Műtárgyak közelebbről – május 30-án több mint 100 programmal rajtol a harmadik Műtárgyak Éjszakája fesztivál


Idén harmadszorra rendezi meg a műtárgy.com népszerű, nyárindító művészeti programsorozatát, a Műtárgyak Éjszakáját. A rendezvény a tavalyihoz hasonlóan háromnapos lesz, május 30-tól június 1-ig 50 fővárosi helyszínen, több mint 100 program várja az érdeklődőket. Valamennyi program egy jeggyel látogatható. A programsorozat célja, hogy bemutassa a műtárgyak sokszínűségét, és közelebb hozza a műtárgyak, valamint a műkereskedelem világát a nagyközönséghez, bepillantást engedve a kulisszák mögé is.

Szakmai előadások, tárlatvezetések, műterem- és műhelylátogatások, műtárgybemutatók, tematikus séták, workshopok, becsüs órák, filmvetítés, értékbecslés, mini aukció, valamint családi és gyerekprogramok színesítik a háromnapos művészeti fesztivált.
A nagyközönség előtt zárt helyszínek, múzeumok, galériák raktárai, kortárs művészek és művészetoktatási intézmények műhelyei nyitják meg a kapuikat, hogy a látogatók még mélyebb, bennfentes ismeretekkel gyarapodhassanak.
A rendezvény nem csak a „klasszikus”, képző- és iparművészet kategóriájába sorolható műtárgyakkal foglalkozik, hiszen a festményeken, szobrokon, bútorokon, porcelánokon túl, szó lesz többek között a plakátokról, fejdíszekről, a numizmatikáról, a kortárs ékszerekről, építészetről és a szocializmus kereskedelmének sztárjairól is.
Hogyan alakul, formálódik egy magán-, illetve egy közgyűjtemény? Mik a jelenlegi legdrágább aukción értékesített műtárgyak? Hogyan különböztethetjük meg az eredetit a hamistól? Hogyan dolgozik a restaurátor, milyen kihívások elé állítják a kortárs művek? Mennyit ér az otthonról hozott kisplasztika? Csak néhány kérdés azok közül, amikre választ kaphatunk a programsorozat alatt.
A látogatók maguk dönthetik el, hogy egy, a számukra különösen fontos témakörrel, problémával kapcsolatos programokat választanak, vagy végigkövetik a műtárgyak születését, múzeumba, magángyűjteménybe, műtárgykereskedelembe kerülését, időnként szükségszerű restaurálását.
Rajtuk áll, hogy inkább elméleti kérdésekkel kívánnak foglalkozni, vagy kifejezetten gyakorlati jellegű ismeretekre kíváncsiak, esetleg a kreatív énjüket bontakoztatnák ki workshopokon. Természetesen mindezek keverésére is van mód.
A Műtárgyak Éjszakáján a fiatalabb generáció tagjai sem maradnak tennivaló nélkül, őket ingyenes gyerekprogramok, interaktív foglalkozások várják, melyeken többek között agyagozhatnak és bútort is tervezhetnek.
A Műtárgyak Éjszakája a műtárgy.com szervezésében valósul meg.