Év végén is változatos programokkal várja Önöket a Kultúrkúria!


Többek között hangolódjon az Adventre Lovász Irén "Égi hang" című koncertjével.

2019. december 8. vasárnap 15:00

Az operairodalom gyöngyszemei

Aszafjev: Párizs lángjai (balett) - A Moszkvai Bolsoj Színház előadása

Vezényel: Pavel Soroki

Szereplők: Natalia Osipova, Ivan Vasiliev, Denis Savin, Yuri Klevisov, Nina Kaptsova, Anna Antonicheva, Ruslan Skvortsov

Koreográfia: Vasily Vajnonen és Alexai Ratmansky

A programokon ismeretterjesztő bevezető előadást tart Dr. Langermann István

A belépés ingyenes.

2019. december 8. vasárnap 19:00-21:00

Dalnokklub - Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda Radványi Balázs, Balog Péter

Vendég: a Gável testvérek Gável András és Gellért

A Gável testvérpár köré csoportosult Testvérek néven 1997-ben elindult zenekar az akkori gimnazista és egyetemista korú fiatalok kedvencévé lett. Az abban az időben született dalok széles körben elterjedtek. Az egymás után, sorra megjelenő albumaikat falta a fiatal közönség.

Közel hat év múltán a zenekar feloszlott- átalakult. Gável Testvérek néven – saját korábbi és újonnan komponált szerzeményeik révén továbbra is a mainstreamben maradtak. A 2007-ben megrendezett, nemzetközi érdeklődéssel is kísért Katolikus Városmissszió hazai élcsapatának számítottak. Aztán a Gável fiúk látszólag letették a lantot.

A belső, lelki átrendeződést követően viszont nem várt fordulat következett be. Nevet váltottak újra, amelyet azzal magyaráztak, hogy Jézus kérte tőlük. Az ekkorra Eucharist néven alkotó testvérpár egészen új üzenetű dalokkal állt elő. A koncertek repertoárjából kikerültek a félprofán énekek. Az úgynevezett dicsőítés határozta meg a zenekar minden tevékenységét.

2019. december 10. kedd 18:00

Genius loci – A firenzei manierizmus kora - Ludmann Mihály új művészettörténeti sorozata

A Mediciek visszatérésük után monarchikus államot hoztak létre. A művészetet hatalmi reprezentációjuk szolgálatába állították. Tehetséges mestereknek köszönhetően ekkor teljesedett ki a manierizmus, amelynek olyan mesterei alkottak Firenzében, mint Pontormo, Bronzino, Cellini és Giorgio Vasari. Vasari festő és szobrász volt, de ő írta meg a legnevesebb művészek életrajzát, amely mai napig az egyik legtöbbet forgatott művészeti könyv. A népszerű művészeti sorozat vetített képekkel illusztrált előadásán megismerhetjük ennek a kornak nagy műveit.

Jegyár: 800 Ft

2019. december 13. péntek 19:00

Grazioso Zeneszalon

Meghívott vendég: Four Bones Quartet

Házigazda: Detvay Mária Marcella

A Four Bones Quartet 2003-as fennállása óta megfordult a világ számos országában (Angliában, Ausztriában, Belgiumban, Észtországban, Kínában, Németországban, Spanyolországban, Szlovéniában). A harsona igazi elkötelezettjei Európa-szerte adnak teltházas koncerteket, emellett kimagasló eseményeken képviselik nagy sikerrel Magyarországot, és Ázsiába is visszatérő vendégnek számítanak.

"Egyedi, karakteres harsonaszólók, bravúros, homogén összhangzás...Ez, ami igazán jellemzi a Four Bones Quartetet" (Badische Zeitung).

Az 2011-ben megjelent Crossroads c. nagylemezük pedig kiváloán tükrözi a kvartett zenei repertoárjának sokrétűségét és változatosságát: 5 magyar kortárs zeneszerző kifejezetten az együttes számára komponált művei elkalauzolják a hallgatóságot a tangó, a jazz a folk és a komolyzene gyakran egymást keresztező világába.

Az elmúlt évtizedben számos kiváló művésszel, énekessel dolgoztak együtt, gazdagították zenei tárházukat belföldi és külföldi turnék során egyaránt, többek között: Palya Beával,

Bocskor Bíborkával, Szirtes Edina Mókussal és Gereben Zitával valamint Szabó Balázzsal (Szabó Balázs Bandája).

A belépés díjtalan.

2019. december 15. vasárnap 17:00

Portré+ Kondor Katalin vendége Éva Maria Barki

Eva Maria Barki, Bécsben élő magyar származású nemzetközi jogász lesz a vendégünk, aki a magyarság sorskérdéseivel, úgy is mint Trianon, avagy az Európai Unió és a nemzetek önrendelkezési joga, a migráns-ügy és szinte minden, bennünket, magyarokat érintő jogi igazságtalansággal nemzetközi szinten foglalkozik

Jegyár: 600 Ft

2019. december 15. vasárnap 18:00

Echo II. koncert - Táncos - zenés mulatság!

Az ECHO II. együttest Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a '60-as, '70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai: Csákó Tamás szólógitár, ének Sárközi Zsuzsa, ének Pámer Balázs ének, ritmusgitár Békefi Ferenc billentyű, ének Beöthy Árpád dob Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének

Jegyár: 1500 Ft

2019. december 17. kedd 19:00

Csurka István: Deficit A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

16 éven felülieknek

X és Y házaspár. Z és W szintén. Látszólag nem különböznek egymástól. Látszólag sokban különböznek egymástól. Látszólag baráti pár, látszólag nem. Látszólag unják egymást, látszólag nem. Mielőtt a gyűlölet szeretetbe menne át és fordítva, születik meg az ötlet: cseréljenek párt egy időre, egy éjszakára.... Mert valamit tenni kell, így a lét elviselhetetlen? Ha máshol nem lehet, hát az ágyban kell forradalmat csinálni... Megtörténik a csere. Egy az egy, ami eldöntetett. Megfordul ettől a sorsuk? Mi lesz ebből? Békés játék, vagy gyilkos indulat? Csurka István komédiája hatalmas sikerrel szerepelt már a hetvenes évek magyar színházaiban. Ma is érvényes, sőt, egyre aktuálisabb....

Rendező: Szilágyi Tibor X Dévai Zoltán Y Verebes Judit Z Virág György W Lőrinc Tímea Jelmeztervező : Szélyes Andrea Natália Díszlettervező : Perlaki Róbert Művészeti munkatárs : Perlaki Ilona

....ma már kultúrtörténeti tény, hogy bő harmincöt esztendeje Csurka István ezen alkotása volt a legjobb új magyar dráma.

A Deficitnek természetesen komoly politikai mondanivalója volt akkor is – és az van most is, noha az eltelt három évtizedben jócskán megváltoztak a drámával és szerzőjével összefüggő aktualitások. Ilyenformán nagy kérdés, hogy ki mire figyel, ki milyen hasonlóságokat és különbségeket fedez fel a hajdan legjobbnak minősített magyar színmű egykori és mai előadása között. Az alaptörténet természetesen változatlan: adva van két befutott, gyermektelen értelmiségi pár -- ők az 56 utáni, „közéletmentes” állóvízben nagyon-nagyon unják magukat.

Csurka Istvánt mindig az egyes ember történelmi dimenziókban is ábrázolható dilemmái érdekelték. Drámái ezért tulajdonképpen mindig egyazon témának a variációi, s a tematika, a tartalom azonossága mellett a poétikai variációk, eltérő alakzatok adják érdekességét. Tartalmi tekintetben persze sokféle kérdésfeltevést különböztethetünk meg a művekben. Csurka István színművei jószerivel értelmiségi drámákat, értelmiségi dilemmákat fogalmaznak meg; jelentőségük és értékük is ebben rejlik. Ha tetszik, e drámákat tematikai sorrendbe állítva az utóbbi negyven év Magyarországát is láthatjuk.

Aki utálta a rendszert, védte Csurkát. A darabbeli két jelkép közül csak az egyikről lehetett nyíltan beszélni, és az nem az ’56-ot idéző géppisztoly volt, azt valahogy egyensúlyba kellett hozni a másik tárggyal, és megmagyarázni, miért üres a hegedűtok: „X. »költségvetésében« kettős hiány, kettős deficit mutatkozik. Egyrészt úgy érzi, hogy elvesztette a konkrét forradalmi cselekvés lehetőségét. Másrészt eltűntek az eszmének azok a kézzelfogható jelképei, amelyek nevében cselekedhetne.” X. tehát „szenved, amiért nincs módja valódi tettre”, és mert „az ő világmegváltó forradalmár lelke a forradalom nélküli, megválthatatlan világban rohadt el”. Számára „a hétköznapok állóvizében” csak „ágyforradalomra” van lehetőség, ezért javasol pótcselekvés gyanánt feleségcserét a baráti házaspárnak. „X. szerint ma csak így lehet forradalmat csinálni.” (Koltai Tamás kritikájából)

Jegyár: 3000 Ft

2019. december 18. szerda 19:00

Égi hang - Lovász Irén adventi koncertje

Lovász Irén (ének) Mizsei Zoltán (ének, udu, pszaltérium, középkori hárfa, orgona, harmonium) Ágoston Béla (ének, duda, furulya, fujara, saxofon)

A műsor az ÉGI HANG című lemez anyagára épül, mely Lovász Irén Gyógyító hangok című lemezsorozatának első, nagy sikerű darabja, ami az első évben aranylemez lett. Első díszelőadásának a Budavári Mátyás templom adott otthont, teltházas koncerteken szólt a Szent István Bazilikában, az Ulmi Dómban, a nyírségi kis árpádkori templomokban, a lombardiai 12-13. századi olasz templomokban, a Zágrábi Katedrálisban, fesztiváldíjat nyert Észtország középkori templomaiban, elhangzott Tihanyi Bencés Apátságban, Pannonhalmán, a Pécsi Székesegyházban, a pesti Belvárosi Plébániatemplomban, a Rózsák terén, és felemelő élményt adott a Brüsszeli Szent Mihály Katedrálisban valamint a londoni Covent Garden St. John’s Church és a Művészetek Palotája közönségének is.

Az est tiszteletadás az égi és földi hang, az isteni és emberi világok találkozásának. Az énekelt emberi hangon előadott műsor a szakrális magyar népköltészet énekelt darabjaira alapul, melyek az évkör szakralitását és egységét hangsúlyozzák. Ezen kívül elhangzanak Máriahimnuszok, népénekek, zsoltárok, valamint középkori latin nyelvű gregorián és többszólamú énekek.

A műsor az évek során elhangzott Égi Hang koncertek letisztult, új hangszereléssel és darabokkal bővült változata A jelesnapok rendjében az évkör aktuáis idejéhez igazítva, az adventi-karácsonyi ünnepkör dalaira épül. Különös aktualitása az estnek, hogy az épp Solymáron és Pesthidegkúton indult hazai Waldorf Pedagógiának épp idén ünnepeljük 30 évfordulóját. Lovász Irén a kezdetektől részt vett a hazai Waldorf pedagógusképzésben oktatóként. Ő tanította az elő években a magyar Waldorf óvónőket a magyar néphagyomány énekes népszoksaira, ő állította össze az óvónóképzés énekes tananyagát az esztendő ünnepeinek rendjében. Az esten elhangzanak Lovász Irén mára már „Waldorf-klasszikusnak” számító, adventi, karácsonyi énekei is, melyet azóta minden Waldorf- család ismer, dalol.

„ Az ünnepből annyi a miénk, amennyit átélhetünk belőle, amennyire megérint minket a hangulata, és amennyit magunkénak mondhatunk a róla való tudásból. A dalolás az ünnepre készülődés és az ünneplés egyik fontos hagyományos módja, eszköze. Éljünk vele!” Lovász Irén

Jegyár: 1500 Ft