Téry Ödön Nemzeti turistaház-fejlesztési Program – Átadták a Borostyán Panziót


Nettó 56 millió forintból, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében újult meg a 2019. augusztus 22-én átadott Borostyán Panzió Répáshután

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program elindításával a Kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a turistaszálláshelyek megújítását, azzal a céllal, hogy megfelelő színvonalú, vonzó szálláshelyek fogadják a természetjárókat, a bakancsos turistákat, a családokat, akik szabadidejüket aktívan kívánják eltölteni, bejárva Magyarország gyönyörű tájait. A Program keretében a kormány 2018-ban közel egymilliárd forint forrást biztosított 6 turistaház fejlesztésére, az idei évben pedig – eddig 597 millió forint értékben – további 20 szálláshely megújítására tett javaslatot Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.A Borostyán Panzió felújítása része azoknak az aktív és ökoturisztikai fejlesztéseknek, amelyek eredményeként 2010 óta több mint 100 erdei szálláshely épült vagy újult meg, 25 látogatóközpont nyílt meg, és több mint 40 új vagy megújult kilátó fogadja a látogatókat a nemzeti parkok és állami erdészetek területén. – hangsúlyozta a megnyitón Németh Imre, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda főtanácsosa.

A panzió több mint egy éves zárva tartás után 2018 áprilisában kezdte meg újból a működését újragondolt keretek között – mondta el Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Igazgatója. Míg korábban külső üzemeltető működtette, 2018-tól a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság saját üzemeltetésben indította újból útjára a szálláskiadást. A cél elsősorban egy olyan árkategóriájú és szolgáltatási szintű erdei szálláshely kialakítása volt, amely nem vetélytársa a BNPI és az erdészetek egyéb szálláshelyeinek és a környék vendégházainak, viszont elsődleges célcsoportja a Bükkbe gyalogos vagy kerékpáros túrára érkező azon vendégkör, amely a környék turistaházainál magasabb, azonban a lillafüredi és felsőtárkányi szállodáknál alacsonyabb árkategóriájú szállást szeretne igénybe venni. Éppen ezért a szálláshely célcsoportjai a Bükkbe túrára érkező családok és baráti társaságok.A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság számára az ökoturizmus minden területén nagyon fontos a környezetbarát megoldások használata és a vendégek környezettudatosságának növelése. Ennek megfelelően került megtervezésre a Téry Ödön Program keretében a Borostyán Panzió felújítása.Első lépcsőben az épület energetikai korszerűsítésre került sor. A ház külső szigetelést és hőszigetelt nyílászárókat kapott, mindemellett pedig a tetőszerkezet is cserélésre került. Lecserélésre kerültek a vizesblokkok is a víztakarékosság elérése érdekében. A szobákba ledvilágítású lámpák kerültek.

A következő lépcső a szolgáltatások korszerűsítése és bővítése volt. Az első évi tapasztalatok és foglalások alapján megállapításra került, hogy a panziót elsősorban a kisgyermekkel érkező családosok és a baráti társaságok keresik fel, a fejlesztéseket ezért az ő igényeik szerint alapították ki. A projekt keretében lecserélésre került a szobák és a konyha bútorzata, a kisgyerekes családok számára játszótér, etetőszék, kiságy került beszerzésre, s kialakítottak egy gyereksarkot is, ahol játékok és meséskönyvek várják a gyerekeket. A baráti társaságok számára téliesítésre került a terasz, hogy az akár a hidegebb időszakokban is használható legyen, illetve a környezettudatosság jegyében elektromos autó- és kerékpártöltő is kialakításra került. Nagy Júlia, a BNPI ökoturisztikai osztályának vezetője hozzátette: az igazgatóság mindent megtesz a minél hatékonyabb működtetés érdekében. A hét szobás, 21 férőhelyes Borostyán Panzió iránt az év minden szakában jelentős az érdeklődés, hiszen kiváló helyszíne nagyobb családi rendezvényeknek, s mivel közvetlenül a főút mellett található, a gyalog- és kerékpártúrák számára is megfelelő induló-érkezési pont. A környéken ráadásul számos Nemzeti Parki Termék Védjegyes termelő is várja a vendégeket, velük közösen új programok is kialakításra kerülnek. Ezekre a különleges adottságokra építve alakította ki az Igazgatóság a panzió új szolgáltatáskínálatát, amely 2019 őszén debütál, s ugyan az ősz nagy része már teltházas, az ökoturisztikai osztály munkatársai bíznak abban, hogy a téli, illetve 2020-as foglalásokat is pozitívan fogják befolyásolni az új csomagajánlatok és egyéb új szolgáltatások.