játékos feladat segítségével irányítja rá a figyelmet egy egyszerű szabályra: amikor nagyon kicsi a gyerekek árnyéka, akkor tilos a napon tartózkodni, ha az árnyék viszont nagyobb, mint például a gyermek maga, akkor már biztonságosabb.

A tét nem kicsi, hiszen a kisgyermekkorban elszenvedett napégés növeli a melanoma kialakulásának kockázatát. A Nap gyermekei programhoz a Magyar Rákellenes Liga is csatlakozott, s szakmai partnerként segíti a dm kezdeményezését.

Többféle értékes nyereménnyel készülnek az oviknak: az első 500 pályázó óvoda naptejet kap ajándékba a L’Oréal Magyarország Kft. jóvoltából, a dm pedig árnyjátékos társasjátékkal készül a gyerekeknek.  Az első 100 beküldő óvoda kreatív rajzoló készletet is nyer, a weboldali szavazás eredményeképpen legtöbb szavazatot kapott öt közönségdíjas pályázatot készítő óvodai csoportnak nyári klumpákkal kedveskednek.

A pályázat fődíjasáról zsűri dönt, a nyertes udvarát a szervező látványos és kreatív játékokkal újítja fel, amelyek funkcionális árnyékolástechnikai megoldásokat is tartalmaznak.

A pályázatok benyújtásának felülete a www.dm-egyuttegymasert.hu oldal, pályázni 2019.05.19-ig lehet.

„Hiszünk abban, hogy a játékos feladatokkal sikerül a gyerekekhez közel hozni a napvédelmet. A napvédelmi edukáció itt még nem ér véget, nyáron népszerű strandokon úgynevezett UV-ellenőr roadshow keretében hívjuk fel a figyelmet a napvédelemre – mondta el Kanyó Roland, a dm marketing és PR menedzsere.

Az ajándékokat biztosító partnereink: a L’Oréal Magyarország Kft., a STABILO Magyarország GmbH, a REGIO Játék, a budapesti Minipolisz és a Katex Kft.