Biztonság, kényelem, harmónia - KÉK DUNA NYUGDÍJASHÁZAK


A Duna-parti nyugdíjas lakóparkban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a lakók életkorának és egészségi állapotának megfelelő, színvonalas életkörülményeket teremtsenek, hogy helyben hozzáférjenek minden olyan szolgáltatáshoz, amely a tartalmas életvitelükhöz szükséges.

Németországban és az Egyesült Államokban már régóta léteznek olyan szolgáltatások, amik a nyugdíjasok számára független, biztonságos és számos egészségügyi szolgáltatással kiegészített otthonokat kínálnak. Itthon ezek nyugdíjasházként lehetnek ismerősek, amik hasonló logika alapján kínálnak prémium szolgáltatással ellátott otthonokat a nyugdíjas korosztály számára. Egy olyan nyugdíjasház terveit mutatjuk be, ami a 17 éve működő Kék Duna Idősek Otthona szomszédságában épül fel, Sződligeten. A független élet mellett a lakók így a közelben lévő idősek otthonának közösségi tereit is igénybe tudják venni, például a medencét, a tornatermet, a fodrászatot és egyebeket. Persze a nyugdíjasházakban lévő lakások használati jogának megvásárlása egy nagyobb összegbe kerül, de akinek felkeltik az érdeklődését a tervek, a következő telefonszámon érdeklődhet: 06 20 21 22 922.

Kiss Péterrel, a Kék Duna Idősek Otthonának fenntartójával beszélgettünk.

Klubrádió: Ha azt mondjuk, nyugdíjasház, akkor úgy tűnhet, mintha csak az idősek otthonát szeretnénk szebben kifejezni. Pedig nem éppen erről van szó.

Kiss Péter: Nagyon fontos megkülönböztetni az idősek otthonát a nyugdíjasházaktól, mint szolgáltatástól. Az idősotthonok Magyarországon a szociális törvény, illetve a hozzá kapcsolódó jogszabályok hatálya alá tartoznak, ennek következtében a szociális törvény meg is határozza, hogy kik költözhetnek idősek otthonába. Ezzel szemben a nyugdíjasházak, nem tartoznak a szociális törvény hatálya alá, rájuk nem vonatkoznak a szigorú szabályok.

Klubrádió: Ki a célközönség, aki meg is teheti, hogy beköltözzön, illetve jól is érezné magát egy ilyen környezetben?

Kiss Péter: A nyugdíjasházba olyan lakókat várunk, akik nyugdíjas korúak, ugyanakkor teljes életet élnek, önellátóak, jó egészségi állapotnak örvendenek, de mégis szeretnének kényelemben és biztonságban élni. Ezért alapvetően 67 év feletti embereket várunk, szembe az idősek otthonával, ahová csak olyanok költözhetnek be, akik betöltötték a 80. életévüket, vagy az orvos megállapította náluk a középsúlyos demenciát, illetve a napi ápolási igényük meghaladja a 4 órát.

Klubrádió: Tehát kvázi ide beköltözik egy olyan ember, aki nyugdíjas ugyan, de egészségét tekintve köszöni, jól van - egyelőre, mondjuk így. Mi van akkor, ha állapotváltozás következik be az egészségében?

Kiss Péter: Amennyiben állapotváltozás történik, nálunk, a Kék Duna Nyugdíjasházakban a lakók igénybe vehetik az idősotthon szolgáltatásait, a házi segítség nyújtástól kezdve, egészen az ápolásig, gondozásig. Sőt, hogyha egészségi állapotuk olyan mértékben megromlik, hogy szükségessé válik intenzívebb ápolás, akkor be is költözhetnek az idősek otthonába.

Klubrádió: Képzeljük el egy kicsit magát a nyugdíjasházat. Fizikailag még nem elérhető, maketten lehet megtekinteni. Hogyan néznek ki az apartmanok és a lakások felosztása?

Kiss Péter: Ezek teljes értékű lakások, ami azt jelenti, hogy egy kis konyha is van bennük. A 36 négyzetméteres lakásokhoz tartozik egy 4 négyzetméteres tároló is. A panoráma kivételes, tekintettel arra, hogy Sződligeten, a Duna parton fognak épülni. Egy házban húsz lakást alakítunk ki, és ezek a lakások a legmodernebb feltételeknek megfelelnek, ami azt jelenti, hogy például kiemelt szempont a tűzbiztonság, az épületekben nincs vezetékes gáz, a fűtést és klímát levegő-víz hőszivattyú biztosítja.

Klubrádió: Akadálymentesítettek az épületek?

Kiss Péter: Ötszintes épületről beszélünk, amiben felvonó működik, a lakások pedig teljesen akadálymentesítettek.

Klubrádió: Azt említette, hogy az idősek otthonában van egészségügyi szolgáltatás, de a nyugdíjasházakon belül is lesz esetleg felügyelő személyzet, akihez fordulhatnak?
Kiss Péter: Ezt úgy kell elképzelni, mintha az idősek otthona köré egy portával, biztonsági szolgálattal ellátott, bekerített lakópark épülne, ahol a lakók szabadon mozoghatnak. Minden lakásban a telefon a portára lesz bekötve, tehát könnyedén elérhető az idősek otthona, ahonnan azonnali segítséget lehet kérni.

Klubrádió: Lényegében akkor ez egy teljesen új forma a nyugdíjasok életében. Úttörő ez, amit létre akarnak hozni? Magyarországon volt már példa hasonlóra?

Kiss Péter: Van rá példa Magyarországon, bár eléggé újszerű szolgáltatás. Nyugat-Európában illetve az Egyesült Államokban lényegesen jobban elterjedt, és sokkal jobban használt szolgáltatási forma. Magyarországon ezt alapvetően a jogszabályi változás tette szükségessé, tekintettel arra, hogy 2007-ben történtek azok a jogszabályi szigorítások, amik korlátozták azoknak az embereknek a körét, akik idősotthoni ellátást igénybe vehetnek. Akkor jött be ez a szabály, hogy minimum 80 évesnek kell lenni, illetőleg napi 4 órás ápolási igényt meghaladó gondozásra van szüksége ahhoz, hogy beköltözhessen idősek otthonába, ezáltal egy meglehetősen nagy létszámú időskorú csoport ki lett zárva ebből a szolgáltatásból. A Kék Duna Nyugdíjasházak ezt a csoportot célozza, és nekik szeretné visszahozni a klasszikus idősotthoni ellátást, illetve nyugdíjas-kori ellátást.

Klubrádió: Ez hasonlónak tűnik ahhoz, hogy az ember keres magának egy új lakókörnyezetet, ahol élni fog, és megnézi, hogy milyen plusz adottságok vannak a környéken. Például, milyen az egészségügyi szolgáltatás, hol van a háziorvos, stb. Nem tudom, hogy a mostani nyugdíjas korosztály ezt így látja-e, vagy még bennük van a rossz attitűd az időskori ellátás, idősek otthona felé, ami miatt másképp gondolkodnak?

Kiss Péter: Azt gondolom, hogy egyre többen vannak olyan idős emberek, akik másképp gondolkodnak, mint a mostani 70-80 éves generáció. Ők sokkal inkább úgy gondolkodnak, hogy szeretnének saját magukról gondoskodni. Nagyon sokat hallottak már az öngondoskodásról, ám ez az esetek többségében pénzügyi öngondoskodást jelent. Egyre több emberben merül fel a kérdés, hogy időskorára megtakarít, nyugdíjbiztosítást köt, stb., de mi történik, ha leesik a lábáról? Kitől kér majd segítséget? Legyen a gyermekei terhére, és hívja őket, ha ki kell cserélni egy villanykörtét? Sokkal inkább úgy gondolkodik egyre több ember, hogy saját magáról szeretne előre gondoskodni, nem csak anyagilag, hanem személyesen is.

Klubrádió: Ha valaki még nincs nyugdíjas korban, de mondjuk pár év múlva ott lesz, és úgy érzi, hogy neki egy ilyen szolgáltatás tökéletes volna, akkor ezt előre is meg tudja vásárolni?
Kiss Péter: Meg is lehet vásárolni, illetve le lehet kötni. Nagyjából 100 lakást építenénk az idősotthon köré, és ezt természetesen olyan ütemben, ahogy az emberek részéről felmerül rá az igény. Tehát először 20 lakást építünk meg, azaz egy darab házat, és amikor annak lezárult az előértékesítése, akkor kezdjük a második háznak az előértékesítését. Vélhetően ez egy hosszabb folyamat, amíg az összes lakás megépül, de már lehet előre tervezni és adott esetben lefoglalni a használati jogot.

Klubrádió: Mindenki tisztában van a jelenlegi ingatlanpiaci árakkal. Ha össze akarjuk hasonlítani a használati jog anyagi költségeivel az albérlet fenntartását és bérlését, akkor hogy áll a mérleg?
Kiss Péter: Azt gondolom, hogy 15-20 éves horizonton teljesen egyenértékű az albérlettel a használati jog konstrukció. Egyébként azért nem adunk el tulajdonjogot, mert ebben az esetben nem tudnánk ellenőrizni, illetve kontrollálni azt, hogy ki költözhet oda. Tulajdonjognál az öröklés kérdése felmerülhet, és ezek után valójában bárki megvásárolhatná a nyugdíjasházakban lévő lakást. Adott esetben fiatal házasok, akiknek kisgyermekük van, és nem biztos, hogy ezt a nyugdíjasház lakói jó szemmel néznék. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki tulajdonjogot vásárol, akkor azt adott esetben bérbe adhatja, bármire használhatja, ezáltal lehetséges, hogy olyan nem kívánatos tevékenységek is kialakulnának a nyugdíjasházban, ami a többi lakót zavarná.

Klubrádió: Említette, hogy kontrollálják, ki költözik be. Mi zárja ki, hogy valaki használati jogot szerezzen?

Kiss Péter: Egyetlen olyan dolog van, ami kizárhatja a használati jog megszerzését, ez pedig, ha valakinek olyan pszichiátriai betegsége van, ami nem teszi lehetővé, hogy ilyen lakóközösségben éljen. Egyébként bárki, aki betöltötte a 67. életévét, az beköltözhet a nyugdíjasházakba.

Klubrádió: A használati jog életre szól?
Kiss Péter: Igen. És ahogy az előbb említettem, ha valakinek olyan intenzív ápolásra van szüksége, ami már nem végezhető a saját lakásában, vagy csak nehezen, akkor javasoljuk, hogy költözzön be az idősek otthonába, de természetesen senkit sem kötelezünk rá.

Klubrádió: Lehet, hogy úgy hangzik, mintha kikötnénk, hogy csak egyedül lehet beköltözni a lakásokba. Pedig gondolom, ez nem így van, tehát többszemélyes lakásokat is építenek.

Kiss Péter: Igen, sőt arra is van lehetőség, hogy két lakást összekapcsolunk, és természetesen házaspárok, illetve párok is beköltözhetnek. Én azt javaslom, tapasztalatból, hogy célszerűbb több embernek nagyobb apartmant megvásárolni.

Klubrádió: Nyilván nagyon sokan vannak, akik kénytelenek egyedül élni, esetleg nincsenek hozzátartozóik. Ez egy nagyon nagy szociális veszteség, és az ő életükben ez nagy űrt hagyhat. Egy ilyen hely megoldást nyújthat erre a problémára? Nyújt egy olyanfajta közösséget, ami ezt az űrt kitölti?

Kiss Péter: Mindenféleképpen. Ez a másik cél, hogy elősegítsük az embereknek a közösségben való életét, hogy ne otthon, magányosan töltsék idős éveiket, hanem egy pozitív közösségben. Szeretném kihangsúlyozni, hogy pozitív, segítőkész és támogató közösségben.

Klubrádió: Ezt a közösséget a nyugdíjasházon belül kell elképzelni, vagy kapcsolatban az idősek otthonával is?

Kiss Péter: Természetesen kapcsolatban az idősek otthonával is, tekintettel arra, hogy az idősek otthonában elég sok a közösségi tér, illetve olyan helyiség, ami a közösségi életet elősegíti. Ezen túlmenően mindenféle egészségmegőrző, terápiás kezeléseket lehet igénybe venni. Van egy tornaterem, ahol rendszeresen senior tornát szervezünk, van egy medence, ahol vízitornára is van lehetőség, illetve egyéni gyógytornára is. Tehát nagyon sok olyan szervezett program van a nyugdíjasházak területén, ami elősegíti ennek a pozitív gondolkodású közösségnek az együttélését.

Klubrádió: Tehát van lehetőség magányra is és közösségre is.

Kiss Péter: Mindenkinek megvan a privát szférája, de ha közösségbe vágyik, akkor szervezett keretek között lehetősége van részt venni nagyon sokféle foglalkozáson.

Klubrádió: Most még csak előzetesen beszélgetünk, de esetleg terveznek még programokat, utazásokat, rekreációs külsős programokat is?
Kiss Péter: A nyugdíjasház nagyon szép természeti környezetben van, közvetlenül a Duna-parton, a Dunakanyarban, ami önmagában nagyon sok programra ad lehetőséget, kirándulástól kezdve, egészen a színházlátogatásig. Minden olyan programot megszervezünk, ami az adott közösség életmódjába illeszkedik.

Klubrádió: Azt hiszem, ehhez tényleg kell egyfajta szemléletváltás, és egy olyasfajta gondolkodás, hogy az ember a nyugdíjba vonulásáról ne úgy beszéljen, mintha ezzel vége volna, hanem egy perspektívát lásson maga előtt, ami még vár rá. Úgy érzem, hogy ez Nyugat-Európában már kialakult, nálunk még Ön szerint meddig kell erre várni?
Kiss Péter: Ezt nagyon nehéz megmondani. Kétségtelen tény, hogy most elég nagy változás lesz az idősebb generáció összetételében. Egy nagyon nagy létszámú csoport válik nyugdíjassá, a Ratkó generáció. Ezeknek az embereknek egészen más már az életfelfogásuk. Életük nagyobbik részét piacgazdasági körülmények között töltötték, az internetet készségszinten használják, egészen másképpen látják a világot. Én azt gondolom, hogy néhány éven belül Magyarországon is bele fog nőni a nyugdíjas korba egy olyan generáció, amelyik a nyugdíjas éveit egy lehetőségnek tekinti, nem pedig az életének a lezárásaként.

Klubrádió: Van lehetőség arra, hogy az érdeklődők a helyszínen körül nézzenek, megnézzék a terveket?

Kiss Péter: Természetesen. Egyrészt az interneten elérhető a nyugdíjasházak honlapja, ott lehet fotókat látni, a helyszínt is meg lehet nézni. Szívesen látunk mindenkit, a weboldalunkon http://www.kekdunanyugdijashazak.hu telefonszámot is találnak, amin érdeklődni lehet, illetve időpontot egyeztetni a személyes látogatásról.