Magyar Ízek Utcája: idén is megkóstolhatják a Magyarország Tortája 2019, a Magyarország Cukormentes Tortája 2019 és a Szent-István napi kenyér címet elnyert két tortát és kenyeret!


A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja alkalmából. 

Évről évre egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. A magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre. A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdette ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolták a döntős tortákat és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Érdekesség, hogy Gerbeaud Emilre emlékezve négy versenymű is a zserbó újragondolása volt torta formában. Magyarország jellemző gyümölcsei – sárgabarack, körte, eper, málna, birs, dió, szőlő, cseresznye, meggy, gesztenye, ribizli – mind megjelentek a receptekben, néhol egy-egy zöldség is.

2019-ben a győztes a Boldogasszony csipkéje nevet viselő torta, mely Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A torta neve, a Boldogasszony csipkéje, a málnára utal, mert mint megtudtuk, a Dunántúlon, így Dunaföldváron is, így hívják a málnát. A tehetséges fiatal cukrász a magyarok kedvelt gyümölcséből, a málnából alkotta meg a tortát, melynek minden rétegében van a gyümölcsből: az alsó réteg felett egy málnapürével dúsított tésztaréteg található, majd következik a tejszínnel lazított krém, a tetején pedig bazsalikomos, citromos csokoládé és tejszín.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes tortáját idén is az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve választották ki. A versenyt Gyuris László szegedi cukrászmester, az Acapella Cukrászda mestere nyerte a Kicsi Gesztenye nevű tortával, mely a legszigorúbb dietetikai követelményeknek is megfelelt, hisz a torta szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 240 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek is fogyaszthatják. Íze finom: kellemesen savanykás az áfonyaszem a tetején, melyet cukormentes tejcsokoládé borít, de az igazi meglepetés a remek mogyorós ropogós a rétegek között. Gyuris László szerint nem is egy, de két versenyt kellett megnyernie: először a szakmai zsűrit, majd a dietetikusokat kellett meggyőzniük csapatával. Ezt a tortát bizonyára mindenki szeretni fogja, nemcsak a gesztenye kedvelői, akik eddig szinte kizárólag gesztenyeszívvel találkozhattak a cukrászdákban.

A két győztes tortát a nagyközönség az augusztus 20-i ünnepségek egyik kísérőeseményén, az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő, 3 napos (aug. 18-20, Várkert Bazár előtt) Magyar Ízek utcája rendezvényen kóstolhatja meg először, majd ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja a tortákat. Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője elmondta, hogy idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Lesz egyebek mellett puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról, de a könnyebb ízeket/étkeket kedvelők is találnak kedvükre valót.

Ugyancsak meg lehet majd kóstolni augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcáján a Szent István-napi kenyeret, mely idén a Szerencse Tarsoly nevet viseli, melyet később szintén országszerte sütnek majd. A Magyar Pékszövetség által 3 kategóriában (Szent István-napi kenyér, Rozskenyér, Innovatív kenyér) meghirdetett kenyérversenybe idén félszáz kenyér érkezett, melyek közül 2019-ben a Szent István-napi kenyér kategóriát a Pedró Pékség kézműves durumbúza kenyere nyerte el. Mivel a durumbúzában lévő keményítő lassabban szívódik fel, ezért ez a kenyér lassabban emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják ‒, de a sportolok is, kiemelkedően magas fehérjetartalma miatt. Magas víztartalmából adódóan sokáig marad friss, puha. Íze remek, tésztája lágy és lyukacsos, héja ropogós…

A nyerteseknek gratulálunk, olvasóinknak szép ünnepet és jó étvágyat kívánunk!

vk